Med.Over.Net

Abdominalna kirurgija

Odgovarjajo: mag. Mark Mušič, dr. med., spec. splošne kirurgije

Operacija žolčnih kamnov. Akutna vnetja slepiča, ingvinalne (dimeljske) in recidivne ingvinalne kile. Ventralne in postoperativne kile.

mag. Mark Mušič , dr. med., spec. splošne kirurgije

Mark Music

jetra

Default avatar

MarjetaKV

Spoštovani,

uradno sem zdrava, vendar sem bila zaradi določenih zdravstvenih težav prek kratkim napotena na UZ trebuha – enako že leta 2011 in 2013 (takrat obakrat v nosečnosti zaradi bolečin pod desnim rebernim lokom), vendar je bil zaključek preiskav, da je vse ok. So mi pa vsakokrat omenili, da imam na jetrih neke pegice, ki niso nič hudega. Do sedaj se nisem poglabljala v to, ker sem pa letos izvedela, da je ena velika 6 x 2,5 cm, me je malo zskrbelo. Zbrala sem vse tri izvide, navajam samo izvid jeter, ostalo naj bi bilo ok (no, tudi jetra naj bi bila ok, ampak me skrbi).

Izvid iz leta 2011:
Jetra so primerne velikosti in strukture. V levih jetrih je hiperehogena lezija velikosti 3,1 x 1,8 cm.
Mnenje: Hemangiom jeter.

Izvid iz leta 2013:
Jetra so normalno velika, homogene strukture in nekoliko poudarjene ehogenosti – blaga difuzna parenhimska okvara. V desnem jetrnem režnju je vidna pribl. 1 cm velika hiperehogena dobro omejena formacija – verjetno le hemangiom, drugih omejenih lezij ne diferenciram.
Mnenje: Blaga difuzna parenhimska okvara jeter. Nakazano razširjen duktus holedohus. Hemangiom v desnem režnju jeter.

Izvid iz leta 2015:
Jetra so normalne velikosti, primernega parenhima, intrahepatalni žolčni vodi niso razširjeni, prevsem v levih jetrih pa tudi v porti je videti hiperehogene formacije – najverjetneje izpad maščobe. ečja formacija v jetrih je velikosti 6 x 2,5 cm.
Mnenje: Verjetno maščobne spremembe po jetrih.

Prosim za vaše mnenje – kaj se dogaja z mojimi jetri? Stara sem 38 let in kot rečeno zdrava, imam pa vrsto »nepomembnih« težav, kot so prebavne težave, napihnjenost, težave s kožo, v zadnjem času še občasne motnje vida z vrtoglavicami in slabostjo … V zadnjem letu sem se tudi precej zredila, in sicer 14 kg (s prejšnjih 60 na sedanjih 74 pri velikosti 175 cm). Sicer sem fizično aktivna in se po mojem mnenju dokaj zdravo prehranjujem (občasno zaužijem preveč sladkarij).

Hvala in lep pozdrav,
Marjeta
Default avatar

Mark Music

Spoštovani!
V jetrih imate hemangiom, ki počasi raste, potrebno je le spremljanje z UZ (SPREMEMBA PO OPISU NI RAKAVA). UZ se ponavlja 1 x letno. Ce preiskovalec opazi karkoli nenavadnega se v krvi pregledajo tumorski markerji in CT abdomna.
V zadnjem izvidu pa opisujejo zamaščena jetre, kar verjetno je posledica prekomerne teže in nepravilne prehrane, kot ste ze sama ugotovila.
Priporoča se, da spremenite prehrano in shujšate. Samo stanje sicer neposredno ni nevarno in ni kirurška bolezen.
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije
Default avatar

zzzzmaja

Spoštovani.

Zaradi ginekoloških težav sem pravkar bila na laparoskopiji (kjer so ugotovili hudo vnetje rodil).

Na jetrih pa so videli nekakšno belkasto lezijo: na jetrih cca. 1 cm velika, okrogla, belkasta lezija oz. na drugem koncu izvida ponovno omenjena kot kroglasta fibrozno izgledajoča formacija jeter.

Slikali so mi tudi ekran: prilagam sliko.


https://goo.gl/photos/MfdsNKkGkGJZUBXH6

Svetovali so mi UZ trebuha.

Kakšno je vaše mnenje? Ali obstaja razlog za skrb?

Lep pozdrav.
Priponke

jetra.jpg
(17.04 KiB)

Default avatar

Mark Music

spoštovani, predlagam da opravite UZ ali CT abdomna in pregled tumorskih markerjev, lp
*************************************
Dr.Mark Mušič dr.med.spec splošne kirurgije