Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Kaj naj 90-letni in 95-letni upokojeni in težko pokretni storijo s turističnimi vavčerji za 200 evrov??? A res mislite,

Default avatar

Sem kar v dvomih

Imam dedka, ki je star 95 in babico, ki je ravno dopolnila 90 let. Oba sta že bolj težko pokretna... saj še hodita, malo okrog hiše, posedata na klopci, ampak drugače se bolj držita v hiši. Na "dopust" ali kakšno potovanje nista šla že nekaj let! Še na izlet z nami nočeta nikoli. Saj razumem, težko hodita, vse ju boli, pa iskanje WC-jev...

Zdaj me pa zanima, kaj bo z njunima turističnima bonoma?

Sama gotovo ne bosta šla nikamor in dobro ju poznam, da vem, da ju tudi jaz ali moja mami ne bi na noben način spravili v kakšne toplice! Kaj torej? Bo vlada dala kakšna navodila, kako v takih primerih? Prepričana sem, da naš primer ni edini tak.

P.S. Kaj šele vsi tisti, ki so v domovih? Ali celo nepokretni? Kaj bo z njihovimi vavčerji?
Default avatar

Čak mal

Čak mal, bo Jajo vse razložil. Če ne Jajo, pa vsaj Jekleni Kaco.
Default avatar

računica

Ja, kaj ... na to itak računajo ... Pa tudi ostali verjetno ne bomo vsi izkoristili teh bonov.
Za državo več ostane :) Vlada si opere roke, češ smo pomagali, pa ljudje niste dovolj solidarni do turizma. Potem nas bo pa še Kacin okrcal ... Boljše bi bilo, ko bi ta denar kar razdelili v turizem, a ne. Ampak saj nismo neumni in razumemo ...

Me pa zanima, če bi bon lahko unovčila v naši lokalni gostilni ... :)
Default avatar

No logic

računica je napisal/a:

Ne, v gostilnah in restavracijah se bonov ne bo dalo vnovčiti npr. za kosilo ali večerjo.
Samo za prenočitev z zajtrkom ali polpenzion v hotelih, apartmajih ipd.

Kaj bodo pa komajda pokretni starčki s temi boni, naj pa vlada pove...
Default avatar

vmnsal

Saj za to se bo lahko razvil črn trg z njimi. Kako bo vlada preprečila, da se ne bodo prodali za npr. 100 eur lastniku apartmaja, ki potem na podlagi tega dobi od države 200 eur? Res bi želela odgovor vlade na to.
Default avatar

Rešitev c

Najboljse, da ima vsak, ki bi tak bon koristil in mu pripada, ima moznost ga prevzet.
Ce ga ne dvignes, pomeni, da ne bi sel, ne mores itd..
Ker nima smisla to vse posiljat, ce ljudje, kot recimo omenjeni 95 letniki itak ne bodo sli..
Me pa zanima, ce bo to prenosljivo?
Meni sta starsa ze rekla, da itak ne bi sla, da bi pa takoj dala svoje bone meni in moji druzini..
Mislim, da ne bi smel bit problem, denar bo v vsakem primeru porabljen.
Default avatar

dfgrša

To dajat upokojencem je itak debilizem prve klase. Polovica jih je po domovih za ostarele - torej je prav norčevanje iz njih, dodatnih 50 % pa itak ne vozi in jim tudi penzije ne omogočajo špoganja s turizmom. Klub bonom. A bojo šli prespat v krajevni hostel? Namesto da bi dvignili subvencijo za tiste, ki lahko tak bon kot prvo izkoristijo, kot drugo pa v kraju bivanja pustijo tudi kaj dodatnega denarja. A ni v tem point?
Default avatar

Najboljši bi bili prenosljivi

Prenosljivi bi bili super. Jaz sem že brskala po ugodnih "nočitev z zajtrkom" variantah po raznih krajih in sem jih našla kar precej, vse okoli 60 do 70 eur za dva na noč.
Nama zelo odgovarja vsak mesec en podaljšan vikend, bolj kot ležanje 14 dni skupaj, tako da bi takoj odkupila še kak bon.
Default avatar

ne vse v isti koš

Moj oče je star 94, mama 90. Sta čila, zelesnk relativno zdrava, mentalno pa sploh. Dnevno sta aktivna, redno prehodita med 8 in 10 km dnevno in skoraj vsa opravila okrog hiše opravita sama. Vsako leto se gresta za 14 dni razvajat v toplice.
Njima dvema bosta vavčerja zelo prav prišla. Verjamem, da nista edina, ki v poznih letih še rajžata naokrog.
Default avatar

herotica

Rešitev c je napisal/a:
Slovenci smo po miselnosti še vedno balkanci, brez skrbi, da bomo našli načine, kako bodo ti boni prenosljivi, unovčljivi za keš in še kaj.
Default avatar

