Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

URGENTNA URINSKA INKONTINENCA

Default avatar

sabinasencar

ZAKAJ KEGLOVE VAJE NISO VSE KAR STE ŽELELI VEDETI O INKONTINENCI URINA
Urgentna urinska inkontinenca


Predstavljajte si otroški balon, ki predstavlja ženski mehur.

Ženska je kontinentna takrat, kadar je pritisk v uretri (lijček otroškega balona) večji od pritiska v mehurju ( balon). Pomembno je, da je pritisk v mehurju ves čas nižji kot v uretri. Ko balon ali mehur polnimo, se morajo elastične stene raztegovati, s tem se pritisk zmanjšuje. Nasprotno, pa mora biti pritisk v uretri velik, da urin ne izteka. Če želimo, da zrak iz balona ne bo izhajal, ga stisnemo s prsti ali preprosto zavežemo. Da urin iz mehurja ne izteka skozi uretro skrbijo mišične strukture, mišice medeničnega dna.
Dve najpogostejši težavi nastopita kadar je pritisk v cevki uretre premajhen (stresna urinska inkontinenca), ali kadar je pritisk v steni mehurja prevelik, mehur se ne razteza dovolj elastično, da bi primerno zmanjševal pritisk (urgentna urinska inkontinenca).
Ker pa gre vedno za ravnotežje med obema pritiskoma in sta soodvisna, je največkrat inkontinenca mešanega tipa (STRESNO-URGENTNA inkontinenca). Skrivnost je v razmerju med pritiskoma v mehurju in uretri pri posameznici.
Z leti in porodi, z večanjem telesne mase, manjšanjem števila mišičnih vlaken, s skrivnostnimi napačnimi impulzi živčnih vlaken, ki oživčujejo mehur, se razmerje med pritiskom v mehurju in uretri spreminja, žal največkrat v smeri vse večje inkontinence.
Natančne ocene koliko žensk v celotni populaciji trpi zaradi uhajanja urina niso možne, saj je le 20% žensk pripravljeno zaupati težave z uhajanjem urina svojemu zdraviku.

Keglove vaje so vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Krepimo mišice, ki bodo s svojim delom povečale pritisk v uretri in tako preprečevale uhajanje urina. Bolj krepek je prijem na stišček balona, bolj ga lahko napihnemo, ne da bi nam zrak uhajal skozi slabo zaprto cevko.

Če želimo namesto otroškega balona napihniti košarkarsko žogo, je naloga težja. Naletimo na velik pritisk v telesu žoge, saj so stene dosti manj elastične. Kadar so stene človeškega mehurja zaradi kateregakoli vzroka rigidne, neelastične, je to podobno, kot bi želeli napolniti namesto otroškega balona majhno košarkarsko žogo. Zaradi pritiska v telesu mehurja imajo ženske z urgentno urinsko inkontinenco občutek, da imajo mehur poln. Ne glede na moč mišic, ki zapirajo izhod iz mehurja, imajo pacientke občutek, da jih sili na vodo. Od te sile tudi ime-siljenje-angl. urge-urgentna inkontinenca.

Mehur mora zadržati urin, ko to želimo. Ko se pojavi primerna priložnost, moramo mehur tudi v kratkem času izprazniti. Postopek praznenja mehurja ali mokrenje je proces, ko popusti pritisk v uretri (mišica zapiralka se sprosti) in naraste pritisk v steni mehurja (mišica detrusor v steni mehurja se skrči.

V steni mehurja so mišice, ki delajo predvsem, ko se mehur prazni. Kadar gre kaj v zapletenem imformacijskem sistemu organizma narobe, se mišica detrusor začne krčit preden je mehur poln. Občutek tiščanja na vodo je kot lažni alarm, da je mehur tako poln, da bi ga bilo potrebno takoj izpraznit. Ne pomagajo Keglove vaje, saj ni težava samo v oslabljenih mišicah medeničnega dna.

Opazujem študentke, vsaka ima svojo stekleničko vode na klopi pred sabo. Moj spomin na predavanja prvega letnika medicine so brez vode. Nisem si upala popiti niti kapljic vode, ki ostanejo v ustih po umivanju zob zjutraj, ker me je vsako predavanje tako tiščalo lulat, da sem komaj sledila. Zaključke predavanj pa sem zamujala, da bi bila na stranišču že pred odmorom. Urgentna inkontinenca je bila posledica strahu pred famo medicinske fakultete. Nekje v živčevju informacijskega sistema mojega telesa se je povezal mehur, ki je bil napet kot košarkarska žoga. Niso pomagale Keglove vaje, pač pa nekaj kar danes imenujem avtogeni trening.

Sabina Senčar
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

PIKA PAVC

Pozdravljeni!
Malo sem zbegana in sedaj ne vem kaj me muči ali urgentna ali stresna urinska inkontinenca. Res je, imam težave z zadrževanjem urina in ko začutim, da moram lulati in grem takoj- ni problema in so hlačke suhe. Če pa me prime v avtomobilu, med vožnjo in nimam te možnosti, je pa zelo hudo in ko pridem domov, stopim iz avta in se na vso moč trudim, da bi zadržala urin v mehurju-mi ne uspe in steče v hlačke. To se dogaja vsak dan, saj ko vem, da grem domov me v atu prime in ko pridem domov- uide urin. Drži tudi, da pijem velike količine vode, ker sem veliko žejna. Vodo pijem tako, da jo pogoltam-tudi do 0,5l na enkrat. Popijem do 3litre na dan. Kadar sem aktivna -še več. Sem zdrava in nimam nobene zd.težave glede na to, da sem veliko žejna. Ogromno pijem, kar pomnim. Je pa tudi res, da ko se veliko smejim, kihnem ali skačem, se tudi dogaja in mi uide malo urina.
Res me zanima v kateri kotiček spada, saj vas imam namen obiskati, ker sem tega že močno sita, da se NON-STOP ukvarjam z uhajanjem urina in iskanjem WC-jev.
Hvala za odgovor in če mi boste lahko pomagali, se kmalu oglasim, da se naročim in mi pomagate.

Lep pozdrav,
PIKA
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Pika Pavc!
Iskanje WCjev ali "maping" (izdelava zemljevidov s stranišči) je simptom prekomerno aktivnega sečnega mehurja ali urgentne inkontinence. Beseda "urgentna" izhaja iz angleške besede URGE ali NUJA po uriniranju.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

Coco123456789

Zdravo.
Stara sem 25 let in imam ze 5 let resne tezave z uhajanjem urina, in glede na prebrano sklepam da gre za urgentno.
Zanima me kako lahko pridem v kontakt z vami?
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Coco123456789!
Če imate težave zuhajanjem urina, vam lahko pomaga vaš ginekolog, lahko pa vas splošni zdravnik napoti k urologu. Pri nas ste tudi dobrodošli, naslov ambulante JUNA najdete na internetu.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.