Med.Over.Net

Izgorelost

Burn out sindrom, izgorelost zaradi dela, adrenalni zlom, anksioznost in depresija v povezavi z izgorelostjo in zdravljenje izgorelosti. Kakšni so znaki, kako ukrepati v različnih stopnjah izčrpanosti in o posledicah izgorelosti. Kdo ima predispozicije za izgorelost in o preventivi?

vrtoglavica, pogosto uriniranje

Default avatar

cranny

Pozdravljeni!

Prosim za pomoč in mnenje. Pred dobrim mesecem so se mi začele pojavljati naslednje tažave: nekakšna vrtoglavica oz. občutek zibanja ter pogosto uriniranje (ko nekaj spijem ali pojem moram v roku pol ure na vodo, ki jo je veliko) in pogosto odvajanje blata (2 x na dan). Bila sem pri nevrologu, ki mi je napisal Ecytaro, ki naj bi izravnavala in izboljšala pretok v povezavah v možganih zaradi serotonina (ne zdravi me zaradi depresije), naročena sem tudi na ultrazvok sečil in na orl ker imam nekakšen pritisk in vibriranje v levem ušesu. Ali imate kakšne izkušnje z takšnimi težavami?

P.S.
Ecytaro jem že slab mesec-nič boljše.

Hvala že v naprej!
Default avatar

misa komar

Pozdravljena,

pravilno je, da ste se obrnila na nevrologa. Najbrž pa bo nekaj časa potrebno, da vam bodo ugotovili pravi vzrok zakaj imate takšne težave.

Simptomi kot ste jih opisala so lahko posledica dolgoletnih , kroničnih stresov. Ti stresi vplivajo na različne organe, ki se jim poskušajo upirati. Vendar vsi mi ljudje imamo od rojstva podedovane neke šibke točke posameznih organov. In ko takole stresne situacije leta in leta delajo škodo, in se naši organi leta in leta zoperstavljajo tem stresom in popravljajo škodo, PRIDE čas (ali kapnila je tista kapljica, ki je šla čez rob lonca), ko se najšibkejši organ ne more več zoperstavljati, zato ne more več popravljati nastale škode. (Enim se to zgodi že pri 20. letih, drugim pri 45 letih, nekaterim zelo pozno ali nikoli.) Posledica so napake v delovanju celic tega ali nekaj organov. In to mi potem občutimo lahko različno. Največkrat so prvi znaki pri večini enaki: kronična utrujenost, vrtoglavica, slabost, glavoboli, vnetja, malodušje, tesnobnost, slabo spanje ali večna zaspanost,....Pri podobnih ljudeh ( ljudje, ki so zaprti vase, ali pa nasprotno ljudje, ki so zelo odprti) se največkrat pojavljajo enaki prvi simptomi. Zavedati se morate, da so se pravi procesi začeli že prej, samo, da jih vi s svojimi čutili še niste občutili. S svojimi čutili tudi občutite simptome, ki so se pojavili na nekih organih. Sploh pa ni nujno, da je vzrok za vaše težave nepravilno delovanje sečil, prebavnega trakta,.... To so lahko samo posledice. Zato velikokrat preiskave trajajo dolgo časa in ne dajo še pravega rezultata.

Pravi razlog je, da celicam primanjkuje ATP energije, ali kot v biokemiji to imenujejo oksidativni stres, zdravniki ta pojav največkrat označijo kot hipoksičnost. In kadar organizmu primanjkuje ATP-energije, takrat možgani najbolj občutijo to hipoksičnost (vrtoglavica, slabost, utrujenost, čustvene težave, koncentracija,....).Rušilni učinek pa se največkrat pokaže na organu, ki je pri vas najšibkejši. Spodaj sem vam pripela članek, ki zelo lepo opisuje kako pomanjkanje energije (ATP) vpliva na posamezne organe in kako so stresni dejavniki v kombinaciji z našo podedovano zasnovo krivi za razvoj degenerativnih bolezni in prehitrega staranja. Ta ATP energija pa ne nastaja samo, če telesu dodajamo sladkor ali ogljikove hidrate ali Q10. Da ATP nastane, je potrebno veliko snovi zato, da steče tekoče veliko procesov v celici.

Karkoli bodo zdravniki ugotovili, bi vam jaz kot biolog želela svetovati :
biološki procesi vsakega posameznika imajo svojo uro, zato jih ne moremo narediti enake kateremu od naših vzornikov ( kot na primer, da bi hoteli biti enaki kot je prijateljica ali znanec ali športnik ali ko 12 letna punčka želi biti že 18-letnica...). LAHKO jih pa izboljšamo, popravimo, naredimo učinkovitejše - naše lastne! Zdravila niso nikoli dovolj! Zdravila samo pomagajo obvladovati nek proces. Ko spremenimo določene navade, način življenja (vprašajte se, poglejte v svoje telo in v svoja čustvA: prehrana- kaj je zdrava hrana prav za mene?!, kaj je dobra rekreacija prav za mene?!, kaj je sprostitev prav za mene?!, kaj...), potem smo zmagovalci nad boleznijo, težavami. In to je tudi tisto, ko pišejo, da je nekdo čudežno premagal raka, ali katerokoli neozdravljivo bolezen.Vem, da je zelo neprijetno, ko vam je slabo in se vam vrti (sama sem to izkušala pred mnogimi leti), ko ne morete držati vode ali celo blata, ampak verjemite mi, da se nobene juhe ne poje tako vroče kot se skuha. Sedaj ste v fazi pregledov in počakati morate na cel kup izvidov. Zdravila ste dobila tista za katera specialisti menijo, da so vam sedaj najbolj učinkovita. A v tem času vi sama lahko marsikaj naredite zase. Malo si poglejte svoje življenje, poglejte kakšne šibkosti ste podedovala od svojih staršev ali starih staršev. In začnite spreminjati slabe življenjske navade. To se ne zgodi čez noč, rabila boste mesece in mesece, lahko tudi celo leto, da se boste naučila in navadila na nove, boljše navade (saj veste: navada je železna srajca in jo tako težko spremenimo! In ta navada nas uničuje) pri prehrani, športu, relaksacijah,.....načinu življenja.
Samo malo potrpežljivi moramo biti, vztrajni in redoljubni. In boste videla, da se res zgodi.

