Forum: Urgenca

Posvet o urgentnih stanjih, bolečinah, povišani temperaturi in poškodbah. Kje poiskati pomoč?

Bolečine v žlički, levim rebernim lokom ter hrbtenici

Odgovori Nova tema
Default avatar DamjanS 2 Feb 2018 14:47

Pozdravljeni,

Ker je forum bolezni prebavil zaklenjen pišem tukaj.

Moje težave se že vlečejo od marca 2017. Začelo se z cmokom kot nekakšnim stiskanjem v grlu ostalih težav ni bilo razen bolečine v levi rami ki pa je že stalna od 2016.
April a 2017 opravil UZ ramena ki je bil bp, osebni zdravnik je bil mnenja da je to povezano z hrbtenico.
Maja 2017 opravil samoplačniško pregled pri tirologu ki ni ugotovil nič posebnega razen malo bolj prekrvavljena ščitnica, ostalo bp. Opravil tudi samoplačniško UZ trebuha in mehkih tkiv vrata kjer je bilo brez nekih posebnosti,bp.
Junija 2016 opravil gastroskopijo:
Ezofagogastritični stik na globini 44 cm od zob. V tem predelu sluznica nazobčena blago rdeča ni videti erozij, ostali požiralnik v mejah normalnega. Pridem v želdec. V inverziji kardija odstopa od cevi endoskopa oklepa endoskop v celoti. Sluznica kardije, forniksa, korpusa je mestoma rdeče, nekoliko bolj rdeča je sluznica v distalnih dveh tretjinah korpusa, vidijo se v tem predelu tudi drobne submokozne hemoragične spremembe premera do 2 mm. Angularna guba polkrožna pravilna.Pilorus je okrogle oblike, malo odprt. Ostalo v želodcu v mejah normalnega. Ureazni test je pozitiven. Težave v grlu ki jih ima so možno povezane z GERB-om. Dobil terapijo Emuzol, Formilid,Elforan.
Po terapiji so se začele slabosti in hujšanje v 14 dneh 7kg. Cmok v grlu ostaja enka težava, pojavijo se bolečine v ušesih, vnetje grla, glasovna utrudljivost, pokanje v grlu pri požiranju.

Julij 2017 opravil samoplačniški pregled pri otorinolaringologu ki je bil načeloma brez posebnosti:
Tonzili sta v nivojih nebnih lokov, gladki, poudarjeno žilno risbo.Pordela je tudi sluznica zadnje stene ustnega žrela. Bolnika pregledam še z fleksibilnim endoskopom: v vepifaringsu je viden ostanek žrelnice, v kateri so že na površini vidni mikroabcesi. Glasilki sta gladki, sivo beli, fonotarno dobro pomični. Vhod v požiralnik je nabrekel, začetni del sapnika brez posebnosti. Pri bolniku opažam znake ekstraezofgaelnega refluksa ki bi lahko povzorčale težave. (v oktobru opravim še biopsijo limfatičnega tkiva v epifarinksu-izvid je bp.)
Septembra opravim samoplačniški pregled pri pumologu ki je bp. Opravljen dihalni test za bakterijo ki je negativen.
Novembra se pojavijo zraven težav v grlu (cmok, pokanje pri požiranju sline)pojavijo tudi bolečine , v žlički, levim rebernim lokom in nazaj v hrbet, bolečine so zbadajoče, nespečnost. Zato se odpravim na samoplačniški pregled gastroenterologu ki predlaga kontrolni pregled UZ abdoma(opravljen decembera- izvid je bp),opraviti krvne preiskave,blato,urin..(opravljeno novembra-vse v mejah normalnega) ter kontrolno gastroskopijo.
Konec decembra se težave še poslabšajo, večje bolečine. Osebi zdravnik poveča odmerek Emuzola na 40mg 2x. Stanje se po nekaj dnevih nekoliko izboljša.
Januraja opravim kontrolno gastroskopijo:
Ezofagogastritični stik na globini 44 cm od zob. V tem predelu sluznica blago nazobčena le malo rdečkasta, ni videti erozij. Ezofagogastrični stik je pri uvajanju endoskopa zaprt. Ostali požiralnik oralno od ezofagogastritičniega stika je v mejah normalnega. Pridem v želodec. V inverziji kardija oklepa endoskop v celoti. Sluznica kardije,forniksa, korpusa je le malo rdečkast. Ni videti submokoznih hemoragičnih sprememb v korpusu. Angularna guba je polkrožna pravilna. Antralni del želodca lisasto rdečkast.Pilorus je okrogle oblike malo odprt. Ostalo v mejah želodca v mejah normalnega. Ureatni test negativen. Nadaljnja terapija Emuzol 1x 40 mg.
Opravim tudi samoplačniški MR abdomna:
Narejene koronarne in aksialne T1 in T2 ter difuzijske sekvence.
Jetra so normalno velika pravilno oblikovana, brez znakov dilatacije intra in ekstraheptalnih žolčnih vodov Dorzalno, robno v VII. Segmentu v pranehimu jeter se diferencira ostro omejena sprememba 17-18mm, katera ima visoko inteziteto signala v T2 sekvencah, nizko inteziteto signala v T1 sekvenci ter restrikcijo difuzijo-verjetno hemangiom. Priporoča se narediti ciljani UZ, odvisno od izvida narediti CT ali MR z kontrastom. V preostalem parenhimu jeter drugih omejenih fokalnih patoloških sprememb ne vidim. Ne vidi se zadebelitev stene žolčnika, tudi defekta polnjenja v smislu holecistolitiaze. V parenhimu vranice, pankreasa, nadledvičnih žlez in levi ledvici jasno omejenih fokalnih patoloških sprememb ne vidim.
Dorzalno robno v desni ledvici na meji srednje in kavdalne tretjine se vidi majhna sprememba premera 5 mm, katera kaže izgubo signala v sekvencah s supresijo maščobnega tkiva-verjetno majhni angiomiolipom, ni delitacije votlega sistema ledvic. Povečanih bezgavk v retroperitoneju lumbalne regije in v slikanem delu mezenterija ne vidim. Priporočam ciljani UZ ter odvisno od izvida nadaljnjo preiskavo.
Osebni zdravnik pravi da ni to nič posebnega,UZ in potreben ker je bil v decembru normalen.
Imam pa cel čas zbadajoče bolečine v predelu žličke, levim rebernim lokom ter bolečine v hrbtu, tudi bolečine pod levo lopatico prav tako bolečine v levi rami. Pogoste so tudi slabosti in v zadnjem času nespečnost. V enem letu sem izgubil 14 kg. Pri prehrani pazim, upoštevam navodila, ležišče je dvignjeno.
Prosim za nasvet kako naprej oziroma katere preiskave bi priporočili, zaradi dolgotrajnosti težav me resno skrbi da ni kakšno težje obolenje..

Lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar SRebolj 3 Feb 2018 18:48

Pozdravljeni, koncepta vaše samodiagnostike ne razumem, daje mi vtis naključnega streljanja v jezero, da bo morda pod streli padel kakšen krap. Prepustite odločanje o diagnostiki osebnemu zdravniku. Preiskave se začnejo z idejo kaj iščemo in ne na slepo srečo, da ne rečem kar panično beganje od preiskave na preiskavo. Ne bi me presenetili, če se izkaže da največji del težav povzroča anksioznost ali depresija in ne neke takoimenovane “telesne” bolezni.
Lep pozdrav

- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar DamjanS 6 Feb 2018 15:24

Pozdravljeni,
glede samodiagnostike je pa takole vse preiskave ki sem jih opravil sem opravil po priporočilu zdravnikov če nebi bilo bolje (ni bilo), za samoplačniško sem se odločil zaradi čakalnih dob 3 mesece in več,(želel pospešiti proces diagnostike). Edina preiskava ki sem jo opravil na svojo željo je MR abomna. Mislim da po skoraj enem letu težav, izgubi 14kg in brez pravih odgovorov osebnega zdravnika, oziroma samo kratkih odgovorov to ni nič takega ozirom včasih neznamo razložit zakaj je tako, postaneš zaskrbljen. Da bi bila kriva psiha mogoče, dosedaj mi še niso to omenili-možno, sam se ne počutim tako, mogoče je pa podzavest..
Na tem forumu sem hotel dobiti drugo mnenje(ne samo osebnega zdravnika-praktično ga ni) kaj bi lahko bil vzrok težav oziroma katere preiskave bi bilo smiselno še opraviti ali ne, glede na težave in simptome, težave ki se pojavljajo.
Prav tako razumem da na podlagi prebranega ne morete dati diagnoze, mogoče pa kakšen nasvet v katero smer..

Lep pozdrav

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar SRebolj 13 Feb 2018 23:49

Vztrajam, da se mi zdi poleg gerba, ali gastritisa, ki pojasnita vsaj bolečine v žlički, precej verjetna možnost anksioznost. Najprej bi se lotil obravnave te opcije, potem pa vprašanje, če bodo sploh potrebne kakršne koli dodatne preiskave. Lep pozdrav

- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh