Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Skandinavija

Default avatar
Poleti želim prečesati skandinavske države in vsak nasvet bi mi prišel prav ( kje začeti, kaj je vredno ogleda, posebnosti, e-mail naslovi,.. ) !
Default avatar
Najboljsa varianta je nahrbtnik poln dobre volje, interrayl karta za vlak in izkaznica za hostle. Pol pa začni pot preko Avstrije v Nemčijo in zavij od tam v Nizozemsko (obvezno poglej Amsterdam), potem pokukaj na Dansko, Švedsko in na koncu na Norveško (beri: ta je najdražja zato si jo prišparaj za konec). Rabila boš cca. 3 tedne počitnic. Skandinavija je VRDEDNA ogleda. Če maš šotor pa še toliko bolje, saj tam lahko kampiraš, kjer ti je pač volja. Poizkusi si ogledati Stockholm - Narvik - Trondheim - Oslo - Kobenhaven ... Veliko užitka. Sam sem prav užival v fjordih, prelepi naravi in kopanju v njihovih toplih jezerih (Jadransko morje se lahko skrije!!!)
Default avatar
Če greš v Skandinavijo pusti Amsterdam. Raje tisti čas porabi za samo Skandinavijo. Amsterdam je dovolj blizu, da greš lahko drugič.

Interrail je kar dobra možnost. Čimhitreje skoči čez Nemčijo, potem pa na Dansko - Koebenhavn, od tam čez na Švedsko (Goeteborg), na Norveško (Oslo, Lilehamer, Bergen, Trondheim, Bodo, Lofoti, Narvik, Alta mogoče tudi Nordkap). Od Bodoja naprej ni železnice, v Narvik pelje od Trondheima po Švedski strani, vendar je norveška obala s fjordi absolutno zanimivejša. Zato bo treba na avtobus. Lofoti so skoraj obvezni. Malo težje dostopni in najzanimivejši pa so Spitzbergi v Severnem morju. Če želiš srečati polarne medvede, ti jih priporočam.
Vračaš se lahko preko Laponske (Finska - Rovaniemi, jezero Inari), med finskimi jezeri do Helsinkov in Turkuja in tam na trajekt v Stockholm. Krog lahko opraviš tudi v obratni smeri. Varianta je tudi iz Helsinkov čez Estonijo (Talin) in Poljsko nazaj. Tukaj sem ti namignil samo glavno smer potovanja, je premalo prostora za kaj več. Če te zanimajo podrobnejši podatki o krajih, kjer se splača ustaviti, lahko pišeš na moj mail.

Druga možnost potovanja je lasten prevoz. Računaj na kakšnih 10-12.000 prevoženih km, zato si zagotovi dovolj časa (vsaj 3-4 tedne). V tem primeru res lahko taboriš kjerkoli, ker lažje prideš iz večjih mest. Strošek bencina tako lahko delno pokriješ s prihrankom pri prenočiščih, pa še več vidiš zaradi neodvisnosti od javnega prevoza. Sicer pa so kampi tudi relativno poceni. V sili (slabo vreme) lahko prespiš tudi v avtu.

V vsakem primeru moraš čimbolj na sever, saj šele tam vidiš pravo Skandinavijo. Ne rečem, da glavna mesta na jugu niso zanimiva, ampak narava, ki jo vidiš bolj severno (ledeniki, losi, severni jeleni, kiti ob norveški obali, ribiške vasi na Lofotih, laponski komarji, izpiranje zlata...) je vsekakor posebno doživetje. Pa srečanje z nomadskimi Laponci in obisk pri kičastem božičku ali dedku mrazu ali kako mu že tam pravijo....
Default avatar
Tudi jaz planiram eno potovanje na sever poleti. Nekateri prijatelji so mi priporočilo pot do Nordkapa, ker naj bi bila baje super. A je bolje iti z avtom ali z vlakom?

Glede na to, da bo to moje prvo daljše potovanje me zanima, na kaj vse je treba misliti pred odhodom. Kakšne so kaj cene, koliko denarja je potrebno za 3-4 tedensko potovanje po Skandinaviji? Katere poti izbrati?

