Med.Over.Net

Izgorelost

Burn out sindrom, izgorelost zaradi dela, adrenalni zlom, anksioznost in depresija v povezavi z izgorelostjo in zdravljenje izgorelosti. Kakšni so znaki, kako ukrepati v različnih stopnjah izčrpanosti in o posledicah izgorelosti. Kdo ima predispozicije za izgorelost in o preventivi?

težave z žolčem in prebavo

Default avatar

janib

Spoštovani.

Imam vprašanje vezano na težave z žolčem in prebavnimi motnjami pri starejši ženski.

Gospa je stara 94let in ima težave z žolčem, ta več ne deluje normalno. Dodatno so tu težave s prebavo.

Zanima me, če ta gospa lahko uživa manjše količine (čajno žličko zjutraj) konopljinega ali orehovega olja, ki bi lajšale prebavne težave, ampak posledično je tu težava pri žolču, ki pomaga presnavljati maščobe.

Je v tem primeru kaka opcija jemanja tega olja ali se to v celoti odsvetuje.

Hvala za pomoč.

Lp,
Jani.
Default avatar

misa komar

Pozdravljena,

zelo lepo je, da še vedno tako skrbite za gospo, ki ima že častitljiva leta. Seveda je v teh letih kar običajna praksa, da imajo posamezniki težave s prebavo in v povezavi s tem tudi z žolčem. Vendar eno malo čajno žličko konopljinega ali orehovega olja lahko zaužije in bo sigurno zanjo dobro. Še posebej pri metabolizmu možganskih celic. Prepričana sem, da gospa uživa tudi solato z olivnim ali bučnim ali sončničnim oljem in se prav dobro počuti. Pretiravati s katerokoli hrano in tako tudi s količino rastlinskih olj pa seveda ni dobro, še posebej v tako visoki starosti. Za vse starostnike je zelo koristno, če uživajo manjše količine hrane, in večkrat dnevno. Tako je njihov prebavni trakt z vsemi žlezami manj obremenjen, lažje opravi svojo nalogo in tako ni nobenih neprijetnih, pa tudi škodljivih posledic. Ravno tako je za njih dobro, ko bi pili malo več vode, pa čeprav tega niso bili nikoli navajeni.

Želim vam vse dobro, m