Recepti.Over.Net

Prehrana in varnost živil

Odgovarjajo: mag. Iva Verbnik, univ. dipl. ing. živ. teh.

Kako pripraviti, obdelati, shranjevati živila in pripravljeno hrano? Kako kombinirati živila glede na posebne prehranske zahteve, dietno prehrano in zdravilne vplive? Vse o HACCP standardu in alternativnih načinih prehranjevanja.

mag. Iva Verbnik , univ. dipl. ing. živ. teh.

iva verbnik

ZASPANOST PO ZAUŽITJU SLADKORJA

Default avatar

xix

Pozdravljeni!

Že dolgo časa opažam, da po zaužitju sladkorja postanem zaspana. Po kosilu ponavadi pojem kakšen piškot in skoraj vedno po tem postanem tako zaspana da moram spat za kakšne pa urc. Zakaj se to dogaja?

lp
Default avatar

iva verbnik

Po zaužitju hrane se dvigne raven sladkorja v krvi. Kako hitro se le ta dvigne in koliko časa je na kakšnem nivoju je odvisno od glikemičnega indeksa dotičnega živila, stopnje njegove obdelave in kombinacije v kateri je bilo določeno živilo zaužito (znano je, da nizek pH upočasni prebavo). Torej dejavnikov je več. Pa vendar, več sladkorja kot vsebuje določeno živilo v čisti in enostavni obliki, toliko hitreje se dvigne raven krvnega sladkorja po zaužitju. Z dvigom ravni krvnega sladkorja se začne izločati inzulin saj telo želi sladkor čim prej spet spustiti na normalno raven. Hiter dvig sladkorja tako zahteva hiter odziv trebušne slinavke, ki hitro spusti raven sladkorja v krvi in to lahko občutimo kot utrujenost, pomanjkanje energije, Naraven odziv je, da spet pojemo nekaj sladkega in celoten krog se ponovi. To povzroča veliko močnih stimulusov trebušne slinavke in končni rezultat je lahko tudi delna odpoved delovanja, počasno slabljenje delovanja in začetek sladkorne bolezni tipa 2. Takole sem zelo poenostavljeno in na hitro opisala delovanje.
Torej za dobro delovanje telesa je pomembno, da je raven sladkorja čim bolj konstantna saj je sproščanje energije tako enakomerno.
Zato izbiramo živila s čim nižjim glikemičnim indeksom, jih čim manj obdelujemo in prečiščujemo ter jih nudimo v obliki kjer se absorpcija še dodatno upočasni, s čimer dosežemo enakomerno raven sladkorja v krvi in se tako izognemo tudi nihanju v počutju, ki izvira iz tega vzroka.
mag. Iva Verbnik

Svetovanje, izobraževanje, poslovne storitve Ivica Verbnik s.p.
[email protected]