In marsikatera težava, ki ste jo opisala, izgine, se ne pojavlja več, ali pa jo lahko obvladujemo.

lp m

Članek, ki sem vam ga obljubila:

Vsakodnevni STRESI so največji krivec za kronično pomanjkanje energije in nastajanje odvečnih prostih radikalov!
Stres
Tista znana bolečina v želodcu, plitko dihanje, tesnoba v prsih, panika in nesposobnost spregovoriti prave besede. STRAH in negotovost!


Moderno življenje nam je prineslo nove izzive in tako nove oblike stresov:

• že 10 minut gledanja večernih novic, ki nas obveščajo o dnevnih požarih, poplavah, potresih, onesnaženosti okolja, političnih in gospodarskih krizah, težavah sosedov, znancev, nam dviguje raven stresa,
• vsakodnevne službene obveznosti – pravočasnega odgovarjanja na pošto, e-pošto, telefoniranja, sestankovanja, priprave na predstavitve, pomembne dogodke, ki morajo biti izpeljani v tako kratkih časovnih terminih,
• izpitni roki, šolske obveznosti, tekmovanja za položaj med vrstniki, kolegi,
• vsakodnevne skrbi ob bolanih otrocih, starših, nas samih, kako najti najhitrejšo in najučinkovitejšo pot do rešitve.

Kako se telo odzove na stres
1/ Enostavno povedano telo se “postavi” v višjo prestavo. Tako kot avto, potrebuje več energije za hitrost, refleksnost, koncentracijo, poskočnost, da se ščiti , ali da “teče” kakor hitro zmore.

Ko se to zgodi, hipotalamus, majcena žleza v možganih pošlje ALARM skozi možganske živčne celice v vse organe tvojega telesa!

2/ Kombinacija živčnih in hormonskih signalov povzroči, da se v nadledvični žlezi sprosti cel niz hormonov, od katerih dobro poznamo adrenalin in kortizol.

• Adrenalin dvigne srčni utrip, poveča cirkulacijo krvi in s tem omogoči boljši pretok krvi (“prenašalka goriva”).
• Kortizol najpomembnejši stresni hormon, poveča količino sladkorja(glukoze) v krvi in posledično v možganih.Omogoča dostopnost niza snovi za obnovo celic in tkiv (ob stresu nastajajo celične poškodbe in s tem poškodbe tkiv). Kortizol tudi dvigne imunski sistem, pri tem zmanjša delovanje “manj potrebnih” organov, kot so prebavila, razmnoževalni organ in proces rasti.
• Sistemski alarm tudi komunicira z deli možganov, ki kontrolirajo naše gibanje, motivacijo in STRAH.


Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem trenutku niso življenjsko pomembne.Kratkotrajni in dolgotrajni stresi!
Takoj po stresu se zmanjša količina stresnih hormonov in omogoči, da se telo vrne v svoje normalno stanje delovanja. Srčni utrip se upočasni, ne dihamo več plitko, ni nas več strah, nismo paralizirani.
Kratkotrajna obramba telesa pred stresi je v tistem trenutku dobro došla.
Če si pa stresi sledijo eden za drugim, če so dolgotrajni, potem so takšni obrambni mehanizmi za naše telo in duha zelo škodljivi!
Dolgotrana aktivacija celega niza stresnih hormonov in živčevja potrebuje ogromne količine energije in ob tem nastaja veliko število prostih radikalov. Usklajeno delovanje vseh naših organov je ogroženo, prihaja do rušenja vitalnih metabolnih procesov.Osnovna shema odzivanja telesa na dolgotrajni stres in posledice:

Organ Potek Posledica

Prebavila

Stresni hormoni upočasnijo sproščanje želodčne kisline in praznijo želodec in čreva.
Driska, bolečine v želodcu!

Povišanje apetita in stalni občutek lakote

Koža in dihala
Stresni hormoni povzročijo plitko dihanje, zmanjšano ali povečano količino krvi v kapilarnem sistemu (poznamo izraza: “bled-a kot zid “ali kri mu/ji je butnila v lica”).
Rdečice, srbečice, psoriaza, lupus, ekcemi, akne, prekomerno odpadanje las.

Kronične težave z dihanjem,
bronhitis, astmatični napadi


Imunski sistem

V stresni situaciji ima izločanje kortizola vedno prednost pred ostalimi imunskimi reakcijami!

To “preklapljanje” prednosti med hormonskim in imunskim sistemom ima velikokrat odločilno vlogo, da se nam imunski sistem začne nižati in tako postanemo manj odporni na infekcije, bolezni. Pri dolgotrajnem, nekajletnem stresnem dejavniku pa se kronično manjša odpornost velikokrat spremeni v eno od autoimunskih bolezni. Tako v obdobju stresa naše telo s svojim imunskim sistemom napade lastne celice našega telesa.

Danes nabolj pogoste oblike nastalih okvar imunskega sistema zaradi stresnega dejavnika so na koži, okostju, živčevju.

Večja podvrženost okužbam, alergije, lupus, psoriaza, prekomerno odpadanje las, revmatoidna obolenja, multipla skleroza, t.im.polinevropatije, polimiopatije.

Živčni sistem

Stranski produkti kortizola povzročajo utrujenost, zaspanost in s tem občutek depresivnosti.

Kronična depresivnost, zlovoljnost, anksioznost, občutek nemoči.
Težave s spanjem, izguba želje po seksu, apetitu!

Študije so pokazale, da stresni hormoni vplivajo na strukturo in delovanje možganskih živčnih celic, ki so ključne za delovanje spomina.

Lahko vodi tudi v hujše osebnostne težave!


Krvožilni sistem
Kortizol povzroči povišanje srčnega utripa, krvnega pretoka in s tem povišanje pretoka krvnih lipidov (holesteroli in trigliceridi).

Srčne okvare in kapi!

Kortizol vpliva tudi na akumulacijo trebušnih maščob, ki nekaterim ljudem da obliko “jabolka”.Ljudje z obliko “jabolka-trebuha” so podvrženi višji nevarnosti boleznim srca, diabetesa kot ljudje z obliko “hruška-trebuha”, kjer se maščobje nabira predvsem v predelu stegen in zadnjice.


Upravljajmo stres!
• S stresi živimo ves čas!
• Ne pozabimo na naše dedne zasnove, poglejmo kakšni so bili naši starši, stari starši!
• Naučimo se razbrati kakšne strese doživljamo, kako vplivajo na naše telo in počutje in ali jih znamo kontrolirati!
Ob stresu : naučimo se pravilno dihati (globoko zajeti sapo in mirno dihati). Vaje večkrat ponavljajmo skupaj s telesu primerno fizično rekreacijo (hoja, tek, kolo,plavanje,….), tako telo “naučimo”,da kasneje “zna samo” regulirati stres (tako imenovani Pavlov refleks).
• Pravilno se prehranjujmo: ne štejmo kalorij temveč katere snovi smo pojedli!
• Vzpostavimo bioritem hranjenja!
Default avatar

cranny

Hvala lepa za izčrpen odgovor in prijaznost.
Default avatar

misa komar

Upam, da vam bo katero od priporočil prišlo prav. Takrat, ko boste najbolj nezadovoljna, da še nimate odgovora, ko se vam bo zdelo, da se stanje slabša, da....... takrat se spomnite na ta odgovor in ga še enkrat preberite.

Želim vam vse dobro,
lp m
Default avatar

trombonček

Tudi jaz prosim za odgovor.
Zadnje čase imam pogoste vrtoglavice in občasna slabost. Sem čisto brez energije in poskusila sem po lastni presoji izključiti faktorje, ki bi mi lahko povzročali tovrstno reakcijo. Oziroma stresorje, ki bi lahko vplivali na to, da se potem moje telo nanje tako odzove. Opazila sem spremembe na bolje. Ali si delam le navidezno utvaro, ali lahko resnično še kaj naredim zase brez kakšnih farmakoloških tretmajev?
hvala
Default avatar

misa komar

Pozdravljena,

ja, res si lahko veliko sami pomagamo, da simptomi izginejo. Tako kot ste delala - da ste se opazovala in poskušala odstraniti, izključiti, imeti pod kontrolo stresorje, je najbolje, kar lahko sprva naredite. Ko ugotovite, kateri stresorji so za vas škodljivi in jih začnete obvladovati, ste naredila prav to, da se vam simptomi zmanjšajo in celo izginejo. Če boste potrpežljiva in vztrajna ( tako kot sem že zgoraj zapisala, da tak proces lahko traja nekaj mesecev, da se naučimo imeti stresorje pod kontrolo), potem boste zmagovalec vi. VEDNO imejte v mislih tudi to, da ni nujno, da je samo en stresor krivec za vaše težave. Velikokrat je kombinacija nekaj dejavnikov; in potem samo en majhni dejavnik okolja ali prehrane ali ..... povzroči začetek slabosti, glavobola, vtroglavice,..... Če pa se simptomi ne bodo zmanjšali, in če še kar trajajo mesece in mesece, potem bo pa le potrebno do zdravnika.

Lp m
Default avatar

jazz84

jaz pa imam eno kratko vprašanjo oz. sliši se mogoče za katerega smešno vendar me že kar skrbi, star sem 29 let in vsakič ko uriniram se mi začne vrtet . upam da ima kdo kakšen odgovor
Default avatar

misa komar

Pozdravljeni,

vaš opis je izredno kratek, tako da vam nihče ne more dati takoj odgovor na vaše vprašanje. Malo več boste moral povedati o svojem fiziološkem in psihičnem stanju, da bi se potem lahko sklepalo, kaj je vzrok vašim težavam. Te težave so lahko nevrološke, urološke, kardiovaskularne, endokrinološke. Lahko je samo ena od njih, lahko je povezava nekaj dejavnikov. Lahko pa ste samo čisto preveč utrujen, imate kakšne psihične težave (žalost, bes, mobing,.....), ali pa se ukvarjate s kakšnim športom, ki mogoče za vaše fizično in psihično stanje ne ustreza v takšni obliki, kot se ga "greste".

Mogoče bi bilo dobro, ko bi se oglasil pri svojem družinskem zdravniku. S hitrim pregledom urina, krvne slike in pritiska, bi vam sigurno lahko dal veliko boljši odgovor in vas pomiril, kot pa mi vsi forumaši, ki lahko samo ugibamo.

Le pojdite k zdravniku. Sploh ne boli in hitro mine, pa še pomirjeni boste. In to je najpomembnejše!
lp m
Default avatar

majabr

Pozdravljeni!

Imam eno vprašanje. Težave so se mi začele pojavljati približno 10 dni nazaj, ko se mi je kar naekrat zvrtelo, povišal se mi je pritisk in srce mi je bilo močno in hitro. bila sem pri osebni zdravnici, ki mi je najprej pregledala kri (bila je normalna le levkociti 11,67 in sedimentacija 20) potem pa rekla samo naj počivam in mi dala antibiotike Azibiot. Ta četrtek se mi je zopet zvrtelo, tiščalo me je v psih in se mi vrtelo v glavi. Bilo mi je slabo in dobila sem drisko. Bolečina v prsih je bila pekoča in kar močna. Šla sem na urgenco, kjer so rekli, da je to posledica virusa in anksioznosti ter da naj počivam. Rekla sem se ok, verjetno sem res anksiozna in odšla domov. Dokler se ni spet začelo... Težje dihanje... pekoče bolečine v psih, vrtenje v glavi, bolečine v okončinah, v glavi... in zopet sem šla k svoji zdravnici. Ta me je tokrat poslala na internistično ambulanto kjer so mi zopet pregledali kri, naredili ekg in slikali pljuča. vse je bilo ok. Diagnoza zopet: Verjetno okužba zgornjih dihal in ob tem napadi anksioznosti. Opažam tudi, da res non-stop hodim na wc. ko spijem kozarec vode moram čez 10 min že na wc. Kaj bi lahko bilo? So moje težave res psihičnega izvora ali se lahko kje skriva še kaj?
Default avatar

misa komar

Pozdravljena,

zelo težko je takole karkoli oceniti, še posebej, ker nič ne poveste o svojem načinu življenja, stresnih dogodkih v okolici, ki sigurno vplivajo na vas.
In res je, da je sedaj čas virusov. In to celega kupa različnih virusov, katere niti ne poznamo dobro, ali pa jih sploh še ne poznamo. Zato je tudi krvna slika lahko dobra, nič posebnega. Ravno tako je celotna klinična slika b.p., tako kot so vam trdili na urgenci, pa v internistični ambulanti, pa pri splošni zdravnici.

