Med.Over.Net

Vzgoja otrok in družine

Odgovarjajo: prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije

Potrebe otrok in staršev. O privzgajanju navad, kvalitetni igri, socialnih odnosih, temperamentih in še kaj.

prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije

Zavod Pogled

Andreja V. Brenčič je specialistka zakonske in družinske terapije, ima 20 let izkušenj pedagoškega dela v šoli, več kot 20 let vodenja skupin za vadbo joge, sproščanja in meditacijo tako za odrasle kot tudi otroke in od leta 2010 izvaja terapije v Družinskem in terapevtskem centru Pogled. Vodi različne terapevtske skupine, delavnice, predava po šolah in ustanovah. Je urednica in sourednica knjig: Celostni razvoj otroških možganov: 12 revolucionarnih metod, s katerimi spodbujamo razvoj otroških možganov, Vihar v glavi: moč najstniških možganov: [vodnik po mladostnikovi duševnosti od 12. do 24. leta] in Vzgoja brez drame: celostni razvoj otroških možganov: umirimo kaos in spodbudimo duševni razvoj otroka.

Zavračanje

Default avatar

Sneg123

Pozdravljeni,
sem mati 3letnemu dečku, ki me je začel zavračati. Trenutno je alfa in omega njegov ati in s tem nimam težav, ampak me pa skrbi, ker ko sma sama se samo joče, kriči, ne pusti me k sebi, ne pusti, da se ga dotaknem - vsaka beseda je kje je ati...Ali je to razvojna faza? In zanima me ali obstaja mogoče kaka knjigakjer bi si lahko o teh zadevah kaj več prebrala.

Hvala
:)
Default avatar

Zavod Pogled

Pozdravljena.
Jaz bi vam priporočila knjigo Vzgoja brez drame. Sicer ni prav o tej temi, je pa o našem ustreznem odzivu. Verjamem, da vam ni najlažje. Poskusite biti čim bolj mirna, to vzeti kot obdobje, ko se dečki počasi obračajo k očetom. Predvsem pa paziti, da ne padete v kakšno užaljenost ali občutek, da ima očeta raje kot vas ali da vas celo nima rad. Poskusite ga tolažiti in se odzivati čim bolj razumevajoče. Očitno gre za močno pogrešanje očeta, ne pa zavračanje vas. Očitno je v neki stiski in ob vas jo lahko izraža, ker se ob vas očitno počuti dovolj varnega, da njegova občutja pridejo na dan. Zato njegovo vedenje ne pomeni nujno, da vas zavrača, mogoče bolj to, da ob vas lahko svojo stisko pogrešanja očeta izraža. Če se ob vas ne bi počutil varnega, tega morda ne bi počel. Morda bi si pa očka moral vzeti kaj več časa zanj?
Vse dobro.
Andreja Vukmir Brenčič, spec. ZDT
[email protected]
031 582 404
www.pogled.si