Med.Over.Net

Abdominalna kirurgija

Odgovarjajo: mag. Mark Mušič, dr. med., spec. splošne kirurgije

Operacija žolčnih kamnov. Akutna vnetja slepiča, ingvinalne (dimeljske) in recidivne ingvinalne kile. Ventralne in postoperativne kile.

mag. Mark Mušič , dr. med., spec. splošne kirurgije

Mark Music

Operacija drobnih žolčnih kamnov

Default avatar

Sajmon

Pozdravljeni.
V novembru 2015 so me urgentno odpeljali do bolnišnice, kjer so po kratkih preiskavah določili diagnozo gastritis. Začelo se je tako, da me je naenkrat začelo boleti spodaj pod prsnico, nisem mogla ne stati, ne hoditi, ne ležati. Nisem se mogla niti zviti v klobčič, saj me je bolelo ob pritisku, kaj šele, če sem se ulegla na bok - sem začutila, da gre celotna teža z mano na eno stran. Cel čas v veliki bolečini, ki mi ni dala miru. Težko sem dihala, če sem se ulegla na hrbet, me je začelo boleti odzadaj. Bolečina je trajala nekje dobre pol ure, ko je naenkrat preminila kot, če ne bi bilo nič. Dosedaj sem bila brez bolezni (celih 5 let), zdaj pa naenkrat ta težava.
Dobila sem želodčno dieto. Enkrat sem se pregrešila z preveč hrane naenkrat in celo ocvrte, tako da sem v nekaj urah dobila prav tako hud napad, ki je trajal več kot eno uro, ko sem izbruhala, se je vse skupaj umirilo.
Osebna zdravnica mi je dala napotnici za ultrazvok in gastroskopijo.
Ultrazvočno je pokazalo veliko drobnih žolčnih kamnov. So lahko ti edini vzrok za te napade, ki sem jih imela ali je zraven tudi stres?
Sedaj imam žolčno dieto. Shujšala sem 5 kilogramov vse do sedaj, stara sem 36 let.

Vprašanja:
Je laparoskopska operacija edina rešitev?
Kaj bi pomenilo, če bi odlašala z operacijo?
V kolikšnem času lahko drobni žolčni kamni zrastejo v večje? Kakšna so tveganja?

Problem je dejansko moje delovno mesto na firmi, ki si ne more privoščite zamenjave zame, delam fizično in po operaciji bi moralo biti okrevanje še kakšna 2 tedna, koliko vidim na forumu. Kaj pa po dveh tednih, ko bi morala že začeti delat? Je potrebna pazljivost, ne? V mojem poklicu je ogromno gibanja, napora...

LP in hvala za odgovor.
Default avatar

Mark Music

Spoštovani, v primeru drobnih kamnov je operacija vsekakor potrebna, ugotovljeno je, da so ti celo bolj nevarni. Okrevenje je 7 - 14 dni, 2 - 3 mesece pa se je potrebno se izogibati vecjim fizicnim obremenitvam.
Vsekakor kaze, da so vase tezave posledica žolčnih kamnov!
Do operacije se držite diete, lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije