Potovanja.Over.Net

Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Razprave o popotniških destinacijah, mnenja glede izbora lokacij za počitnice in ideje za popolni dopust.

Potovanja.Over.Net

Potovanja.Over.Net

Sicilija z avtom

Default avatar

Alen::trv

S punco se odpravljava na Sicilijo v septembru za dva tedna z avtom. Ta varianta je namreč še najbolj poceni, glede na mobilnost. Če greva namreč z letalom in dol vzameva rent-a-car je dražje, trajekt je tudi drag, bus in vlak pa ne pride v poštev. Avto je namreč najbolj komot - greš kamor hočeš, vse maš pri roki...

Bojim se zaradi avta. Sama pot me ne skrbi (čeprav je 1400 km), bolj me skrbi varnost tam spodaj. Spala bi po kampih, tako da bi imela avto zraven šotora, ampak če greš v recimo Palermo pa je že bolj nevarno, kaj? Ne bi rad doživel kraje avta...

Sej sem prebral da kao mafia drži roko nad turisti, samo to me ne prepriča. Kaj mi svetujete?
Default avatar

jusuf::trv

Brez panike! Kar tako se pa tudi ne krade.
Prvo je to, da v avtu ne puščaš vrednih stvari na ogled.
drugo pa je, če se že toliko bojiš za sam avto, da ga ne puščaš iz oči.
Nam ni v enem tednu prav nič zmanjkalo čeprav smo avto puščali povsod, ker je bilo mogoče parkirati.

Pa srečno pot
Default avatar

Sanja::trv

Na Siciliji sem preživela kar 3 tedne. Res je da ne z avtom, ampak vlakom,... ampak ti povem ni panike. Avto imej skoz zaklenjen in nič takega na sedežih , kar bi bilo paša za oči. Sicilija je blazno lepa, čudovita pokrajina. Se bom še vrnila, je pa res, da je postala dražja od kar imajo EUR. Obiskala sem tudi Liparske otoke,.... bila sem prav na otoku Lipari (7 jih je) tuki sem se bala, da bo ful drago,... ampak ni bilo, kempi so bili cenejsi kot v Grciji, vsaj takrat ko sem jaz bila 3 leta nazaj. Z ladjico sem se odpravila tudi na izlet ogledat še dejaven vulkan na Liparskih otokih - STROMBOLI,.... norooo.
Skratka želim lepo potovanje,.... nič bat!
Default avatar

majav::trv

Jaz sem bila enkrat tam s fantom in katrco, drugič je bil fant že mož, katrca Kangoo, pa še dva frkolina zraven. Prvič sva obredla celo Sicilijo, drugič pa smo se stacionirali v enem campu ob V obali in delali izlete - krog do Siracuse, Enne, Taormine. Palermo nama je že prvič "smrdel" - hrupno, umazano, gužva, in sva se po enem krogu pobrala, tudi Catania nama ni potegnila. Druga mesta niso bila tako kritična, ampak nama itak potegnejo bolj majhni kraji. Po občutku ne bi Sicilije glede kraj in varnosti na splošno nič kaj izpostavljala. Pazit moraš, da ne puščaš stvari na sedežih, to pa moraš itak povsod. Pa avto ti tudi pri nas ukradejo na samo izpred hiše, ampak celo iz garaže!
Sicer pa pot do tja z avtom ni poceni - bencin je krepko čez 1 EUR, če bosta šla po AC računajta še na cca 80 EUR cestnine (lanski podatki).
Sicer pa je septembra prava magija. Mi smo bili lani. Vročina je še vedno (zvečer si v kratkih rokavih zunaj), vendar znosna, voda je imela okrog 24, 25 stopinj, turistov pa ravno toliko, da je fino - razen v Taormini nikjer ni bilo tiste gužve, da bi ljudje hodili drug po drugem. V campih ti najbrž povsod velja že "srednja" tarifa.
Default avatar

Alen::trv

Hvala za vse pripombe! Valda da ne bom puščal vrednih stvari na pogled na sedežih, tega ne delam niti v Sloveniji.