In kombinacija vseh vaših preteklih stresnih simptomov, potem stresorjev, ki sedaj vplivajo na vas, pa še tile virusi, ki jih večinoma sploh ne poznamo....vse to skupaj lahko povzroča takšne skrivnostne simptome, odzivanje vašega organizma.

Osebno bi vam predlagala, da najprej naredite majhno analizo svojega življenja:
- kakšni psihični stresorji vplivajo na vas že vsaj 1 leto
- kateri psihični stresorji še posebej vplivajo na vas v zadnjem mesecu ali dveh
- poglejte vase in ugotovite kaj so tisti dejavniki, ki vas najbolj razburijo, spravijo iz tira
- naredite si tabelo in vanjo vpišite vašo obliko odzivanja na vse te stresne dejavnike (najbolj pogosti so, in najbrž so pri vas marsikateri od naštetih, tudi prisotni: glavoboli, bolečine v prsih, aritmija, težave s prebavo, nespečnost, tesnoba, malodušje, lenobnost, utrujenost, živčnost, preveč jedenja ali nasprotno brez apetita,jezljivost ali apatija,....)
- ugotovite enako, kakšno vreme vam sploh ne ustreza (n.pr. vlaga, mraz, vročina, sonce,dolgi-kratki dnevi,..)
- spomnite se, ob katerem letnem času ste bila kot otrok najbolj podvržena, ranljiva na virozice
-ali ste kot otrok veliko bolehala in ali še vedno veliko bolehate

Ko si boste znala odgovoriti na vsa ta vprašanja, jih skupaj sestavila, potem boste dobila neko shemo vašega odzivanja na..... In šele takrat bi vam lahko karkoli svetovala.

Takole vam pa res lahko samo rečem: ja, najbrž bo stresni, psihični dejavnik v kombinaciji z zunanjimi virusi, vzrok vaših težav. In zato tudi je vaša klinična slika b.p..

To kar se vam dogaja, je samo "klicanje na pomoč" vašega organizma, ker ga že nekaj časa silite v nekaj, kar njegovemu metabolizmu sploh ne ustreza.

Naši možgani nam preko celega kupa simptomov začnejo sporočati, da se moramo zaustaviti in nekaj v svojem življenju spremeniti. In vse kar ste opisala, vse to so oblika sporočil vašega možganskega sistema.


Premislite in prepričana sem, da ne bo potrebno nobenih antibiotikov, analgetikov, raznih zdravil za srce, .........ampak bo potrebno malo "pospraviti" svoj življenjski ritem, način življenja. Ljudje smo si tako zelo različni. A vsi smo primorani delati v skoraj popolnoma enakih pogojih, pod enakimi psihičnimi, časovnimi, fizičimi, umskimi napori. A to ne gre. Če primerjam ljudi s športniki, potem lahko rečem, da smo Eni ljudje glede svoje narave vzdržljivosti in moči dolgoprogaši, drugi smo šprinterji. Eni in drugi smo odlični, a le, če se držimo svojega potenciala in temu primernega treninga - načina življenja.
KO pa "posiljujemo" svoje telo v način življenja,za katerega sploh nima pravih pogojev (potenciala, dedne zasnove), potem si z leti in leti takšnega neprimernega delovanja našega organizma, pridelamo skrivnostne degenerativne procese, ki vodijo v različne oblike avtoimunih obolenj, nevrodegeneracij, kroničnih obolenj srca, ožilja, prebavil veznega tkiva,...in še in še....
lp m
Default avatar

Miša G.

Lep pozdrav!

Tudi jaz imam že tri tedne vrtoglavico in beležim povečano odvajanje vode ter obenem potrebo po pitju. Krvna slika in urin sta v redu, nevrologinja pa mi je dejala, da si vrtoglavice v povezavi s presnovnimi težavami ne zna razložiti, saj je sum na probleme s ščitnico in povišanim sladkorjem izključen. Prav tako je izključen sum na probleme z ravnotežnim apartom in ušesi, saj je moja omotica takšnega tipa, da izvira iz možganov oz. je izvor problema nekje v telesu. Splošna zdravnica je namignila, da mi težave lahko povzročajo hormoni, nevrologinja pa bolj verjame v možnost anevrizma, ki lahko nastane pri ljudeh, ki imajo policistične jajčnike, zato me je tudi poslala na slikanje glave (MR) in možganskega ožilja (MRA), če pa na možganih ne bo vidnih sprememb, bo poizkusila zdravljenje s pomočjo serotonina... Mene pa zanima ali res nimamo med zdravniki nekega holista, ki bi združil poznavanje presnovnih procesov z nevrološkimi in endokrinološkimi, saj sama pojmujem te težave kot eno in isto zadevo... Omotica skupaj z drevenenjem rok, šumenjem v glavi je zgolj sekundarna posledica drugih procesov, ki se odvijajo v telesu - vsako noč se telo bori z nevidnim sovražnikom, se poti in izloča strupe ne da bi vedelo proti komu se bori... bioenergetik pa pravi, da vse te težave lahko pridejo od sevanja in prisilnega sedenja za računalnikom oz. deformacij v vratnih vretencih - samo potem ne bi čutila presnovnih sprememb (pogostejše izločanje, občutek sestradanosti in izčrpanosti, suha in pekoča usta, itd.) ter rahle bolečine v jajčnikih ali pač?
Default avatar

misa komar

Pozdravljena,

ja, res je žalostno, da v l.2013, ko so biološke vede že dokazale sinergičnost delovanja naših organov, ko biologija lahko dokaže to kompleksnost in da so vsi ti znaki, ki jih vi opisujete - torej simptomatika, samo "klic na pomoč" vašega organizma.Kje se nahaja pravi vzrok, ni tako enostavno najti. Lahko jih je celo več. Lahko je v šibkosti enega od organov ali v neki genetski spremembi, ki se nam vsem dogajajo z desetletji življenja in delanja napak. Potem je tukaj še vpliv okolja, ki ga nikakor ne moremo odstraniti. VSI TI FAKTORJI so lahko povzročitelji začetka nekih sprememb, ki se začnejo kazati na različnih organih pri različnih ljudeh.
Naša medicina težko priznava holistični, celostni pristopa, saj to počnejo le, ko je človek v hudi življenjski nevarnosti in takrat skličejo konzilij - skup različnih specialistov.

Osebno bi vam predlagala, da "se pogledate vase", preletite svoje način življenja zadnjih 10 let. Od prehrane, telovadbe, spolnega življenja, zabav, dela, športam spanja, počitka,... Kakšen je bil vaš 24-urni ritem zadnjih nekaj let. Potem se lahko bolj "resno" pogovarjava, kaj bi se dalo začeti spreminjati.
Zdravila niso edina in najboljša rešitev. Prva rešitev je vedno UGOTOVITI, kaj počnemo narobe s svojim telesom in možgani. Možgani in telo sta dve entiteti, ki morata delovati usklajeno. Hormoni pa so tiste molekule (kamioni, taksi, avtomobili,...), ki omogočajo prenos navodil iz možganov v telo in obratno. Omogočajo KOMUNIKACIJO. In če prihaja do napak v tej komunikaciji, se z leti pridela cel kup nevšečnosti.
Tole sem vam napisala zelo enostavno, vam v razmislek, kaj bi bilo dobro najprej narediti pri samem sebi in potem šele pričakovati pomoč od našega zdravstvenega sistema, ki ne deluje holistično - celostno.

Če boste imela še kakšno vprašanje, vam bom vedno poskušala odgovoriti,

lp m
Default avatar

Miša G

Hvala za nasvet... dodala bi še to, da so pred nastankom vrtoglavice vsi sodelavci okrog mene obolevali za raznimi prehladi in virozami, samo jaz ne (drugače sem zelo dovzetna za viruse in če bi bila izčrpana ter anksiozna, bi verjetno prej tudi zbolela za virusi)... pa sem mislila, da sem jo poceni odnesla...Počutim se kot da bi me telo zaščitilo pred virusi in da bi za to morala plačati ceno v drugih simptomih... obenem sta se mi z vrtoglavico izostrila vonj in intuicija...če sem prej jamrala, da pišem dolgočasna in monotona besedila, sem zdaj v njih vnesla svežino... Tudi več energije imam, saj mi srce stalno razbija in ne morem predolgo počivati tako da se mi zdi, da sem na nek način pridobila na odpornosti...očitno so se preklopile drugačne možganske povezave in se je vse skupaj prestavilo v drugo dimenzijo... ali pa postajam čedalje bolj psihotična. V glavnem, ni vse slabo kar se tiče simptomov, ki so neke vrste kompromisi med našim obrambnim sistemom in našimi najglobjimi potrebami. Ali je možno, da prej nisem živela v skladu s sabo, odkar imam vrtoglavico pa sem bliže sami sebi? Zanima me še, če morda poznate kakšno naravno zadevo za lajšanje vrtoglavice in za čim manj zdravju škodljivo regulacijo serotonina... Hvala za vašo prijaznost, lp

Miša
Default avatar

misa komar

Pozdravljena,

ne verjamem, da je vrtoglavica posledica spremembe na dobro. Ta občutek, da imate več energije, da ste malo euforična, je lahko narobe razumljeno sporočilo. Vrtoglavica ne more biti stanje na boljše. Osebno bolj verjamem, da vam telo sporoča ( s to euforijo skupaj), da mu bo kmalu zmanjkalo energije.....
Za regulacijo serotonina (in drugih oblik peptidov sreče) je vedno dobro piti veliko navadne vode, pojesti veliko sveže zelene solate (ledenka, kristalka, radiči, motovilec, rukola, berivka,.....) in možganom dovoliti, da se vsak dan reprocesirajo. To lahko naredijo le v času spanja in počivanja. Za možgane ni dovolj 5minut. Nekateri možgani potrebujejo več časa za reprocesiranje,"čiščenje vseh dražljajev", drugi malo manj. Zelo pomembno je, da dobijo obrok spanja ob istih urah - da hodimo spat ob isti uri. Študije so pokazale, da večina možganov potrebuje dober spanec v času od cca 23h pa tja do cca 4h zjutraj. Ravno tako so študije pokazale, da eni možgani potrebujejo samo nekaj ur spanja (3 do 4h), drugi možgani pa rabijo vsak dan od 8 do 9 h spanja. In z nobenimi možgani ni nič narobe. Takšen dnevni ritem jim je zapisan v genomu (biološki uri).
Ravno tako je zelo dobro, ko bi se vsak dan "prečistila" z globokim mirnim dihanjem, obliko meditacije ali joge. To so vse DOKAZANE tehnike, ki omogočijo, da tok misli v naših možganih preusmerimo in s tem vplivamo na tvorbo tistih hormonov,ki nam dajejo občutek sreče, pokoja, zadovoljstva.

In vse to skupaj omogoča energetsko ravnovesje v možganih in v vsem telesu in potem telo ne daje več signalov, da mu primanjkuje energije. A da "prečistite in reprocesirate" možgane, da se v telesu zniža koncentracija slabih hormonov in dvigne koncentracija dobrih, za to potrebujete čas. In ta predstavlja vsaj 3 do 4 mesece, če pa ste kronično (že vsaj 6 mesecev do enega leta, ali celo leta) utrujena, anksiozna, depresivna, euforična,...potem bo potrebno vsaj 6 mesecev do enega leta. Tako trdovratni so možgani, a se jih da spreminjati. Tudi to nevroplastičnost je znanost že dokazala.

Ali bi poskusila s Cellfood kisik za življenje? Če pa vas zanima samo serotonin, potem vam lahko povem, da imamo sedaj tudi CF SAMe izdelek, ki ga lahko dobite samo pri nas, a se morate obrniti na [email protected]. To je naravni izdelek, ki vsebuje poleg Cellfood kombinacije še S-adenozilmetionin, aminokislino, ki je ključna pri tvorbi serotonina, hormonov sreče.
Želim vam vse dobro, lp m
Default avatar

ovlis

Pri uriniranju sem izgubil zavest. Ko sem se zbudil, sem ležal na tleh in videl, da sem ispustil vodo in blato. Taka slabost me je pred leti že obšla vendar ne tako hudo, da bi bil nezavesten. Mi lahko poveste, zakaj se to zgodi, star pa sem 54 let.
Default avatar

misa komar

Pozdravljeni,

za tovrstno trenutno izgubo zavesti je lahko cel kup vzrokov, ki jih največkrat z metodami, diagnostiko, ki jih poznamo, ne moremo niti ugotoviti. Ali pa je potrebno veliko preiskav in mogoče še kakšna takšna epizoda.
Vse to so lahko popolnoma normalni procesi glede na vašo starost in sploh niso alarmantni, so pa izredno neprijetni. Vzrok je lahko v nepravilnem prenosu dražljajev med samimi nevroni ali v nekem trenutnem nepravilnem delovanju določenega dela možganovine. Lahko je vzrok v neki napaki v krvožilju, lahko je......

Predlagala bi vam, da to neprijetnost omenite svojemu zdravniku. Ta vas najbolje pozna, pozna vašo dolgoletno anamnezo, vaše dejansko zdravstveno stanje. Tako vam lahko priporoči kakšno od preiskav. A ne bodite presenečeni, če bodo vse preiskave bp. Vkljub ogromno znanja in razumevanja delovanja našega organizma, je še ravno toliko neznank. In neznanka so predvsem naši možgani, ki pa so ključni. In takšni neprijetni dogodki, kot ste ga doživel, so največkrat povezani z nekim "kratkim stikom" v delovanju možganovine.
Upam, da sem vas z odgovorom vsaj nekoliko zadovoljila, potolažila,

lp m
Default avatar

Stres??

Pozdravljeni že dalj časa imam težave vrtoglavice,razbijanje srca slabo počutje,zjutraj odvajanje blata 3x imam tudi strah zaradi vsega tega ker je počutje zelo slabo dr.je mnenja da bi morala jesti antidepresive pa se jih izogibam povrh vsega pa še obraba vratne hrbtenice je morda kaj povezano s tem imam tudi težave z tuširanjem oz umivanjem glave pod tušem že parkat se mi je zgodilo da komaj stojim pod tušem ker se tako tresem da mislim da mi bo srce ven vrglo in komaj stojim zato si lase umivam kar posebej že zj.ko se zbudim mi srčni narašča tam do 115u/m se še komu to dogaja al8 mi jemlem dominor in baldrijan 450 se še kdo sooča s kakšno podobno situacijo
Default avatar

misa komar

Pozdravljena,

prepričana sem, da sploh niste osamljena! Takšnih, ki imajo zelo podobne težave kot vi, je zelo veliko. Vsak dan jih srečujete na cesti, trgovinah, tudi v službi, a o tem ljudje ne maramo govoriti.
Vse kar ste opisala, so tipični znaki izčrpanosti, izgorelosti celotnega organizma. Organizem ( to je možgane-um in vse ostalo telo) ste v letih, lahko tudi desetletjih ( nisem razbrala, koliko ste stara) ZARADI ŽIVLJENJSKIH NAVAD, ki niso prijazne/dobre za vaše telo/um, pripeljala do takšne točke, da se vse vaše telo ne more vsakodnevno regenerirati. Svoj organizem ste pripeljala do točke, ko ima tank za gorivo že skoraj prazen in vaši možgani vam sporočajo - alarmirajo: "Ustavi se! Kmalu ne bom več zmogel!"
/To je podobno kot, če vozite avto in oopazite, da se vam prižge rdeča lučka (ALARM), ki vas OPOZARJA, da bo tank z bencinom/nafto kmalu prazen. NE BO VEČ GORIVA, ENERGIJE, ki bi poganjala avto. In če pravočasno ne napolnite tanka, se vam lahko zgodi, da se boste kar sredi vožnje po cesti ustavila...../

Zato boste morala nekaj narediti. Samo antidepresivi ali anksiolitiki ali kakršnakoli pomirjevala so lahko samo kratkotrajna potuha.

ZELO PRIPOROČLJIVO JE, da se najprej"pogovorite sami s seboj" in ugotovite, katere navade, kaj v okolju kjer živite, delate...vam ne ustreza. To velja za vse, kar vam omogoča življenje:
-od vsakodnevne prehrane - kako, koliko, kakšna
-od vsakodnevnega fizičnega gibanja, aktivnosti, še posebej pomembno, da imate vpeljan nek tedenski ritem fizičnih aktivnosti
-od urejenega - ob istih urah in enako dolgega SPANJA!!
-od dnevnega počitka, sproščanja - vsak dan vsaj 20 do 30 m in. Če tega niste nikoli počela, potem je potrebno začeti telo šele UČITI, navajati na novo veščino. Zato ne zmorete takoj 20 minutnega sproščanja, ampak začnete postopoma. Najprej vsakodnevnih 5 minut, vsaj 3 tedne. POtem šele začnete daljšati ta čas...
- od dela v službi, doma
- od socialne vpetosti v ožje okolje
-od podnebnih razmer ( vročina, mraz, vlaga, ...), onesnaženosti ozračja

VSE TO SO lahko STRESNI DOGODKI, STRES za vaš organizem!! Lahko je vzrok samo eden, najverčkrat pa tičijo težave v kar nekaj vzrokih- stresnih dogodkih.

Ko ugotovite, kaj vam povzroča neugodje, stres, vse te dejavnike bi bilo dobro nekako omiliti, ukiniti, zmanjšati, spremeniti....
In ko to RESNIČNO SPREJMETE in ZAČNETE DELATI SPREMEMBE, se začne proces "polnjenja vašega tanka z gorivom". Ta proces regeneracije in vzpostavljanja energetskega ravnovesja, pa potrebuje veliko veliko več časa kot, ko polnimo avtomobilski tank za gorivo!!!

Od vašega metabolizma, vašega organizma, od tega kako dolgo (desetletja!!) ste pod vplivom stresnih dogodkov je odvisno, kako dolgo boste potrebovala za stabilizacijo in s tem za omilitev in sploh ukinitev vseh vaših težav - te zgoraj opisane težave-simptomatika so tako signaliziranje vaših možganov, da ste pretiravala s trošenjem energetskih rezerv že kar nekaj časa. Ta regeneracija se največkrat dogaja vsaj 3 do 5 let. Toliko časa potrebujete, da vzpostavite vam normalno, stabilno energetsko ravnovesje. Zgodi se že veliko prej ( v enem letu?), da izgine vsa ta simptomatika. A TO NE POMENI, da ste vi že v stabilnem stanju!!

Da boste to lahko dosegla, se morate zavedati, da je potrebna najprej
- vaša VOLJA, res velikanska želja, da bi postala že spet živahna, vesela, nič panična, tesnobna....
- Potem morate sprejeti, da bo zato potrebno veliko časa, torej POTRPEŽLJIVOST,
- da ne bo vsakokrat vse uredu in boljše - torej VZTRAJNOST in VERJETI,
- in če boste hotela res slediti napredku, boste morala biti DISCIPLINIRANA, REDOLJUBNA.

To je železni recept, ki ga stroka, še posebej biologija, nevrofiziologija dokazuje z vsako novo študijo. Ne obstajajo čudežne tabletke, zdravila, čudežna terapija, zdravnik, ki bi vam lahko kar takoj nekaj predpisal in bi bila že dobra. Sami sebi smo najboljši zdravniki in se tudi lahko pozdravimo, imamo svoje telo pod kontrolo le, če se znamo dobro poslušati, ugotoviti, kaj je za nas dobro in kaj slabo in se ne pustimo voditi od različnih marketinških čudežnih obljub. Tako farmacevtske industrije kot industrije prehranskih dopolnil, čajev, super hranil in super raznoraznih terapij. Vse to zgoraj našteto vam lahko pomaga, da hitreje in bolj učinkovito pridete do svojega cilja - brez težav, tesnob, panik, aritmij, bolečin, preganjavic, alergij...... Zelo koristni so tudi napotki, pogovori s psihologi - saj poskušajo poiskati skupaj z vami, prave vzroke - stresorje za vaše težave. A ti pogovori so lahko dolgotrajni, saj največkrat naši možgani nočejo priznati, se nočejo soočiti z realnimi vzroki težav.
Največ boste naredila, če boste nekaj v svojem življenjskem ritmu, navadah spremenila, prilagodila. Ni lahko, VEM!! A verjemite mi, da se da.
Če bi imela še kakšno vprašanje, želela pojasnilo, vam bom vedno poskusila odgovoriti. LP m
Default avatar

Vrtoglavka

Pozdravljeni!

Tudi jaz imam v zadnjem času velike težave z vrtoglavico. Velikokrat je tako izražena, da ne morem normalno funkcionirati in je pri tem prisotna nestabilnost celotnega telesa. Včasih se pojavlja bolj intenzivno, včasih manj. Tudi izgine za kakšen dan. Velikokrat se ji pridruži tudi glavobol, ki včasih traja kakšno uro, lahko pa tudi več, kdaj sploh ne.

V zadnjem letu sem imela grozno strestno in naporno obdobje. Menjava vodstva v službi, ki je zahtevalo maksimum in 24 urno dosegljivost dnevno. Poleg tega sem tudi mama osnovnošolca z veliko obveznostmi za katerega sama skrbim. Sem pa v tem letu, pred kratkim tudi dokončala študij. Poleg 9 urnega delovnega časa za računalnikom sem poleg tega še dodatnih 5 - 6 ur dnevno namenila pisanju diplome. Za sprostitev in gibanje enostavno ni bilo časa. Pred dvema letoma mi je nenadoma umrl tudi oče po srčnem zastoju. V vegetativnem stanju je bil še dva meseca in pol do tega, da se je nato dokončno poslovil. Pred tem je bil popolnoma zdrav, fizično močan, športnik. Za žalovanje enostavno nisem imela časa, saj sem morala veliko stvari urejati sama, ker se je psihično zlomila takrat mama. Da očeta ni več še do danes nisem sprejela, saj sva bila zelo povezana.

V mesecu juniju sem doživela adrenalinski zlom z utripom 180 /minuti ter posledičnim zelo slabim počutjem in izgubo moči. Nato so se izmenjavali različni simptomi, ki so po določenem času izveneli. Najprej pomanjkanje apetita (takrat sem shujšala 6 kg). Zadeva se je uredila po cca. 3 tednih in apetit se je vrnil. Nato občutek tesnobe in hitro dihanje pri vožnji avtomobila, kar je tudi izzvenelo in je sedaj brez težav. V mesecu juliju kratkotrajno, nekajdnevno mravljinčenje v nogi, ki je nato po razgibavanjih in intenzivnejši hoji izzvenelo. Sedaj pa se je kakšne 3 tedne nazaj začela pojavljati ta neznosna vrtoglavica, ki si je ne znam razložiti. Ali je možno, da je to odziv na pretekle dogodke ali moram biti zaskrbljena, da gre za resno bolezen?

Najlepše se Vam zahvaljujem za odgovore. Sem namreč že čisto pretresena od misli na najhujše bolezni in tudi zaradi tega nisem nasmejana, sproščena in vesela.

Hvala za pomoč in lep dan!

Vrtoglavka
Default avatar

misa komar

Pozdravljena,

ko sem prebrala vaš dopis do konca, sem si najprej rekla: Tale gospa je pa v zadnjem letu, dveh doživela toliko stresnih dogodkov, da jo je "še poceni odnesla".

Pa saj to je ena od mnogih zgodb sodobnih zaposlenih mater, ki nimajo časa zase takrat, ko bi ga morale imeti, da si ne bi pridelale cel kup skrivnostnih težav, obolenj....

Osebno menim, da so vsi ti simptomi, ki so se pri vas odražali in se še vedno (sedaj v obliki vrtoglavic, slabosti), posledica prehudih stresnih (predvsem umskih in psihičnih) dogodkov. Pri tem ste pa popolnoma zanemarila nujne potrebe vašega organizma (to je možganov in ostalega dela telesa). Ker so bili PREDVSEM možgani tako hudo obremenjeni, ste možgane in telo energetsko popolnoma izčrpala (temu danes pravimo izgorelost). In tako je čisto normalna vsa vaša simptomatika. To so v bistvu alarmi vaših možganov, da ne zmorejo več, da so izredno hipoksični, čisto brez energije in zato ne delajo pravilno! Dajejo narobe napotila celemu telesu. To pa vi občutite kot glavoboli, utrujenost, nepravilni utrip srca, anoreksičnost-izguba teže,tesnoba, vrtoglavice,...in še in še.

Poskusite razumeti (telo vam to že sporoča, da se delno popravlja, kar ste sama opazila kot izzvenevanje nekaterih težav), da telo, predvsem pa možgani, potrebujejo mesece in mesece - TUDI NEKAJ LET!!, da se ponovno energetsko stabilizirajo in začnejo normalno delovati. Zato se tudi pojavljajo še različne oblike simptomov.

Prvo, kar morate storiti je, da začnete normalno živeti glede na zahteve/potrebe človeškega organizma:
poleg tega, da hodite v službo, skrbite za dom, družino in mater, je NUJNO, da najprej poskrbite za sebe:
- pravilno se prehranjujte ( 5-krat dnevno a majhne količine hrane) in čim bolj ob istih urah!!
- pijte redno čez ves dan veliko navadne vode
- začnite uvajati tedenski ritem telovadbe (vsaj 2-krat tedensko v prvih mesecih, da se telo začenja krepiti!!). Najprej nekaj lažjega, po cca 4.mesecih, pa povišujte intenzivnost rekreacije ( tek, hoja, poleg intenzivne vadbe je dobro izvajati še pilates, joga vsaj 3 krat na teden - izvajate lahko izbrane vaje tudi doma. Izvajajte jih vsaj 30 - 40 minut)
- začnite spati ob vedno enakem času!!! To je za možgane izrednega pomena!!
- POSKUSITE SE PROTI VEČERU, KO GRE OTROK ŽE SPAT, UMIRITI. LAHKO TUDI TIK PRED SPANJEM. VZEMITE SI CCA 15 -20 MINUT (V ZAČETKU BOSTE ZMOGLA LE 5 DO 8 MIINUT) in izvajajte mirno globoko dihanje in poskusite misliti - se osredotočiti samo na te vdihe in izdihe. Tako boste začela možgane "spirati" odvečnih stresnih hormonov (adrenalin, kortizol,...) in vseh njihovih metabolnih smeti. To bo osnova, da bodo možgani sposobni ponovno tvoriti zadostne količine energije in s tem pravilnega delovanja. A ne pozabite, da možgani ne marajo sprememb. V začetku se vam bodo upirali. To upiranje traja nekaj mesecev; čim bolj ste hipoksična toliko več časa ( meseci) se bodo upirali.

V začetku vam ne bo enostavno. Potrebovala boste vsaj 1,5 meseca do 4.mesecev, da se telo začne odzivati(da začnejo možgani "poslušati drugačna navodila"). Zato bodo občasne vrtoglavice, slabosti še prisotne, a bodo že manj intenzivne in kratkotrajnejše. Čas, ki ga vaši možgani potrebujejo, da se bolje odzivajo, je vsaj 6 mesecev, lahko tudi eno leto.

Ker vem, da imate službo, pa družino, otroka, mater, ki vas tudi potrebuje, vam bo v teh prvih mesecih kar težko še dodajati nove aktivnosti (telovadba, dihanje, spanje ob določenih urah...). To vas bo celo izčrpavalo in to je največkrat vzrok, da prenehamo, ker mislimo, da je to prehudo za nas ravno v tem času, ko smo že tako izgoreli in utrujeni vseh lastnih težav.
/ In ravno to največkrat vodi žene vaših let in obveznosti podobnih vašim , da se ne ustavite, ne pomagate svojemu organizmu, da se regenerira in uravnoteži, in posledično si v nekaj letih resnično pridelate eno od "skrivnostnih degeneracij", ki se čez nekaj let največkrat pokaže kot ena od avtoimunih obolenj, nevrodegeneracij, pa tudi rak./

Ali bi poskusila z enim od Cellfood izdelkov (v začetku vedno predlagamo CF kisik za življenje)? Zato, da vam začetek ne bo tako težaven in izčrpljujoč. V tej začetni fazi ( vsaj 6 mesecev) bi vam omogočil zadostno tvorbo celične energije, hkrati odstranjevanje vseh metabolnih ostankov, in to bi vam zagotavljajo več energije in tako lažje izvajanje vseh novih aktivnosti, V BISTVU DOBRIH SPREMEMB.
Ker pa ste že tako hudo hipoksična (vrtoglavice, slabosti so tipičen znak), bi morala začeti postopoma dodajati število kapljic. Če vas bo zanimalo, se lahko po dodatne informacije obrnete na [email protected], ali na 031 278 381.

Želim vam, da bi se čim prej izvlekla iz začaranega kroga izgorelosti ali prehudega kroničnega oksidativnega stresa celotnega organizma. Sedaj imate še čas, in imate ga še nekaj let. A z vsakim letom se daljša čas regeneracije, težje je in pripelje vas v neizogibno degeneracijo, ki pa vas potem vodi od specialista do specialista, mnogo raznoraznih preiskav, testov, veliko časa izgubljenega po čakalnicah, negotovosti,....in vse to vpliva na vaše profesionalno in privatno življenje. Pa poceni tudi ni.
Ali veste kako pravijo stevardese v letalu: "Če pride do nesreče, morate matere NAJPREJ sebi namestiti kisikovo masko in šele nato svojemu otroku! Samo tako boste PREŽIVELE IN kasneje otroku lahko pomagale!" Saj želite biti dobra mati, dobra sodelavka in želite živeti aktivno in vitalno ter samostojno še dolga leta?

Želim vam res vse dobro, lp m