Je mogoče še kdo zainteresiran, da se pridruži?
Default avatar
Kdaj potuješ? Koliko vas gre?
Default avatar
Živjo!
Najboljši način po Evropi se mi zdi (pa sem ga sama tudi sprobala) z avtom in lastnim kolesom na strehi, parkiraš se v kampu, potem pa na kolo in si ogledaš okolico. Tako nisi vezana na lokalni avtobusni promet. Kar se tiče kraje kolesa, sama nisem imela nobenih problemov. V Koebenhavnu sem na kolesu (star Holland) pustila torbe, v katerih je bil fotoaparat, rezervna majica, sendvič, sok ... in me ni bilo zraven več kot 3 ure, pa se ni nihče niti dotaknil ničesar. Kolo za naše razmere ni vredno počenega groša (tip Holland), za danske razmere sem imela pa eno najboljših koles na svetu! Kljub vsemu so vse pustili pri miru. Tudi v kampu sem puščala stvari zunaj avtomobila, pa me ni bilo zraven ves dan, ampak nihče ni ničesar vzel. Torej glede kraj si verjetno brez skrbi.
Vredno ogleda? Odvisno od zanimanja, ampak moj nasvet je naslednji:
1. otok Sylt (Nemčija) s trajektom z Romo-ja in s kolesom po otoku (cenejši pristop, kot iz same Nemčije)
2. Billund (Danska) = Legoland, pa še en safari park je v bližini
3. Maribo (skrajni jug Sjaelanda) safari park (zelo zanimiv)
4. Odense - rojstna hiša H.C.Andersena
5. Roskilde (zahodna periferija) - muzej lutk
6. Koebenhaven - tudi Lusianija, hipi četrt na otočku je zanimiva, le fotoaparat ali kamero ter ostale vrednejše predmete tam pač čuvaj (so država v državi)
7. Helsingor - Hamletov grad
8. Wimmerby (jugžna Švedska) rojstni kraj Astrid Lindgren in "svet Pike Nogavičke" (tja moraš priti pred 10. avgustom - takrat enkrat se začne šola in je dogodivščina zaprta)
9. Jonkoping - muzej vžigalic - tam so jih prvi naredili
10. Stockholm - najvišji razgledni stolp v celi Skandinaviji; v njem pa stalna razstava hologramov; pa seveda ostala 'klasika'
11. Oslo - "norveška vas skozi stoletja" = skansen; skakalnica Holmenkolm; izlet z ladjico po zalivu
12. Stavanger (zahod Norveške) - prva tovarna ribjih konzerv, zato imajo ta znak tudi v grbu mesta
13. Bergen - arhitektura; zoološki vrt; akvarij
Potem je pa proti severu bolj prepuščeno lastnim interesom. Sama sem sicer v Mo i Rani zavila na vzhod proti Umei (Švedska) in potem na jug, zato ti o severu ne vem povedati nič. Je pa od Mo i Rane malo naprej vredna ogleda tudi postaja, kjer prečiš polarni povratnik (možen ogled filma, muzeja, spomenikov ....).
Če imaš čas in svoj prevoz, je vsekakor zanimivo voziti po skrajnem zahodu Norveške navzgor in sicer od Kristiansanda mimo Stavanger in preko Bergna proti Kristiansundu; voziš se malo po podmorskih tunelih, pa s trajekti, pa preko čudovitih mostov. Le tuneli te ne smejo presenetiti, ker so pač narejeni na divje: zvrtajo luknjo skozi hrib, položijo asfalt in adijo: nobene luči, nobenih robnikov, nobene sredinske ali krajne črte na cestišču; pa saj promet ni tako gost in kar gre.
Informacije pa poskusi iskati tudi na www.alltheweb.com in nato lociraš želeno informacijo med dvema narekovajema: npr: "norway camping" ali "stockholm tourist attraction" ipd.
Vsekakor pa srečno pot in veliko dobre volje s seboj, prospektnega materiala boš pa tam itak dobila toliko, kot ga boš lahko nesla, dobesedno! SREČNO!
Default avatar
Potovanje načrtujem za september, ker se mi zdi najbolj ugoden mesec za potovanja. Drugače pa nimam še nobenih sopotnikov. Če si zainteresirana mi piši na email: [email protected].
Default avatar
Boštjan, nisem ravno prepričan, da je september tudi najboljši mesec za potovanje po Skandinaviji. Za potovanje po celinski Evropi in Sredozemlju je, za po severu pa sigurno ne. Najdaljši dan je 21. junija in takrat seže polnočno sonce najbolj južno - do severnega povratnika. Na Nordkapu ga ujameš približno do 20. julija. Ob enakonočju 23. septembra pa samo še na severnem tečaju.
Ker je polnočno oziroma 24 urno sonce ena glavnih naravnih zanimivosti severa Skandinavije, bi bil najprimernejši čas od druge polovice junija do sredine avgusta. Takrat je tam sicer lahko še kaj ostankov snega iz prejšnje zime, povprečna dnevna temperatura pa je zaradi dolžine svetlega dela dneva (24 ur) najvišja. Septembra zna biti že spet kar hladno. Razen, če si zaradi službe vezan na dopust v septembru...
Zanimivo bi bilo pa tudi pozimi, ko bi utegnil videti polarni sij. Takrat si lahko privoščiš kakšen zimski treking po Laponski s psi in sanmi.

