Med.Over.Net

Izgorelost

Burn out sindrom, izgorelost zaradi dela, adrenalni zlom, anksioznost in depresija v povezavi z izgorelostjo in zdravljenje izgorelosti. Kakšni so znaki, kako ukrepati v različnih stopnjah izčrpanosti in o posledicah izgorelosti. Kdo ima predispozicije za izgorelost in o preventivi?

Kaj bi to bilo?

Default avatar

Teki

Pozdravljeni!

Ze priblizno 2 leti se mi dogajajo stvari, ki si jih stezka razlagam. Vse skupaj se je zacelo s srednje mocnim udarcem v glavo v okno. Tisti trenutek me je zelo zaskrbelo, saj me je mocno zacela boleti glava in postalo mi je slabo. Po pocitku doma, je ta obcutek izginil. Nato je bilo 2 tedna v redu, potem pa se mi je stvar zopet ponovila in od takrat ni minila. Traja namrec se danes. Konstantno (ne preneha niti za minuto) cutim nekaksno napetost v glavi oz. pritisk. Kot bi imel zavezan nekaksen trak okoli glave. Saj obcutek je mozno ignorirati, kadar sem zaposlen z neko drugo zadevo in kadar sem doma brez skrbi pred racunalnikom. Ko pa se ponovno zavem, da me spremlja tak obcutek, pa potem razmisljam samo o tem. Poleg tega me spremlja blaga do srednja bolecina v usesih (tudi pokanje) in seveda obcasni glavoboli, kar samo se poslabsa zadevo. Pogostoma se mi pojavlja tudi omoticnost in rahla vrtoglavica, ne pa taka, da bi padel skupaj (v zivljenju se k sreci se nisem onesvestil). Ponavadi se to dogaja zunaj in proti veceru, ce sem prej hodil cel dan naokoli. Vse pa se po glavi nekako seli iz senc proti usesom. Kadar imam tako situacijo, je ignorirati zelo tezko. Opazil sem tudi, da je zjutraj, ko se zbudim, slabse, proti veceru pa se stanje izboljsa. Prav zaradi tega misli psihiater, da je vzrok dusevne narave. Mogoce se kaj z mano zgodi cez noc. Zjutraj se venomer zbujam utrujen in ce ne spim vsaj 8 ur, me popolnoma sesuje. Nasplosno sem stalno utrujen in se ne morem naspati.

Po udarcu v glavo in povratku neprijetnega obcutka, sem seveda odhitel k osebni zdravnici, ki me je napotila na travmatologijo, kjer so ugotovili, da je z glavo use v redu. Torej ni bil kriv udarec v glavo. Nato me je poslala k otorinolaringologinji, da bi videli ali imam slucajno vnete sinuse. Tam so ugotovili, da imam kronicni rinitis (to ima veliko ljudi) in rahlo deviacijo nosnega pretina v desno. Obnosna votlina in sinusi pa niso bili vneti. Nato sem se narocil k psihiatru za studente. Tam so mi ugotovili milo obliko depresije in anksioznost. Psihiater tudi pravi, da je skoraj verjetno moje stanje posledica nenehnega stresnega zivljenja zadnjih treh let (ko sem moral zakljuciti studij v treh letih brez ponavljanja, ker sem bonus ze izkoristil).

To se vlece ze tako dolgo, da sem skoraj pozabil, kako sem se pocutil pred tem. Kaksen obcutek je, ko se utrujen zvecer ulezes v posteljo in se zjutraj zbudis naspan in poln energije. Tega ne poznam vec. Tu se obracam na nekoga, ki bi mi kakorkoli lahko pomagal, vesel bom vsakrsnega nasveta ali napotka.