Drugače pa ni drago če primerjaš z letalom + rent-a-car. Z avtom porabiš recimo 100Eur za cestnine v obe smeri, plus 200Eur za bencin v obe smeri, plus še enih 100Eur za bencin po otoku (če se dosti voziš), torej vse skupaj 400Eur. Če pa greš z letalom, leti recimo volareweb iz MarcoPolo pri Benetkah - 150Eur na osebo je povratna, rent-a-car pa je od 200Eur na teden naprej + bencin ki ga porabiš. Da ne omenjam da za 200Eur lahko klimo samo sanjaš. Pa še do Benetk moreš nekako prit - al te nekdo pelje al pustiš avto tam. Tako da ni drago z avtom... je pa komot.
Default avatar

aja::trv

Uh, hvala za tole objavljeno temo, midva tud razmišljava v tej smeri, samo da bi šla dol spomladi, verjetno maja. Ena ideja je bila tudi trajekt, samo pri naju je še vse v povojih. Drugače pa - fajn se mejta, ko pa prideta nazaj, bi pa prosila za kaj več informacij :) hvala!
Default avatar

kaj0lina::trv

Preberi si Strogo resno po Siciliji, avtor Branko Gradišnik - zeloooo zabavno, a tudi poučno, še posebej glede vožnje z avtom po Palermu.
Default avatar

Alen::trv

Aja: feedback dobiš ko pridem nazaj, to bo čez kakšen mesec.

kaj0lina: hvala za nasvet, bom prebral! Z avtom pa v Palermo nisem imel namena it. Sicer bova v kampu tam nekje okoli Palerma, verjetno zahodno od njega, ampak v Palermo bova raje mahnila z avtobusom.
Default avatar

Alen::trv

No pa sva nazaj. Super dopust!

Avto je zdržal, midva tudi, ogledala sva si skoraj vse večje kraje in znamenitosti (Messina, Milazzo, Eolski otoki, Cefalu, Palermo, Segesta, Selinunte, Agrigento, Enna, Caltanisetta, Siracusa, Catania, Etna, Taormina...) zamenjala štiri kampe in en hotel, se najedla sladoleda in drugih slaščic, se nakopala, navozla z avtom (5000 km v dveh tednih) in se skratka imela super.

Če koga kaj zanima pa naj vpraša.
Default avatar

Vito::trv

Kakšne so trenutne razmere na Stromboliju? Ali je vzpon še vedno prepovedan in ga policija fizično preprečuje, ali se je že dovoljeno vzpeti do vrha?
Default avatar

Alen::trv

Na Stromboli nisva šla. Na Eolskih otokih sva bila namreč le eno popoldne - šla sva s trajektom na Lipari, tam sprejela ponudbo, da naju za 20 Eur peljejo z barkico na izlet do nekih naravnih vrat in pogledat ene skale, kako štrlijo iz morja, nato so naju odložili na prekrasni plaži (vidljivost v vodi je bila nad 30 metrov), čez eno uro prišli iskat in naju odpeljaji na Vulcano. Tam sva se nato povzpela na Gran Cratere, približno eno uro hoda do vrha, kjer se ti odpre lep razgled na Lipari in Vulcano.

Nisem mogel verjet, da kasirajo 3 EUR za vsakega, ki gre na Gran Cratere. Kot da bi ti pri nas kasirali, če hočeš it na Triglav 700 SIT.

No potem sva šla nazaj dol in s trajektom nazaj na 'celino' - Sicilijo.
Default avatar

aja::trv

Alen, a lahko poveš kaj več o kampih (res da je tema od septembra, ampak še vedno aktualna)? Pa kako sta si razdelila sightseeing? Mi nameravamo it za 14 dni, kar pomeni vsega skup 10 dni čiste Sicilije (ostalo vožnja dol in nazaj), in kakorkoli obračam, se bomo določeni stvarem morali odrečt (Palermo že zna bit ena takih).
Upam, da se boš kaj oglasil, pa hvala :)

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net