Med.Over.Net

Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr.med., spec. družinske med.

Posvet o urgentnih stanjih, bolečinah, povišani temperaturi in poškodbah. Kje poiskati pomoč?

Sašo Rebolj , dr.med., spec. družinske med.

SRebolj

Herpes zoster

Default avatar

Anchy 1980

Pozdravljeni,

Dober teden nazaj sem zacutila rahlo bolecino malo pod desno pazduho. Rahla bolecina se je spremenila v srbecico in po dveh dneh so se pojavili izpuscaji, ki so se razsirili se na levo dojko. Najprej sem pomislila na alergijo. Kljub temu da se je rdecica ze manjsala sem odsla k zdravniku ki je takoj postavil diagnozo Herpes Zoster. Dobila sem zdravilo 1000g ki ga jemljem 3x na dan in jemala naj bi ga 1 teden. Danes je 2x dan jemanja in vsi mehurcki so ze suhi in rdecica okrog njih je skoraj nevidna.
Po prebranem na internetu sklepam da sem dobila blazjo obliko ki se bo upam da kmalu zakljucila. Izpuscajckov je bilo tudi secer malo. Dva zasevka na vsakem po cca 5 pikic.

Najbolj me skrbi razlog za napad virusa. Stara sem 37 let in pocutim se sicer zdravo. Ali je pojav tega virusa vedno posledica hujse bolezni v telesu? Ali se lahko pojavi tudi pri sicer zdravih ljudeh?

Za odgovor se vam najlepse zahvaljuje.
Default avatar

SRebolj

Pozdravljena, virus herpes zostra je isti, kot pri (večinoma) otrocih povzroča norice. Bolezen se pojavlja lahko pri povsem zdravih in prav nobene potrebe ni, da bi iskali neke druge "globje" vzroke. Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Sineee

Ce smem dodat v "tolazbo" avtorici - moj oce je prebolu kar hud herpes zoster pred cca 20 leti in ni bil nikoli "drugace" bolan, ne prej ne pozneje.
Default avatar

Anchy 1980

Hvala za hiter odgovor. In hvala za tolazbo :)
Default avatar

Anchy 1980

Pozdravljeni se enkrat. Izpuscaj ki sem ga imela je ze skoraj neviden. Od tega je ze dober teden. Sem pa vceraj na zgornji ocesni veki zacutila majhno bunkico. Veko sem dvignila in spodaj vidim majho belo liso, ki zgleda kot mozolj. Bila sem pri osebni zdravnici ki mi je predpisala antibioticne kapljice. Sicer tezav z ocesom nimam. Ali je lahko ta mozolj herpes zoster ki se je naknadno pojavil na notranji strani veke??
Po obrazu izpuscajev nisem imela.

Prebrala sem zelo veliko pravzaprav prevec na temo herpes zosterja na spletu....zdaj sem zivcna razvalina ki se ne zna pomirit. Vas zadnji odgovor me je pomiril. Mi pa je zdravnica predlagala da naredim krvno sliko, rekla je cisto tako da malo vidimo kaksna je kri. Zdaj spet razvijam teorije...

Hvala za vas odgovor.
Default avatar

SRebolj

Res ne vem kaj groznega bi lahko prebrala, tista pikica z zostrom nima zveze, krvna slika pa vecinoma tudi ne kaj dosti. Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
cron