Hvala!
Sorodne vsebine:
Default avatar

misa komar

Pozdravljeni,

naši možgani so ena velikanska skrivnost. Še vedno. Če vam na slikanju glave niso ničesar ugotovili in če ORL tudi ni opazil hujših oblik sprememb, potem pomeni, da z diagnostiko, ki jo poznamo, ne opazijo nobenih sprememb.
O možganovini vemo zelo malo. Ne poznamo niti še vseh celic, zakaj jih možgani sploh uporabljajo. Tudi ne poznamo vseh funkcij posameznih delov možganov in povezave med njimi. Zato zelo zelo težko postavijo diagnozo pri tovrstnih "skrivnostnih" simptomih. Velikokrat mine kar nekaj let, da se končno pojavijo hujše oblike napak v delovanju možganov, ki jih nam poznana diagnostika prepozna.
/Predlagala bi vam, da vam naredijo še MR-slikanje glave, če so vam naredili le CT- slikanje glave. /

Dobro pa vemo, da so možgani energetsko zelo potratni. Že za samo običajno delovanje. KO pa so v daljših in hujših umskih in psihičnih naporih ( stresni dogodki), še posebej leta in leta, potem prihaja do izgorelosti možganovine. Ta se pokaže na zelo različne oblike kot n.pr.: glavoboli, migrene, slabost, vrtoglavica, utrujenost, brezvoljnost, slabša odpornost, in še in še in še....
/Mogoče ste prebral katerega od člankov, ki sem jih napisala prav na temo: "ali slišimo možgane, kako nam sporočajo". To so verodostojni podatki nevrofizioloških inštitucij, ki se desetletja ukvarjajo z odkrivanjem možganov in njihovega delovanja. In toliko danes vemo o tem skrivnostnem organu človeka./

A glede na vaše počutje morajo biti nekje neke spremembe, energetski šumi v delovanju možganov:
glede na vaš opis nekajletnega stresnega življenja,
glede na to, da pravite, da potrebujete najmanj 8 ur spanja in da ste zjutraj zelo utrujeni, ter
glede na to, da so vam ugotovili rahlo obliko depresije in anksioznosti,
bi rekla, da vam možgani skozi vso zgoraj opisano simptomatiko ( tesnoba, pritisk v glavi,slabost, omotica,...) predvsem "sporočajo", da so energetsko izčrpani.

Predlagala bi vam, da si uredite vsakodnevni ritem. Od spanja, prehrane, rekreacije do globokega mirnega dihanja, ki je najboljša oblika za "čiščenje" možganskih celic.
Vem, da je zelo težko karkoli početi, ko je človek tako hudo utrujen, izčrpan, ko mu nihče ne zna dati pravega odgovora na vprašanje. Ali bi poskusil s Cellfood kisik za življenje? V prvih nekaj mesecih bi vam omogočil boljše energetsko ravnovesje delovanja vaših možganskih celic. Z izboljšanjem energetskega balansa bi se začel tudi bolje počutiti, marsikateri simptom (od glavobolov, vrtoglavic, slabosti, pritiska...) bi izzvenel ali postal veliko manjši.....Če bi se odločil, ali če se vam zdi zanimivo, se lahko obrnete na [email protected] ali na 031 278 381.
Še dolgo nam stroka ne bo znala odgovoriti na vsa naša vprašanja, niti ne bo znala najti prave rešitve za naše težave. Naše zdravje imamo lahko pod nadzorom takrat, ko se tega zavemo, ko razumemo, da je vsake toliko v življenju potrebno narediti spremembo v načinu življenjskega ritma, saj se ves čas spreminjamo. KO tudi razumemo, da smo unikum in da si zato na naša "pleča" lahko nadenemo samo neko količino naporov (stresov). In še nekaj je zelo pomembno: da sprejmemo, da ko smo organizem poškodovali, mu povzročili nek šum, da potem potrebujemo kar nekaj časa (mesecea, pa tudi leta?!), da jih odstranimo.
Upam, da sem vam vsaj malo v tolažbo, in če boste imel še kakšno vprašanje, vam bom poskusila odgovoriti.
Lp m