Med.Over.Net

Vzgoja otrok in družine

Odgovarjajo: prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije

Potrebe otrok in staršev. O privzgajanju navad, kvalitetni igri, socialnih odnosih, temperamentih in še kaj.

prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije

Zavod Pogled

Andreja V. Brenčič je specialistka zakonske in družinske terapije, ima 20 let izkušenj pedagoškega dela v šoli, več kot 20 let vodenja skupin za vadbo joge, sproščanja in meditacijo tako za odrasle kot tudi otroke in od leta 2010 izvaja terapije v Družinskem in terapevtskem centru Pogled. Vodi različne terapevtske skupine, delavnice, predava po šolah in ustanovah. Je urednica in sourednica knjig: Celostni razvoj otroških možganov: 12 revolucionarnih metod, s katerimi spodbujamo razvoj otroških možganov, Vihar v glavi: moč najstniških možganov: [vodnik po mladostnikovi duševnosti od 12. do 24. leta] in Vzgoja brez drame: celostni razvoj otroških možganov: umirimo kaos in spodbudimo duševni razvoj otroka.

19.letnik

Default avatar

Larryssa

Kaj naj storim v tem primeru?
Imam sina 19.letnika. Živi z menoj. Zaključil je šolanje, odločil se je za naprej, da gre delat. Spoštujem, kar se je odločil. Ves denar, ki ga zasluži ga ima zase, ga večinoma zapije.
Pije veliko, kadi, tudi travo po vsej verjetnosti, če ni še kaj več. Dekle ga je zapustilo, zaradi pitja. Doma mi ne pomaga nič več. Skušala sem na lep način, nisem dosegla nič. Dovolila sem mu veliko stvari, kar se je spomnil preveč, v upanju, da bo se spremenil, pomagal in me spoštoval. Nič.
Iz dneva v dan postaja vedno bolj verbalno agresiven, tudi potisnil me je že. Zavedam se, da se bo to stopnjevalo, po vsej verjetnosti, me bo tudi udaril. Tudi rekla sem mu, da ga bom postavila na cesto, če se ne spametuje, kar v tej smeri ne kaže, da se bo.
Kaj naj naredim v tem primeru? Da bi šla do strokovnjaka, tega ne bo hotel.
Default avatar

Zavod Pogled

Pozdravljena,
ko se takole zaplete z najstniki je res hudo. Najhuje od vsega me skrbi njegova zloraba drog. Ne glede na to, kakšne so okoliščine in kaj se v njem dogaja in kako radi bi mu pristopili sočutno in ga razumeli v njegovem notranjem čustvenem svetu, droge v možganih naredijo svoje. Alkohol vpliva na centralni živčni sistem, na možgane pa tako, da se zmanjša sposobnost regulacije težkih čutenj, posebej jeze. Nevarnost agresivnega vedenja je zato velika. Od tod njegova večja agresivnost do vas. Če je pitje redno, poleg kajenje trave, se je potrebno zavedati, da ne gre več samo za trezno in pijano stanje, ampak se sčasoma spremeni osebnost. Povsem upravičeno se bojite, da bi se tako agresivno vedenje stopnjevalo. Dojemljivost za neka razumen in čustven pogovor se manjša. In tudi rešitev problema.
Ne vem, kakšna je vajina, vaša zgodovina, zagotovo je v hudi stiski in si ne pusti blizu. Dokler so vmes substance, bo to izredno težko.
Se pa sprašujem, kje je oče in koliko je angažiran v reševanju tega problema. Brez njega boste situacijo sama težko reševala. Do sedaj vam nisem dala še nobenega nasveta, ker bi želela, da razumete, kako je, če je vmes pijača in druge droge. Kljub vaši ljubezni, kljub vašim morebitnim občutkom krivde zaradi kakšnih preteklih dogodkov, ki so ga pripeljali do sem in so čisti izraz globoke notranje stiske, boste morali biti precej odločna.
Premalo vem, da bi vam natančno odgovorila. Preveč imam vprašanj. Morda bi ga lahko pripravila do tega, da pride vsaj na kakšen terapevtski pogovor. Predvsem čutim klic po očetu.
Brez ultimata - vsaj po mojih izkušnjah - bo težko. Finančno mora sodelovati v skupnem gospodinjstvu, tudi pri delu. Predvsem se mora končati zloraba alkohola in drog, nato šele lahko pričnete z reševanjem čustvenih stisk in naslavljati vse tisto, kar je do tega pripeljalo.
Če želite, me lahko pokličete in se o tem kaj več pogovoriva.
Morda ga boste res morala odsloviti iz skupnega doma.
Vse dobro vam želim in veliko poguma. V tej situaciji podporo potrebujete tudi vi. To so zahtevne in težke situacije. Kar precej takih staršev sem imela v terapiji. Varni terapevtski odnos jim je pomagal, da so se ohranili in s svojimi odzivi niso situacije še poslabšali, hkrati pa so se lahko odzivali bolj sočutno in odločno hkrati.
Andreja Vukmir Brenčič, spec. ZDT
[email protected]
031 582 404
www.pogled.si