Med.Over.Net

Vzgoja otrok in družine

Odgovarjajo: prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije

Potrebe otrok in staršev. O privzgajanju navad, kvalitetni igri, socialnih odnosih, temperamentih in še kaj.

prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije

Zavod Pogled

Andreja V. Brenčič je specialistka zakonske in družinske terapije, ima 20 let izkušenj pedagoškega dela v šoli, več kot 20 let vodenja skupin za vadbo joge, sproščanja in meditacijo tako za odrasle kot tudi otroke in od leta 2010 izvaja terapije v Družinskem in terapevtskem centru Pogled. Vodi različne terapevtske skupine, delavnice, predava po šolah in ustanovah. Je urednica in sourednica knjig: Celostni razvoj otroških možganov: 12 revolucionarnih metod, s katerimi spodbujamo razvoj otroških možganov, Vihar v glavi: moč najstniških možganov: [vodnik po mladostnikovi duševnosti od 12. do 24. leta] in Vzgoja brez drame: celostni razvoj otroških možganov: umirimo kaos in spodbudimo duševni razvoj otroka.

5 letnica pred spanjem...

Default avatar

Konfuzno

S partnerko imava tri otroke, najstarejša je stara 5let, danes sem bil na vrsti jaz, da ji preberm pravljico in pospremim v posteljo. Imamo pa navado, da se še enkrat "stisnemo" pred spanjem, nakar mi v objemu hcerka rece: "Veš Oči, nabrala ti bom rože, ko boš nad oblaki"
WTF?!#! , oblaki? jo vprašam, kako to misliš? potem, ko boš angel, ko boš ti umrl, bom zate nabrala najlepše rožice z mojega vrta, ker te imam zelo rada....

Frapiran grem do partnerke in ji razložim, kaj sem "novega" zvedel , nakar mi moja odgovori, da zadnjih nekaj dni tudi moji partnerki in moji tašči stalno omenja smrt, angele in vse kar je povezano s tem....

Zadeva mi ne da miru, in je zelo mistična.

Ali me mora skrbeti?
Default avatar

Zavod Pogled

Pozdravljen.
Ali vas mora skrbeti? NE. Se morate o tem čim več pogovarjati z njo? To pa. Stara je pet let, ni več čisto majhna in počasi postaja zavedajoče bitje. In opazujoče bitje in slušajoče bitje in premišljujoče malo bitje.. In en od stvari, ki starše ponavadi kar malo prestrašijo, je tudi razmišljanje o smrti, minljivosti, o tem, da nas enkrat ni več. To je hočeš nočeš nekje, v nekem trenutku tudi zaznala. Jaz se tega spominjam še pri sebi. Že kot zelo majhna punčka sem o tem spraševala in me je zanimalo. In stara mama mi je pripovedovala o angelčkih in raznih čudežih ob smrti. Še danes se spominjam teh neverjetnih trenutkov, ko je bilo pomešano strah in čudenje, pa začudenje ter njen varni objem. Kako je bilo pa pri vas? Zagotovo ste nekoč nekje opazili, da živalice umrejo, pa morda tudi kdo od bližnjih... Tako to gre.
Zato se ne obremenjujte, naj vas ne skrbi. Pogovarjate se z njo, odgovarjajte na njena vprašanja na način, kot čutite, da bi jih lahko nekako razumela, pa da hkrati ne bo vnašalo preveč strahu. Lahko si pomagate s kakšno otroško slikanico, jih je kar nekaj na to temo.
In razmišljajte tudi o tem, kakšen vas odnos do teh tem.
Vse dobro.
Andreja Vukmir Brenčič, spec. ZDT
[email protected]
031 582 404
www.pogled.si
Default avatar

Issabela 55

Pozdravljeni,

tudi moja hči me je veliko spraševala o mrtvih, ki niso več z nami, o angelčkih, celo o bogu, zato sem se z njo pogovarjala o teh temah na način kot ga poznam in njenim letom primerno. Dejstvo je, da ljudje umremo in zakaj se ne bi pogovarjali o tem, če pa je to del življenja..otroci pa se zaradi svoje domišljije še toliko bolj želijo pogovarjati o teh temah, pa seveda o angelčkih, ki so omenjeni v pravljicah različnih zgodbah..zato pa jih zanima kdo so to in kje jih lahko vidijo..