Dermatologija

Odgovarjajo: prim. Boris Kralj, dr. med., specialist dermatovenerolog, flebolog

SRBEČA KOŽA

Default avatar
Že vrsto let imam probleme s srbečico kože, zlasti na prsnem delu in hrbtu. Osipa in rdečice je zelo malo - komaj vidne spremembe na koži (malo več po tuširanju). Pojavlja se zlasti ob kombinaciji vročine in potenja (veliko se ukvarjam s športom). Sem astenične postave, koža je suha, 46 let. Uporabljam le izbrana antialergijska mila brez dišav, za predle, ki so najbolj občutljivi, pa največkrat le mlačno-hladno vodo. Tudi s kremami in ostalimi mazili sem "skopa". Tablete proti alergiji mi ne pomagajo več (zadnje sem jemala Telfast). Izogibam se soncu. 1x sem prebolela peroralni dermatitis. Hudo je, ker, ko se koža zdraži, traja neprekinjeno srbenje tudi več dni. Kaj mi svetujete?
Lep pozdrav,
Ana
Default avatar
Najprej pozdrav!

Vnetje kože ima toliko ozadij, toliko diagnoz je možnih da je postavitev kakršnekoli teorije nemogoče.
Alergija, glivice, plesni, reakcija na znojenje, koprivnica....
Potrebno se bo posvetiti problemu verjetno pri dermatologu.
Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar
Pozdravljeni!

Tudi sam imam podoben problem, le da ne traja toliko časa.

Ob potenju in po tuširanju me (včasih, neredno, brez značilnih povezav s čemer koli) koža srbi. Včasih manj, včasih pa je tako grozno, da je dobesedno za znoret. Traja od 5 minut do pol ure, potem se umiri. Včasih me srbi tudi kar tako.

Srbi me po nogah pod koleni, po ledvenem delu in po zgornjem delu rok in ramah. Po trebuhu, zgornjem delu nog in posredi hrbta me ne srbi nikoli.

Glede tega sem bil kakšno leto nazaj pri osebni zdravnici, pa je rekla samo to, da ni pomoči, da je lahko to prehodno (star sem 24 let) in da so verjetno preveč vzdraženi živčni končiči. Ni pa nobene rdečice ali česarkoli - samo srbi.

Poskušal sem vse - različna mila, tuširanje samo z vodo, pa ni nič bolje.

Je to kaj poznanega ali je enako kot pri predhodnici - da je veliko možnosti?

Hvala za vsakršno pomoč.
Default avatar
Pozdrav!

Malo pikrosti?!- da možnosti je veliko, če jih nebi bilo , bi se lahko zdravili na podlagi priporočil od soseda ali pa iz Jane.
Pa pustimo to plat. Holinergična urtikarija, urtikarija na hladno, na toplo..... Urtikarija pomeni koprivnica, ki je lahko z ali pa brez izpuščaja. Dejansko je največja verjetnost prerazdraženost sistema, kar pomeni, da na običajno nepomemben dražljaj reagira zelo burno. V tem primeru so lahko tablete proti srbenju, alergiji, običajno pa ko se stanje stabilizira tudi ta pojav umiri.

Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29

Moderatorji

prim. Boris Kralj , dr. med., specialist dermatovenerolog, flebolog
B. Kralj