V vsakem primeru pa svetujem potovanje z lastnim prevozom. Tako je gibljivost in neodvisnost od javnega prevoza največja in največ vidiš. S kampiranjem v naravi pa lahko tudi nekaj prihraniš, medtem ko si pri potovanju z javnim prevozom bolj vezan na mesta in prenočišča.
Default avatar
Zal nacrtujem potovanje v zacetku julija, vendar ti bom porocala kako je bilo:) !
Default avatar
Koliko denarja pa misliš vzeti sabo in koliko vas gre?
m
Default avatar
Trenutno smo 4 in v mislih sem imela okoli 250.000,00 SIT + Eurocard Mastercard ( za vsak slučaj ) ! Kaj mislite je dovolj ?
Default avatar
S prijateljico sva bila pred dvema letoma na Danskem in sva skkupaj porabila okoli 300 k. S tem, da je avto pobral 2/3 dnarja, hrana pa 1/3.
Bila pa sva 14 dni.

Znamenitosti in ostale podobne zadeve pa sva si ogledala zastonj. Nmapreč skandinavci so veliko prepošteni za nas južnjake in smo jim zlahka kos :-)


Za letos pa načrtujemo en krog čez Dansko na Norveško, do Nordkapa, potem pa čez finsko in Baltiške države nazaj...za kak mesec...verjetno s kolesi na strehi.


ČE rabiš kaj informacij v zvezi z Dansko...se oglasi.

Drugače pa če je le možno (sploh glede na to, da ste štirje), predlagam da greste s svojim avtom.
Kampiranje je itak tam nekje na skrivaj, imate pa prost dostop do kamorkoli...ne vem, mene javni prevoz preveč utesnjuje.

LP, Matjaz
Default avatar
Pred leti smo bili z družino (2 odrasla + 3letni otrok) v Skandinaviji, prevozili nekaj več kot 8000 km v treh tednih. Potovali smo preko Danske, nato do Stockholma, nato pa spet na zahod, na zahodne norveške fjorde. Vsakemu, ki se odpravlja na podobno pot, in je omejen s časom (torej ima manj kot mesec dni dopusta), bi svetoval, naj kar preskoči Dansko in Švedsko, ter se odpravi naravnost na Norveško, pregleda čimveč fjordov in poskuša priti čimbolj proti severu. Nam je uspelo priti do Trondheima, nato pa nas je začel preganjati čas. Fjordi so namreč edinstveni (pa ne samo fjordi, tudi gorski prelazi, ... in narava nasploh. Fantastično!), mesta pa - kot posvsod po svetu. Stockholm je bil razočaranje (sploh glede na to, da moraš prevoziti več kot 1000 km da se prebiješ na vzhod Švedske), nasploh je Švedska zelo dolgočasna (kar se tiče pokrajine, vsaj v južnem delu). Zanimivo mesto je Kobenhavn, predvsem zaradi strpnosti do drugačnih in posebej do kolesarjev.
Če se le da, vzamite s sabo kolesa, saj jih boste s pridom uporabili.
Nikar na pot septembra! Mi smo potovali v drugi polovici julija in v začetku avgusta, 8.avgusta smo zadnji dan taborili v Oslu, nebo so zakrili oblaki in začelo je DEŽEVATI, DEŽEVATI, DEŽEVATI, dežja kar ni hotelo biti konec, in dež nas je potem spremljal še vsaj nekaj 100 km proti jugu.
Default avatar
Je na Norveškem možen kakšen treking?
mini
Default avatar
Seveda, nešteto možnosti imaš za lažje ali težje izlete.
Priporočam pa, da si narediš vsaj okviren načrt, saj so razdalje izredno
velike.
Obstaja tudi knjiga v okviru LP (mogoče Let's Go?), naslova se točno ne
spomnim, ki predstavlja najlepše trekking poti v Skandinaviji (na
Norveškem?)

lp,

Matjaž

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net