Med.Over.Net

Abdominalna kirurgija

Odgovarjajo: mag. Mark Mušič, dr. med., spec. splošne kirurgije

Operacija žolčnih kamnov. Akutna vnetja slepiča, ingvinalne (dimeljske) in recidivne ingvinalne kile. Ventralne in postoperativne kile.

mag. Mark Mušič , dr. med., spec. splošne kirurgije

Mark Music

PO OPERACIJI ŽOLČNIH KAMNOV

Default avatar

July

Pisala sem že kak dan nazaj- zaradi bolečin v hrntenici.Popustilo je hvalabogu, ne rečejo zastonj čas celi vse rane!
Me pa zanima sledeče:
Danes sem bila pri dr., kjer so mi odstranili šive.Priporočajo 6 tednov bolniške. Prepričana sem bila, da bom z dela odsotna teden, 2. Sedaj pa to.
V čem je vprašanje. Rane, šivanje ...
Res, da po tednu dni še nisem povsem dobra, imam tudi T, 37 st.C, konstantno.

V bolnišnici so rekli 14 dni do 3 tedne staleža.

Prosim za vaše mnenje- Hvala
********************************************************************************************************

Je juho polil pa jih je slišal : a zdej si pa sit, k boš lačen ...
Default avatar

Mark Music

Spoštovana!
Če ste bila operirana s klasičnim rezom je predlagana bolniška povsem normalna, sicer imam premalo podatkov, zato se posvetujte s svojim zdravnikom..
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar

KALA

stara sem 39 let, lani so mi pri Uz našli žolčne drobne kamne ji h je več. to je najbrž pesek ker samo toako piše. Do zdaj nisem imela težav tudi napadov ne le redno 1 ali 2 meje malo tiščalo.
Kirurg pravi le na izvid UZ da je potrebna operacija, drugi zdravniki ali ljudje pa da ni potrebno če ni napadov-tako tudi večkrat berem in da nikoli ne povzročajo težave kamni če se vedno držim glede prehdrane ali je to res da bi vedno tako bilo? Kakšni so lahko zapleti če imaš kamne, kakšen je poseg bi bil laposkopski zahteven, zapleti, sem bolj ttežka 103 kg ali kaj to vpliva'
Je življene z ali brez žolča boljše ali ne.
Prosim svetujte ker sem naročena na operacijo ap ne vem če bi jo odpovedala ali ne
prosim tudi og. na [email protected]

Iskrena vam hvala

Nika
Default avatar

Mark Music

Spoštovana, ker imate UZ dokazane drobne kamne, bi vam vsekakor svetoval operacijo. Drobni kamni so manj ugodni od tistih velikih. Operacijo bi se izvedlo laparoskopsko, verjetnost preklopa v klasično je majhna (nekaj %)...lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar

HelenaK nepr.

Spoštovani,
sama sem v podobni situaciji kot Kala (množica drobnih žolčnih kamnov < 3mm), le da sem enkrat imela napad, sedaj pa že dva meseca nič - le občasno tiščanje in občasno želodčna kislina. Tudi meni se je priporočala operacija. Sprašujem pa se, ali je to res tako nujno, ali je to le trenutni trend, kot je bila pred leti operacija mandljev, kasneje pa se je izkazalo, da so naredili s tem več škode kot koristi.
Kolikšna je možnost zapletov zaradi teh drobnih kamnov in ali je ta zaplet res tako hud, da se raje izreže žolčnik? Verjetno žolčnika ne bi bilo, če bi bil tako nepotreben.

Že v naprej hvala za odgovor in lep pozdrav, Helena
Default avatar

Mark Music

Pozdravljeni!

Množica drobnih kamnov in vsak lahko 'odplava' iz žolčnika ter pri tem zapre tudi pankreatično izvodilo in povzroči vnetje slinavke, ki je seveda smrtno nevarno (v določenem odstotku, tudi glede na starost itn..). Seveda je možno tudi, da nikoli več ne boste imeli ne pankreatitisa in ne napada žolčnih kamnov.
V tem primer vam verjetno ostane afunkcionalen žolčnik, ki je le fokus infekta.
Medicina pač temelji na statistikah, ki v vašem primeru močno priporočajo odstranitev žolčnika, vendar je odločitev za operacijo vedno vaša osebna stvar.
Za operacijo se pač odločite sami, ko ste dovolj informirani glede vseh prednosti in možnih zapletov.

lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar

Nataša PB

Pozdravljeni.
Stara sem 39 let in so mi nedavno po naključju odkrili žolčne kamne, pravzaprav enega v premeru 2 cm. Tako splošni zdravnik kot kirurg mi svetujeta operativno odstranitev žolčnika. Slišim, da nekaterim ljudem odstranijo samo kamne. Je to mogoče?
Glede na to, da napadov nimam, razen malih nevšečnosti, ki so lahko ali pa tudi ne, povezane z kamni, moram po vašem mnenju slediti žolčni dieti. Sem namreč oblnejše postave in se diet zelo težko držim- bolečine, ki bi bila dobra motivacija pa nimam.
Je po operaciji potrebna doživljenska dieta ali je dovolj, da se izogibaš mastni hrani?
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav, Nataša
Default avatar

Mark Music

Spoštovani, pri operaciji se vedno odstrani tudi žolčnik, nekaj mesecev po operaciji pa načeloma ni več dietnih omejitev. Pred operacijo je vsekakor priporočljivo nekoliko shujšati, lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar

vesna262

pozdravljeni
morda moje vprašanja ne spada sem, ampak vseeno. oče (1948) je bil sprejet na visceralni oddelek zaradi operacije žolčnih kamnov. dva dni po laparoskopski opr.je prišlo do peritonitisa (oče nima nikakršne kronične bolezni, in je prej suh kot debel, tako da nevejo zakaj točno je prišlo do tega) in posledično do sespse in multiorganske odpovedi. zdaj je 6 tednov kar j v EIT v umetni komi, na podpori za dihanje in kisiku, dializo ima vsak dan, ledvice so se zagnalne ampak po bakteriji ki jo je dobil naknadno se že 4 tedne ne odzivajo. prejšni teden je prebolel pljučnico, ampak še vedno potrebuje podporo. trenutno ima tubus, ampak se pogovarjajo o traheostomi. vnetni parametri mu zelo nihajo, levkocite ima 17 in padejo na 11 potem se spet dvignejo,...crp nevem koliko ima, ga je pa imel na začetku nekaj čez 500. zdravnikom ni jasno za kakšno vnetje gre, abdominalna punkcija, bronhoskopija, ct ne pokaže nobenega vnetja, in ne vejo kaj točno naj bi zdravili. zanima me, je možno da se to vnetje nikjer drugje ne pokaže kot na krvi, nočem nikokar žalit, in vem da se zdravniki zelo trudijo in imajo veliko znanja in prakse, ampak vsak lahko kaj spregleda, mi pa se na vse možne načine borimo da bi oče ozdravel in prišel domov.
najlepša hvala za kakršenkoli odgovor in pomoč, lep pozdrav

vesna
Default avatar

m1s

Spostovani,
Pred mesecem sem imela operacijo zolcnih kamnov, do sedaj je bilo vse vredu, samo zadnje dva dni pa me boli pod desnim rebrom, vrocine nimam. Boli me tudi v notri v trebuhu tam kjer jebila luknjica. Bolecina ni huda samo ker me do sedaj ni nic bolelo me skrbi kaj se sedaj dogaja.
Hvala za cimprejsnji odgovor.
Tinca
Default avatar

Mark Music

Spoštovana, vedno v takih primerih je najbolje, da se oglasite na kontrolo pri operaterju,lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar

tekačica86

Pozdravljeni,

pred 12 dnevi sem bila operirana hudega vnetja žolčnika. Počutim se ok, malo se mi je zgolj zagnojila rana nad popkom. Predvsem me zanima kdaj lahko začnem z rekreacijo - tekom. S hitro hojo naj ne bi bilo omejitev, pred tekom pa me vsi svarijo in priporočajo nekje 6-8 tednov počitka... kar je zame zelo veliko, saj sem pred tem tekla 3x tedensko (cca 50km na teden) in poleg tega hodila na crossfit. Kot alternativa mi je na pamet padlo rolanje - ali lahko začnem s tem kaj prej?

Hvala za odgovor :)
Default avatar

tekačica86

Dodala bi še, da sem bil operirana laparoskopsko in bila odpuščena iz bolnice 3 dan po operaciji. Bolečin po opreraciji skorajda ni bilo.

lp
Default avatar

Mark Music

Pozdravljeni, predlagam, da po dveh tednih začnete tudi z daljso hojo ()1-2 uri), nato hojo v hrib. Uporabljajte palice. Tako boste lahko hitro ocenila situacijo, kdaj boste fit za tek.
Sunkoviti gibi pa po 6-8 tednih, problem bo predel popka, kjer se iz trebuha izvleče žolčnik.
lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije