Nevrokirurgija

Odgovarjajo: Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt personal trainer

Razlaga MR vratne hrbtnice

Default avatar
Spoštovani!
Prosim za laično razlago MR izvida. Stara se 36 let in imam bolečine v vratu in glavobole. 15 let nazaj sem imela prometno nesrečo in od takrat so težave z vratom.Gibanje je boleče in kot da mi nekaj "škrta" v vratu ob premiku v levo in desno. Glavoboli so stalni kot da me iz vratu nekaj potiska proti vrhu in čuden občutek,da me "peče" glava. Ob že manjšem naporu je glavobol še večji.Občasno so tudi vrtoglavice. Zanima me;če lahko te težave pripišem vratnemu delu in ali naj bom glede izvida zaskrbljena?
Hvala za vaš čas in odgovor!
MR:
Nekoliko izravnana cervikalna lordoza.Spondilotične spremembe in zmerna izguba intenziteta signala i.v. diskov zaradi degeneracije.medula spinalis ima primerno intenziteto signala. V aksialni ravnini je v nivoju C5- C6 vidna centralana protruzija i.v. diska. V nivoju C6-C7 centralna protruzija i.v. diska,ki pritiska na duralno vrečo.I.v. foramni so prosti.
Default avatar
Spoštovani!
Imate začetne degenerativne spremembe vratne hrbtenice in obrabljeni ter rahlo izbočeni (protruzija) medvretenčni ploščici na nivoju C5-C6 in C6-C7. Živčne korenine niso utesnjene. Zaenkrat ni še nič alarmantnega, delajte vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo ter opravite fizioterapijo v zdravstvenem domu. Operacija ni potrebna. Težave, ki jih opisujete, lahko izvirajo iz vratne hrbtenice.
Lep pozdrav!
Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener
Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi)

Zdravstveni center Aristotel Krško
(07) 49 03 000

Kirurški sanatorij Rožna dolina
Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana
(01) 477 94 00

Zdravstveni Dom Postojna
(05) 700 04 05

Železniški Zdravstveni Dom
(01) 291 22 58

Moderatorji

Mitja Maechtig , dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt personal trainer
mmaechtig