Med.Over.Net

Izgorelost

Burn out sindrom, izgorelost zaradi dela, adrenalni zlom, anksioznost in depresija v povezavi z izgorelostjo in zdravljenje izgorelosti. Kakšni so znaki, kako ukrepati v različnih stopnjah izčrpanosti in o posledicah izgorelosti. Kdo ima predispozicije za izgorelost in o preventivi?

Izpadanje las

Default avatar

AnŽe_99

Zadnje čase sem v šoli pod velikim stresom, in me zanima če je možno da so mi zaradi tega začeli izpadati lasje. V šoli je zelo napeto in v zadnjem mesecu sem opazil vsakič ko si obrišem glavo po pranju na brisači veliko las. Skrbi me da mi nebojo izpadli vsi...
Default avatar

misa komar

Anže pozdravljen,

seveda je možno, da stresi, ki jih dijaki doživljate v šoli, povzročajo tudi izpadanje las. Če pa ste še v obdobju pubertete, je pa tak izpad las lahko še močnejši.

A zato ni še nobene panike, da bi ostal brez las. V tem obdobju dozorevanja sigurno ne.

Lasje nam vsem vsak dan izpadajo. In to kar nekaj 100 las na dan. Istočasno se že tvorijo novi v "praznem lasnem mešičku". Tako se dogaja tudi vam. Ravno tako močneje izpadajo jeseni in spomladi, a se vsi izpadli lasje obnovijo.
Če bi se pa izpadanje las ponovilo enkrat po 25.letu starosti, ali od 30. do 40. leta, potem pa bo verjetnost, da boste lahko imeli bolj redke lase. A to je genetsko pogojeno. Poglejte svoje starše, stare sarše, strice.... Če je v družini veliko plešastih ali moških z malo las, potem se Anže temu ne bo dalo izogniti. To je tako kot ste podedoval svojo višino, barvo las, oči, suhost/debelost, krhkost, čvrstost kosti, .......
Naravi se ne moremo izogniti in je ne moremo prelisičiti....A veste, da je že dolgo dokazano, da je moškost vedno povezana s plešavostjo. Vsi moški, ki so ta pravi moški - z veliko moških hormonov in manj ženskih, so pač plešasti. Moški hormoni povzročajo plešavost. Tako vse ženske, ki jim v aktivnih letih odpadajo lasje in imajo manj las, imajo veliko moških hormonov.
Ne vem, če veste, a tako moški kot ženske imamo moške in ženske hormone. Samo da je razmerje, količina moških/ženskih hormonov ekvivalentna spolu, ki ga imamo.

lp m
Default avatar

me to

Pozdravljeni
Od 17 leta vsako leto bolj brez las, sedaj pri 45 sem na temenu skoraj brez. Ali to pomeni da imam preč moških hormonov in kako se to ugotovi?
Default avatar

misa komar

Pozdravljeni,

če bi želeli vedeti kakšno je razmerje moških vs.ženskih hormonov v vašem organizmu, vam morajo narediti nekaj testov krvi. Tovrstne teste izvaja privatni diagnostični laboratorij MediLab, ravno tako jih delajo ustrezni laboratoriji na dermatološki kliniki,......
Dermatolog ali osebni zdravnik vam lahko predpiše ustrezne analize krvi. Če vam te teste odobri dermatolog, potem so lahko brezplačni. V kolikor pa to naredi osebni zdravnik ali pa vi sami v MediLabu prosite za tovrstne teste, potem so plačljivi.
Plešavost je tudi dedovana, to najbrž veste. Na dermatološki kliniki, ustreznih dermatoloških ordinacijah, tako javnih kot zasebnih (pazite, koga izbirate) vam lahko izvedejo vse te teste vzroka plešavosti.

lp m