Forum: ARHIV - zdravstvo

Spoštovani, ta forum je zaprt za pisanje in je namenjen samo branju tematik s področja zdravstva. Tukaj lahko poiščete nasvet, v že odgovorjenih vprašanjih. V primeru, da bi želeli postaviti novo vprašanje, prosimo, da izberete področje, ki vas najbolj zanima in menite, da je najbolj primereno za vaše vprašanje.
Hvala za razumevanje.
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=467

Cronova bolezen

Forum je zaklenjen
Default avatar hčer 9 Jan 2009 08:29

Moja Mama ima potrjeno diagnozo Cronova bolezen in ne more več zadrževati blata. Zanima me, če se vi tudi ukvarjate s to problematiko in kako se soočate in jo rešujete. Kakšna je najbolj smotrna oskrba, da bi mama imela kar se da še normalno življenje.

hvala

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar Urška Lunder 9 Jan 2009 14:47

Spoštovana,

Hvala za vaše vprašanje.
Chronova bolezen je kronično vnetje tankega črevesja, ki je izredno naporna bolezen, največkrat pa z njo zbolijo mlajši ljudje.
Naporna zato, ker so simptomi zelo izčrpavajoči in bolezen terja mnogo sprememb in discipliniranja v življenjskem slogu. Iz čistega mira takorekoč, se mora vaša mama naenkrat soočati z obdobji krčev in driske, utrujenosti, hujšanjem in ob tem posledično lahko tudi depresivnega počutja in obupa.
Poleg zdravil, ki jih mora jemati, pa nastopi natančno opazovanje, katera hrana vaši mami povzroča krče, bolečine in drisko. Natančno opazovanje zahteva sistem, kjer se omeji na zelo osnovne sestavine po dnevih in si svoja opažanja zapisuje. Vsak bolnik je namreč občutljiv na drugačne sestavine v hrani. Nekateri lahko jedo zelenjavo, drugi sploh ne, tretji samo npr. riž in bučke, paradižnik in blitvo, ter ribo. Znana zdravnica in profesorica s to boleznijo, Rachel Naomi Remen (zdaj stara že čez sedemdeset let), ki sem jo spoznala v San Franciscu, je med našimi odmori vzela iz svoje torbe svoj "lunch box" in pojedla doma pripravljen obrok iz vedno samo natančno sedmih hranil, ki jih je dobro prenašala že desetletja. Zaradi tega ni bila niti malo zagrenjena, nasprotno, bolj žareča in radostna kot večina ljudi, ki jih poznam.
(v slovenščino sta prevedeni njeni dve odlični knjigi, ki sicer ne govorita o Chronovi bolezni, a vendar veliko povesta o zdravnici-bolnici, ki se že vse od svoje mladosti sooča s to boleznijo: Zgodbe ob kuhinjski mizi in Blagoslovi starega očeta)
Druga pomembna stvar za vašo mamo je odkrivanje dnevnih stresov, da jih naj najprej neusmiljeno prizna in nato čim bolj spremeni svoje življenje, da jih odpravi. Pomaga pa gotovo tudi druženje ali vsaj dopisovanje s podobnimi ljudmi - na spletu je več forumov, kjer se takšni bolniki dopisujejo (v angleščini, ne vem za slovenski forum). Ni mi znano, če pri nas že obstaja društvo bolnikov s kronovo boleznijo, zagotovo pa se vaša mama lahko pridruži društvu stomistov, med katerimi so tudi ljudje s kronovo boleznijo.

Želim vam in vaši mami uspešno novo življenjsko pot,

****************************************
Urška Lunder, dr. med. spec.

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh