Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Izgorelost Resveratrol in oksidativni stres

Resveratrol in oksidativni stres

Zasledil sem da RESVERATROL preprečuje negativne posledice oksidativnega stresa? Kaj pravite?
Ima kdo izkušnje s tem?

Pozdravljeni,

res je kar ste prebrali. V zadnih nekaj letih je bilo narejenih nekaj studij na tem t.im. francoskem paradoksu. Znanstveniki so namrec zasledovali prehranske navade razlicnih narodov, predvsem tistih, ki dolgo zivijo, so aktivni in nimajo nekaterih degenerativnih procesov (predvsem kardiovaskularnih). Tako so ugotovili, da vsakodnevno pitje rdecega vina pri Francozih, Francozom pomaga, da ne razvijajo kardiovaskularnih obolenj. No, in tako so prisli do sestavine rezveratrol, ki se nahaja samo v rdecem vinu.

Rezveratrol, tako kot se druga rastlinska barvila, pomaga pri nevtralizaciji odvecnih prostih radikalov, ki nastajajo pri tvorbi ATP-molekul (cel.goriva). Zato preprecuje nastanek oksidativnega stresa.

VEDNO pa velja kakovost in verodostojnost izdelka – in surovine, ki je v izdelku!! Najveckrat imamo na policah na voljo lepe skatlice z veliko oglasevanja, vsebina pa ni kaj dosti ucinkovita, vcasih celo nasprotno, ce jo uzivamo dalj casa.

Zelim vam lep dan
m

Se bom navezala kar na zgornjo temo.

Kateri preparati ali sestavine v preparatih pa še pomagajo zmanjšati učinke oksidativnega stresa?

Hvala

nova
Uredništvo priporoča

Tjasa pozdravljena,

zelo veliko stevilo sestavin ali snovi je, ki pomagajo pri nevtralizaciji prostih radikalov, ki nastajajo pri celicnem dihanju (takrat, ko v celicah nastaja tako potrebna celicna energija v obliki ATP-molekul).

1/ Eden mocnejsih antioksidantov ali lovilcev prostih radikalov so minerali. In to paleta, skupek veliko razlicnih mineralov. Kot skupek razlicnih mineralov omogocajo veliko vecjo verjetnost, da se bo med njimi “nasel” ravno tisti, ki bo naprimernejsi za ravno tisti prosti radikal, ki bo nastal v tistem trenutku..

2/ Potem vsi vitamini in predvsem C-vitamin je zelo mocan antioksidant.

3/ Ravno tako so vsa rastlinska barvila antioksidanti( rdeci, rumeni, modri, zeleni – flavonoidi, sadezi ali zelenjava). Ze spet velja nacelo_ bolje vec razlicnih vrst kot pa visoka doza samo enega. Ker ze spet velja, da kot skupek vec barvil omogocajo veliko vecjo verjetnost, da se bo med njimi “nasel” ravno tisti, ki bo v tistem trenutku najprimernesi za ravnokar nastali prosti radikal.
Nastaja pa jih veliko stevilo prostih radikalov v istem trenutku (tako kot pri ognjemetu; ko se v zraku zasveti na tisoce iskric,enako se v celicah / mitohondriju, ob nastajanju ATP, sprozi “kot ognjemet” veliko stevilo prostih radikalov. In cim blizje so antioksidanti in cim vec razlicnih vrst jih je, tem bolj so ucinkoviti, in tako nizajo oksidativni stres ali stevilo prostih radikalov).

4/ Najmocnejsi antioksidant pa je kisik, oziroma ionska oblika kisika.

To so v glavnem najpomembnejsi antioksidanti. V katerih preparatih se nahajajo? Prakticno vecji del prehranskih dopolnil, ki vsebujejo kaksno od teh sestavin imajo tudi antioksidativni ucinek.

Upam, da sem vam odgovorila, ce pa bo se kaksno vprasanje, sem vam vedno na volo,

lp m

New Report

Close