Recepti.Over.Net

Prehrana in varnost živil

Odgovarjajo: mag. Iva Verbnik, univ. dipl. ing. živ. teh.

Kako pripraviti, obdelati, shranjevati živila in pripravljeno hrano? Kako kombinirati živila glede na posebne prehranske zahteve, dietno prehrano in zdravilne vplive? Vse o HACCP standardu in alternativnih načinih prehranjevanja.

mag. Iva Verbnik , univ. dipl. ing. živ. teh.

iva verbnik

Bianka - instant napitek - zdrav?

Default avatar

matejazvab

Pozdravljeni!

Prosim za mnenje glede 'naravnosti' instant napitka, ki ga dnevno uporabljam in sicer Bianka-Clasik od Franka. Priprava napitka mi je priročna - zalijem z vročo vodo in 1/3 mleka in to je to.
In vendar pri sestavi ne vem kaj to pomeni: - ekstrakt ječmena, slada, cikorije in rži.

Je potemtakem ta prašek rezultat laboratorija ali ga lahko uporabljam kot naravno živilo pri vsakodnevnem prehranjevanju (oz. pitju).

Za odgovor se vnaprej zahvaljujem in vam želim lep dan!
Default avatar

iva verbnik

Ne moremo reči ravno da je to kemija, res pa je, da če imamo opravka z ekstraktom je bilo živilo torej podvrženo določeni predelavi in ni več v svoji osnovni obliki.
Ne bi ravno rekla da gre za škodljivo živilo, toda če želite še bolj "naravo, nepredelano" potem posezite po kavnih mešanicah, ki jih skuhate sami (lahko tudi dan prej), pustite da se usede in odlijete tekočino, ki jo lahko v hladilniku hranite nekaj dni, tudi na ta način skrajšate pripravo jutranje bele kave in v tem primeru ne potrebujete instant mešanic. Morda pa se vam to izplača tudi z vidika ekonomike.
mag. Iva Verbnik

Svetovanje, izobraževanje, poslovne storitve Ivica Verbnik s.p.
[email protected]
Default avatar

Escafa

Pozdravljeno. Mene pa enako zanima za Nescafe. Verjetno velja enako-je sicer čista 100% kava, a podvržena predelavi, da se potem ta zrnca tako hitro topijo?