Forum: Vzgoja otrok in družine

Potrebe otrok in staršev. O privzgajanju navad, kvalitetni igri, socialnih odnosih, temperamentih in še kaj.

Problem odhoda v vrtec

Odgovori Nova tema
Default avatar ines prvič 12 Jan 2018 13:46

Pozdravljeni,

hči je stara 2,5 leti in je otrok z zelo močno voljo, kar oba starša pozdravljava in se tudi z njeno vse pogostejšo in zelo izrazito trmo lepo soočava, mirno in dosledno drživa svoje meje. Hči gre iz vrtca najkasneje ob 15.30 in smo potem do njenega spanja skupaj, ima vso najino skrb, ljubezen, veliko igre, tako da njenih "izpadov" pred odhodom v vrtec, ki so se začeli prav z naraščajočim nasprotovanjem nama, ne moreva pripisati pomanjkanju najine pozornosti in ljubezni, zaradi česar bi naju želela več ob sebi. Navadno se ob bujenju "oglasi sirena", kričanje, napenjanje telesa, včasih rabiva po 45 min, da jo sploh oblečeva..pa ne da ji vmes prigovarjava ali se skušava pogovorit, ker naju ne sliši, niti takrat ne razume, enostavno je fizično ne obvladava....včasih si zjutraj vzameva čas, preberemo kakšno pravljico ali odigramo domišljijsko igrico po stanovanju in takrat pridemo do vrtca brez problema, saj se do tja pogovarjamo o njenih "junakih" in se postavljamo v različne vloge, ob vhodu v učilnico pa spet sirena, kot bi jo vznemirila realnost. Ko pridem ponjo, mi povejo, da se je pomirila v nekaj minutah in se zaigrala, tudi sama vidim, da je ob prihodu iz vrtca zelo dobre volje. Osebno menim, da ji je doma, sploh zdaj po dolgih praznikih, enostavno lepo, zanima pa me še vaše strokovno mnenje.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Zavod Pogled 17 Jan 2018 12:41

Spoštovana.
Stiska odhoda v vrtec ni nujno povezana samo s pomanjkanjem ljubezni od svojih staršev. Ne dvomim, da živi v ljubečem in sprejemajočem okolju. Me pa velikokrat preseneti, da starši govorijo o otrocih, kot da bi bili že starejši. Stara je komaj 2,5. To je zelo malo. Zdaj se šele počasi odpira ostalemu svetu. Ker v naši družbi dajemo otroke že precej zgodaj v vrtec, malo pozabimo, da so še zelo majhni. Jaz, če bi imela to možnost, otroka pred tretjim letom sploh ne bi vpisala v vrtec. Ker enostavno organsko še niso tam. Pri treh letih se pa že obračajo v socialni svet in je druženje z vrstniki pomembno. Žal večina ljudi te možnosti nima.
Torej vaši malčici je pač težko oditi v tuje okolje, okolje izven doma. To je vse in je po svoje povsem normalno. Toliko star otrok ne potrebuje postavljanja meja. To je danes tako moderna beseda. Meje se živijo, otroka se pa umiri. In vidva sta našla način in ugotovila, kaj potrebuje: umiritev. Ko se otrok 'zatakne' v levih možganih ali rigidnosti, rabi nekoga, da ga umiri. Priporočam vam, da si preberete knjigo Celostni razvoj otroških možganov, da boste razumela, kaj se tudi organsko dogaja z vašo malčico.
vse dobro.

Andreja Vukmir Brenčič, spec. ZDT
andreja.vukmi[email protected]
031 582 404
www.pogled.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Metamed 2 Feb 2018 13:16

Mi smo pristopili tako, da smo v po vrtcu, doma, tudi med vikendi otrokom spominjali vzgojiteljice ves čas, kot npr.: vzgojiteljica Urška vas bo jutri naučila novo pesmico, komaj čakam, da mi poveš katero,... vzgojiteljica Urška je res super ker vas pelje v kuhinjo h kuharicam in bova poskusili tudi doma skuhati jed kot kuharice iz vrtca,... tako ima otrok motivacijo do vrtca, saj prinese domov sporočilo za mami itd... pri nas je uspelo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
cron
Na vrh