Forum: Prehrana in varnost živil

Kako pripraviti, obdelati, shranjevati živila in pripravljeno hrano? Kako kombinirati živila glede na posebne prehranske zahteve, dietno prehrano in zdravilne vplive? Vse o HACCP standardu in alternativnih načinih prehranjevanja.

Zelen krompir

Odgovori Nova tema
Default avatar Krompirka 8 Avg 2017 14:26

Spoštovani!

Noseča sem 8 tednov. Nekje med 4. in 6. tednom nosečnosti sem nevede zaužila dva obroka mladega krompirja, ki je bil pod kožico zelene barve. Ves krompir je imel celotno površino obravano zeleno in je segala približno milimeter v globino kromirja, preostala notranjost gomolja pa je bila normalno obarvana. Lupinica je bila samo ročno odstranjena, zelena površina pa ni bila obrezana. Med kuhanjem in pečenjem je zelena obravanost izginila. Ker nisem sama pripravljala krompirja, za to, da je bil kropir zelen in da bil strupen zaradi visoke vsebnosti solanina v njem, nisem vedela. To sem izvedela šele kasnej. Prebrala sem, da je največja vsebnost solanina ravno pod površino olupka, ter da se poveča tudi v preostalem delu gomolja, zato ga je potrebno zavreči. Na spletu sem našla podatke, da naj ne bi nosečnica zaužila niti najmanjše količine zelenega kropirja, ker solanin povzroča splav, okvare zarodka, spino bifido ipd. Mislim, da sama sicer kakšnih posebnih težav oziroma znakov zastrupitve nisem imela (sicer pa imam že normalno težave z vnetjem želodčne sluznice in težav niti ne bi pipisala okužbi), partner, ki ga je prav tako jedel, pa ni imel nobenih težav. Zanima me, ali so moje skrbi o škodljivosti zaužitega krompirja upravičene?
Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar iva verbnik 2 Okt 2017 20:18

Opravičujem se poznemu odgovoru, upam da niste imeli težav in je tudi s plodom vse v najlepšem redu.
Solaninu se je res potrebno izogibati, a tako mala količina ne bi smela vplivati na vse kar navajate. Sicer bi vam vaš ginekolog znal podati ustrezen odgovor.
Izogibajte se solaninu še naprej a mislim, da ni potreben tako velik strah zaradi tega dogodka.

mag. Iva Verbnik

Svetovanje, izobraževanje, poslovne storitve Ivica Verbnik s.p.
[email protected]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh