Med.Over.Net

Izgorelost

Burn out sindrom, izgorelost zaradi dela, adrenalni zlom, anksioznost in depresija v povezavi z izgorelostjo in zdravljenje izgorelosti. Kakšni so znaki, kako ukrepati v različnih stopnjah izčrpanosti in o posledicah izgorelosti. Kdo ima predispozicije za izgorelost in o preventivi?

C VITAMIN

Default avatar

nikoolaj

Pozdravljeni !
Mene pa zanima, če lahko istočasno uživaš CELL FOOD in veliko C vitamina-npr. 5 do 10 gr. na dan ?
Hvala za odgovor !
Default avatar

misa komar

Pozdravljeni,

spodaj sem vam pripela link na Uradni List, v katerem boste našel tudi Prilogo ll, kjer so navedeni PDV - priporočeni dnevni vnosi (PDV)posameznih vitaminov in mineralov ter tudi najnižji in najvišji dnevni odmerki posameznih vitaminov ali mineralov.

Za C vitamin velja, da je PDV 80mg na dan. Najvišji tja do 180 mg na dan.

V bolnišnicah, pri intenzivnih terapijah vam predpišejo cca 1000mg (1g) C vitamina na dan, a samo za določeno obdobje.

Zelo pomembno je tudi vedeti kakšen C vitamin uživamo - naravnega ali sintetičnega izvora - njegova absorbilnost oziroma vključevanje v metabolne procese (izkoristek) je zelo različen.

Ravno tako je dobro vedeti, da se tudi odvečen C vitamin (to dobro poznamo pri Fe - železu), ki ga telo ne zmore uporabiti v svojih procesih, lahko nalaga nekje v telesu in torej tako z leti lahko povzroča določene degenerativne spremembe. Enako velja za vsako snov, ki jo v telo vnašamo v izredno visokih dozah. Nalagajo se najpogosteje v maščevju, ožilju, vezivnih tkivih,......

IN SEDAJ ODGOVOR na vaše vprašanje:
da, Cellfood lahko uživate skupaj s C vitaminom. Če ga uživate resnično v tako visokih količinah, potem vam bo "pomagal", da se bo lahko velik del odvečnega C vitamina, ki ga telo (vaše celice) ne zmore absorbirati in izkoristiti, izločil.
Lahko se vam zgodi, da bo barva urina in tudi vonj urina nekoliko spremenjen zaradi višje koncentracije izločanega C vitamina.

Lp m


http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=5351
Default avatar

nikoolaj

Lepa hvala za odgovor !
Te priporočene doze poznam, ampak sem prepričan da jih je "ustvarila" farmacevtska industrija, saj ta industrija ne mara zdravih ljudi !
V zimskem času res vzamem okrog 10 gr. C vitamina na dan.
Sam C vitamin (askorbinska kislina) je lahko v takšnih količinah nevaren za tvorbo ledvičnih kamnov in znižanje ph v telesu, ampak če na suho zmešate prah askorbinske kisline in sode bikarbone v razmerju 2:1 dobimo natrijev askorbat, ki se kot "C vitamin" baje lažje absorbira v telo in ne naredi škode telesu.
C vitamin kot je meni znano se brez težav izloči iz telesa in se ne kopiči kot npr.A, D,E itd.
Tako da ga ni mogoče predozirati.
Zanimalo me je samo to. če ima kakšen drug vpliv na CELL FOOD.
Default avatar

misa komar

Pozdravljeni,

samo nekaj v vednost: čisto vsaka snov, ki jo vnašamo v telo v previsokih dozah, se začne nalagati v telesu. Tudi C vitamin; pa čeprav ravno ista farmacevtska industrija, ki ste jo omenil, trdi, da se C vitamin izloča iz telesa. Po bioloških principih to ne drži.

Če imate izkušnje, in če znate pravi čas prenehati z visokimi dozami in hkrati ob tem, če poskrbite za hkratno izločanje odvečnih količin vitamina, potem ste na "safe side" (varni strani).

Želim vam vse dobro, m
Default avatar

Roman J.

Telo zmore na enkrat absorbirat le določeno količino vitamina c to je 250mg na 2,5h. Vse ostalo se izloči z urinom iz telesa. Razlikovati je treba tudi askrobinsko kislino oz. tipični vitamin c, ki ga dobiš v trgovinah in je kisle oblike z ostalimi mineralnimi oblikami vitamina c. Najbolj se v telo absorbira natrijev askrobat, ki je ne kisla oblika vitamina c. Imaš pa seveda tudi druge oblike kalcijev askrobat, kalijev askrobat, itd.. Pozoren moraš biti pri jemanju kalcijevega askrobata ker pospešuje nalaganje ledvičnih kamnov. Pri kalijevemu in natrijevemu pa treba paziti, da se ne predoziraš z kalijem in natrijem. Recimo z 1g natrijevega askrobata zaužiješ 115mg natrija ter 885 askrobata. Po raziskavah je zgornja varna doza 2000mg na dan kisle oblike vit.c na dan. Kakšna je za natrijev askrobat pa žal ne vem. Je pa odsvetovano, jemanje železovih dodatkov. Torej je jemanje 10g vitamina c na dan nesmiselno ker ti ga telo absorbira od tega le največ 3g. Po vrhu je še kisel kar lahko povzroči trebušno razjedo, zakisanjostjo črevesja in probleme z ledvicam če imaš probleme z encimom G6PD. So pa visoke doze nad 10g dajali intravenozno pri zdravljenju raka in je bil učinek več kot presenetljiv vendar tega pristopa vseeno ne uporabljajo.
L.p Roman J.