Forum: Prehrana in varnost živil

Kako pripraviti, obdelati, shranjevati živila in pripravljeno hrano? Kako kombinirati živila glede na posebne prehranske zahteve, dietno prehrano in zdravilne vplive? Vse o HACCP standardu in alternativnih načinih prehranjevanja.

Železo

Odgovori Nova tema
Default avatar Kelat 7 Okt 2015 17:18

Pozdravljeni!

Bil sem na preventivnem odvzemu krvi, železo je bilo na meji med referenčno vrednostjo in primanjkljajem. Zdravnica mi je zaradi vegetarijanske prehrane, športa (vsak dan tečem) in starosti (19let) predlagala jemanje železa kot prehranskega dopolnila. Jemljem New iron že mesec in pol, zanima me ali priporočate jemanje tega dopolnila (vsebuje še vit. B12) še naprej ali naj preneham z jemanjem za določen čas. Proizvajalec trdi, da to dopolnilo ne povzroča neželenih stranskih učinkov in absorpcija železa naj bi bila le tolikšna kolikor ga primanjkuje telesu.

Hvala in lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Anita_Kos 15 Okt 2015 14:51

Poleg prehranskega dopolnila bi svetovala prehrano bogato z železom. Ker ste vegetarijanec, so to predvsem stročnice, pa tudi nekatera žita, npr. prosena kaša, suho sadje (marelice, slive), ... Pomembno je, da ob tem hkrati uživate tudi živila, ki vsebujejo vitamin C (ta pospeši absorbcijo nehemskega železa), ki se nahaja predvsem v svežem sadju in zelenjavi.
Več o prehrani in železu na spletni strani:
http://anitakos.com/2011/01/20/zelezo-s ... -prehrana/

Odgovor kako unčikovita je sprememba v prehrani ter kakšna je potreba po dodatkih, bodo dale redne kontrole krvi pri vaši zdravnici. Vsebnost železa v prehrani in ustreznost vaše diete pa lahko ocenimo z analizo vašega prehranjevanja.

Lep pozdrav,
Anita Kos, dipl.dietet.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh