Najdi forum

prehranska dopolnila ali

Živjo

Sem kar mlada, zato bo moje vprašanje morda malce banalno, vendar bi vseeno prosila za odgovor.
Veliko je govora o različnih prehranskih dopolnilih, mene pa zanima, ali res tako dobro vplivajo na naše telo, ali ni morda bolje tisto, kar nam manjka dobiti z zelenjavo, sadjem ali morda čim drugim? Kar je umetno mi namreč ne diši preveč.
Kakšno je vaše mnenje?

Pozdravljena,

seveda je nabolje, da uzivas veliko sadja (razlicnega, razlicnih barv) in zelenjave (tudi razlicne vrste).

A zal, je v nasi hrani, tudi sadju in zelenjavi vedno manj in manj tistih osnovnih snovi. Zemlja v kateri rastejo, je ze zelo osiromasena osnovnih sestavin. Voda, dez, zrak pa sta onesnazena z veliko skodljivimi snovmi. In rastline in zivali vase pac vsrkajo tisto kar im nudi narava.

Zato je le prav, da dodajas k raznovrstni vsakodnevni prehrani dodatke. A POISCI naravne sestavine in vedno poisci taksne, ki so podobni naravnim bioloskim koktajlom (veliko razlicnih v majhnih dozah, naj bodo dobro vsrkljivi v telo, da so resnicno uporabni v procesih in da se ne nabirajo v celicah kot “odpadne smeti” oziroma, da vecino tabletke ne “polulas ali kako drugace izlocis- skozi kozo, blato).
Tudi s hrano ne dobis ogromno samo ene snovi (n.pr. samo vitamina C, ali vitamina D ali vitamina A, ali samo kalija, ali samo magnezia, ali samo alanina, ali….). Dobro je, da telesu dajes ves cas veliko razlicnih snovi, elementov. Tako telo(celice!!!) lahko izberejo ravno tiste elemente(orozja) iz katere zgradijo prav tisto molekulo (hormon, protitelo, encim), ki jo prav takrat rabijo( ce te napade virus, ali bakterija, ali nova oblika virusa, ali strah pred kontrolko, ali bes na prijateljico, ali veselje do …., ali prevec vdihanih izpusnih plinov, smoga,ali…..)

Ves, v biologiji cloveka in vseh zivih bitij velja: MANJ je vedno VELIKO VEC! To si zapomni!
In zapomni si, da telo rabi veliko celicnega goriva (ATP-molekula) A PRI TEM TVORI veliko prostih radikalov, ki jih moras nevtralizirati, da ne delajo skode po celici. In zato je dobro imeti veliko razlicnih snovi, da te proste radikale tudi nevtralizirajo.

IN najboljsi antioksidant ali lovilec prostih radikalov je biolosko dostopen kisik (temu se strokovno rece “singletni kisikov ion”).

Drugi odlicni antioksidant pa so kombinacija veliko veliko mineralov (ne le magnezij, ali kalci,..).

In tretji so vitamini
in cetrti rastlinska barvila.

Torej, uziva zdravo hrano. Dodajaj ji v bioloskih dozah koktajle veliko razlicnih snovi od mineralov, vitaminov, encimov, amino kislin, poskrbi za rekreacio, telovadbo.. in veliko spanja.

Ce se bos tega drzala, bos ena tistih deklet iz tvoje generacije, ki bo doolgo zdrava, mlajsa od ostalih, bolj vitalna, aktivna,…. Taksna bos, kot so danes v Ameriki starejse populacije (60+), ki zgledajo veliko mlajsi, aktivni, polni vitalnosti in sarma. Poznas Jane Fonda?

Ce te bo se kaj zanimalo, vedno ti bom poskusila odgovoriti,

lp m

Se bom pa kar tukaj navezala.

Katere hrane pa ni priporočljivo mešati med seboj? Morda bom obrnila, katero hrano je torej zelo priporočljivo mešati med seboj, da bomo dobili optimalne rezultate?

nova
Uredništvo priporoča

Pozdravljena,

vedno je potrebno NAJPREJ pogledati samega sebe, kako smo fizično aktivni ali pasivni in tudi kako smo umsko,intelektualno aktivni ali pasivni!!!
Od našega načina življenja (zelo pasivno, zelo aktivno) in od naših genov je odvisno kakšna bo naša vsakodnevna hrana:
-veliko/koliko beljakovin
-veliko/koliko maščob
-veliko/koliko ogljikovih hidratov
-veliko/koliko vlaknin
– vitamini, minerali,…..

Športniki se prehranjujejo čisto drugače kot starostnik ali slabo aktiven 35-letnik.

Pomembno je jesti večkrat na dan; če pa smo še zelo fizično aktivno ali če se učimo za izpit, študiramo…..potem je dobro prilagoditi hrano tem dodatnim naporom.

Ne pozabiti na zajtrk z veliko vlakninami, vode, nekaj sadja ali ogljikovih hidratov, maščob (te so potrebne za boljše delovanje možganov!!).

Dobro je med glavnima obrokoma pojesti nekaj svežega sadja ali suho sadje, nekaj oreškov (mandeljni, lešniki, orehi, sončnična semena,…)! Arašidi niso primerni, so polni nasičenih maščobnih kislin (slabe maščobe)!

Dobro je natrenirati se in po sedmi uri zvečer uživati le še vodo, zeliščne čaje, mogoče kakšno solato…

Potem dobro je gledati na kakovost hrane – bolje kakovostna in manj količine kot obratno!!

Torej, v tujini že dolgo navajajo na zaporedje uživanja hrane pri glavnem obroku:
– najprej, 10 do 15 minut preden sedemo za mizo, lahko pojemo nekaj sadja (1 jabolko, ali 2-3 slivi, ali….), saj tako dobimo v telo najprej sadni sladkor, ki daje možganom “signale”, da je telo že dobilo sladkor in tako telo ni več tako “lačno”.
– potem sledi skodelica/krožnik presne solate – na pari kuhane zelenjave, z veliko vlaknin, ki omogočijo boljšo prebavo, hkrati se telo napolni z balastom. Za naše zobe pa je tak način prehranjevanja tudi boljši, saj ne mešamo vroče in mrzle hrane (slabo za sklenino velike temperaturne razlike).
– potem pa ogljikovi hidrati – riž, testenine, krompir; tudi stročnice so bogate z ogljikovimi hidrati, tudi beljakovinami in še marsičem. Pa čim manj raznih smetanastih, mokastih prelivov, polivk.
– in seveda beljakovine – riba, rdeče meso
– kozarec rdečega vina je ravno tako priporočljiv, pa še veliko vode, navadne vode iz pipe; če je prefiltrirana pa še bolje.

desert, sladica – čisto na koncu je naša razvada. Najbolj zdravo jedo Japonci, Kitajci, ki sploh ne poznajo sladic v svojem jedilniku.

IN HRANO uživamo počasi, jo DOBRO ZGRIZEMO in premeljemo v ustih in šele nato pogoltnemo. Tako izkoristimo snovi iz hrane in nam ne “uidejo” neprebavljene iz telesa. S tem pa tudi dobro masiramo naše dlesni in tako hranimo zobe in dlesen!!
Ko uživamo hrano počasi, dobivajo možgani pravi čas signale, da se telo polni s hrano/energijo in tako možgani znajo reči: STOP, dovolj je hrane za sedaj!

Upam, da bo kakšen napotek vam zanimiv in koristen.
lp m

New Report

Close