Prav je tako

herotica je napisal/a:
Prav je tako, naj se boni porabijo. Vsi bodo veseli, gostinci, ponudniki, tisti, ki bodo ceneje prišli skozi in tisti, ki ga bodo prodali.
Default avatar

nič ni prav

Nikoli vam nič ni prav. Ko je bilo rečeno, da bodo boni samo za delovno aktivne, ste skkali v luft, da je to diskriminacija. Zdaj, ko so za vse, vam spet ni prav.

Boni so itak izdani z namenom, da se pomaga turistični panogi in ne navadnim državljanom. Mi smo samo orodje preko katerega, bodo pomagali turističnim namestitvam. Kar je za moje pojme bolje, kot da bi denar nakazali direktno tem namestitvam, oni bi se pa vesel praskali po riti. Tako imamo pa vsi nekaj od tega, država pa da denar.

In jasno je, da je že vnaprej vkalkulirano, da vsi teh bonov iz takšnih ali drugačnih razlogov ne bodo/bomo izkoristili.

Ker tko pač je.
Default avatar

jamranje jamranje jamranje

Kaj naj socialec stori z bonom za 200 eur? Najprej bo jamral da hoče tud bon za bencin in vinjeto, pol bo jamral ker bo cena nastanitve 230 eur in jo ne bo v celoti mogel pokriti z bonom. Tako se ne reši turizma....

Cilj je da rezerviraš s tem bonom nastanitev za 400 eur (po glavi) in po lokalnih znamenitostih in gostinskih obratih potrošiš še 250....
Default avatar

moja babica

Moja babica je nepokretna v domu. 94 let. Kako bo šla na dopust?

Očitno nikogar ne briga, če se bo z njimi trgovalo.... Bi bilo treba povprašati davčno upravo, kaj meni o tem.
Default avatar

Rok-1

Zamisel izgleda biti čisto OK - "******-proof" zadeve pa itak ne obstajajo. Vedno se najdejo kakšni obvozi, upam le, da bodo poskrbeli, da jih ne bo preveč.

Saj načeloma tudi meni ni ravno do prespanja z zajtrkom po domači Sloveniji - a bom vseeno poskusil izkoristiti. Samo upam, da bodo ti boni veljali npr. tudi v gorskih kočah.
Mogoče pa spoznam kakšen nov najljubši kraj.
Default avatar

hahaahaa

Po moje pa bodo boni neprenosljivi in na ime in priimek, tako da bo gostinec moral s podatki dokazovati, da je ta in ta dejansko bil tam, ne pa nekdo drug namesto njega. Vse ostalo bi res povzročilo črni trg. "Prodam 4 vaučerje za 200€ po 150€ vsakega."
Default avatar

kje je dilema

Ne razumem dileme ... tisti, ki ne bo šel na dopust, pač bona ne bo vnovčil. Pa naj bo star 18 ali 118 let. Tako kot tisti, ki ne da novih oken na hišo, ne more vnovčiti nopovratnih sredstev eko sklada.
Default avatar

zakaj pa to

vmnsal je napisal/a:
Zakaj bi en lastnik apartmaja to naredil??? Koliko dejansko porabi lastnik apartmaja za uslugo, ki jo računa 200€ (recimo 3 nočitve 4-članske družine v apartmaju). Za to storitev porabi zagotovo manj kot 50€. Čiščenje in pospravljanje 40€ + ajde 10€ stroški, ampak po moje niti toliko. Se pravi 50€ stroškov ima tip, pa če jim še tisti kruh z marmelado da za zajtrk. Zakaj bi njihov bon kupoval za 100€?? Saj menda ne verjamete, da imajo gostinci stroškov z gosti toliko kot jim ti plačajo storitve!!! Potem ne bi zaslužili nič!
Default avatar

ne ni

Rešitev c je napisal/a:

prenosljivo...vsaj sedaj so takšne inf. iz turistične zveze, da vavčerji niso prenosljivi.
Default avatar

žal žal

Rok-1 je napisal/a:
Zaenkrat gorske koče niso vključene!

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net