Med.Over.Net

Abdominalna kirurgija

Odgovarjajo: mag. Mark Mušič, dr. med., spec. splošne kirurgije

Operacija žolčnih kamnov. Akutna vnetja slepiča, ingvinalne (dimeljske) in recidivne ingvinalne kile. Ventralne in postoperativne kile.

mag. Mark Mušič , dr. med., spec. splošne kirurgije

Mark Music

Težave po operaciji slepiča

Default avatar

Danci88

Pozdravljeni,

pred 3 meseci sem bil klasično operiran zaradi razlitega slepiča. Antibiotike sem jemal 7 dni v bolnišnici in še 5 dni doma. Po operaciji sem naredil vse kar je bilo v moji moči, da bi čimprej okreval - jemal Waya probiotike, kapsule ribjega olja, se prehranjeval ustrezno da bi bilo čimmanj krčev in bi napihnjenost čimprej izginila, vendar imam še po vsem tem času težave. Moti me predvsem občasna ostra bolečina v predelu operacije, občasna napihnjenost, predvsem pa me skrbi težava, ki se mi pojavlja občasno in predvsem ko zaužijem večjo količino hrane. Občutek imam, kot da se neankrat nekaj "sprosti" v črevesju (kot da bi se kaj razlilo, vsaj tak občutek imam) in naenkrat je celoten trebuh na otip precej mehkejši. Prav tako dobim nenaden občutek toplote v območju kjer sem bil operiran in tudi v okolici danke. Z odvajanjem blata sicer nimam težav že od odpusta domov.

Je možno, da gre le za krče oz. vetrove v črevesju ki se premikajo ali zna biti kaj hujšega?

Prosim Vas za vaše mnenje in nasvet.

Lp, Danijel
Default avatar

Mark Music

Spoštovani,
po operaciji razlitega slepiča in zdravljenju z antibiotiki so te težave zal se pričakovane. Zaradi vnetja se v trebuhu
se lahko črevesne vijuge nekoliko zlepijo med seboj. To povzroca podobne znake, kot jih navajate. Vseeno priporocam, da ste pazljivi pri prehrani, dovolj tekocin, lahko prebavljiva hrana, sicer se lahko tezave tudi stopnjujejo do krcev in zapore prebave (bruhanje). lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar

Danci88

Mi razen že omenjenega svetujete še kake dodatke k prehrani, ki bi kar najhitreje pozdravili vnetja? Zadnje čase čutim precej močan občutek toplote v trebuhu in občasno v predelu ledvic ter hrbta (sklepam da je to od vnetij v črevesju oz. trebušni votlini?) Sicer so bili na krvnem testu pred tednom dni vnetni kazalci v mejah normale, S-Lipaza je bila povišana na 4.3.

Pred kratkim sem kupil kurkumo, ki naj bi pomagala pri vnetjih, prav tako uživam kapsule ribjega olja in 2 stroka česna na dan, poleg čimbolj zdrave prehrane. Je še kaj kar lahko storim?
Default avatar

Mark Music

Spoštovani, verjetno so številni prehranski dodatki preveč (proteinski napitki dostikrat povzročajo napihovanje?), priporoča se normalna zdrava in uravnotežena prehrana, dovolj tekočin in gibanje. lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije