Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Zakaj je koriščenje dopusta v vzhodni Sloveniji lahko odlična odločitev in kaj vzhod sploh nudi?

Default avatar

Počitniški nasveti

Zakaj je odlična odločitev za koriščenje dopusta v vzhodni Sloveniji?

Nizke cene, manjša gneča, prijazni gostitelji in domačini, ki so veseli vsakega gosta in zanj res odlično poskrbijo, kraji ki so le redko predstavljeni v medijih, kar jim daje neko mističnost, so nepoznani in vas znajo dobro presenetiti.

V kolikor ste ljubitelji gora obstaja nekaj izjemno lepih pohodniških poti od Boča, do Lisce in Kuma ter potem Trdinovega vrha in Mirne gore.

Dobro je obiskati Braslovčko in Žovneško jezero, pot se lahko nadaljuje do Mozirskega gaja oz. Velenjskega jezera, kjer je odlična priložnost za kopanje, na poti proti Celju se lahko ustavite tudi v Žalcu in ob Šmartinskem jezeru.

Lahko se ustavite v Olimju ali Rimskih Toplicah in se okopate v zdravilni termalni vodi.

Na Dolenjskem je veliko manj poznanih kotičkov, ki so izjemno lepi, tu je recimo Kostanjevica na Krki, kjer je tudi kopališče in jama (za ogled je potrebna predhodna najava), pri Šmarjeških Toplicah je naravni toplovodni izvir, ki se mu reče Klevevž oz. Klevevška toplica (prost vstop).

Nato je tu Otočec s svojim gradom, ki leži na majhnem otočku sredi reke Krke.

V Novem mestu lahko greste na sprehod skozi drevored na Marofu, kjer je tudi razgledna točka in predstavitev arheološke poti, lahko obiščete tudi Trško goro s prečudovitimi razgledi in vinogradi. Za ljubitelje železne dobe je odličen tudi Dolenjski muzej, ki se nahaja pod kapiteljsko cerkvijo (stolnico).
Od Novega mesta poteka tudi izjemno lepa pohodna pot na Trdinov vrh (4-5h hoje), ob potoku Klamfer, ob poti je več izvirov s pitno vodo, najbolj znan je izvir Gospodična, kjer je tudi planinska koča (ta izvir je v Bajkah in povestih o Gorjancih- Janez Trdina omenjen kot izvir, ki ti da večno mladost).

Dostop do Planinske koče pri Gospodični in Trdinovega vrha je mogoč tudi z avtomobilom in sicer na prelazu Vahta (pred Metliko), se zavije levo ma makedamsko pot, ki vodi do Planinske koče pri Gospodični, kjer se lahko pusti avto in potem se gre peš na Trdinov vrh (okoli 45min hoje), ob poti je poleg izvira pri Gospodični še izvir Jordan, kjer si je moč natočiti sveže pitne vode.

V Beli krajini je izjemno lep izvir reke Krupe, nekateri ga upravičeno imenujejo za najlepši izvir v Sloveniji, vendar voda žal ni primerna za kopanje zaradi onesnaženosti, je pa mesto izjemno fotogenično. Sprehajalna pot s številnimi manjšimi kraškimi jamami je tudi ob reki Lahinji in si privoščite tradicionalno jed, belokranjsko pogačo.

Pri Kolpi so najlepša kopališča v Gribljah, Podzemlju in Vinici, sam bi izbral Griblje, ki so res na idilični lokaciji in tudi rečna struga je tu globlja, pri Vinici in Podzemlju pa je bolje urejen kamp.

Lahko se odločite tudi za vožnjo s kajakom ali kanujem po reki Kolpi ali reki Krki, obe reki sta primerni tudi za neizkušene oz. manj izkušene kanuiste oz. kajakaše.

Priporočljiv je tudi obisk Križne jame, Bloškega jezera ter Snežnika (grad in gora), v kolikor ste s Primorske ali Notranjske in so vam ti kraji na poti, se veliko vidi, če se ne gre zgolj po avtocesti.

Za otroke je priporočljiv obisk pustolovskega parka Otočec ali paintballa v Šentjerneju oziroma Dolenjskih Toplicah.

Na poti proti Novemu mestu se velja ustaviti tudi v Gostilni Vovko v Ratežu, ki slovi po res odličnih jedeh, za otroke in ljubitelje odličnih pic pa je na Glavnem trgu v Novem mestu Kralj Matjaž s svojimi odličnimi picami, kavo/čaj s pogledom na reko Krko si lahko privoščite v mestni čajarni pri Kandijskem mostu v Novem mestu. Za petičneže je tukaj tudi Hiša Fink, ki se nahaja na obrobju mesta, v neposredni bližini reke Krke.
Default avatar

Panonski mornar

Je tudi veliko bivših gramoznic. Omogočajo prijetno poletno osvežitev.
Default avatar

Bodi pazljiv

Panonski mornar je napisal/a:
Niso vse primerne za kopanje, se je potrebno prej pozanimati. V Kočevju je recimo tako jezero, ampak bolje je iti na Bloke, Krko ali Kolpo, če si že v teh koncih, potem pa seveda Klevevška toplica, to je bolj za romantiko.
Default avatar

Mi gremo letos

Počitniški nasveti je napisal/a:
Mi gremo letos na izlet: Novo mesto in Otočec (grad), nato izlet do izvira Krupe in 5 dni v kampu pri Vinici (Kolpa).
Default avatar

Tujci se ustavijo samo za dan dva

Slovenska turistična ponudba je v glavnem ena žalost in dolgčas. Ne ponuja kaj več od sprehodov, gledanja v reke, jezera, gozdove, planine, posedanja v obrabljenih gostilnah in siromašnih muzejev. Potem se pa že neha. To je v redu za kakšen dnevni izlet, ne pa za nekaj tedenski dopust.
Default avatar

Domet turista

Tujci se ustavijo samo za dan dva je napisal/a:
Domet slovenskega turista je tako ali tako 7 dni v "apartmanu na moru" in se tam praži na plaži, v gostilnah ga obirajo, na mejah čaka več ur in potem nazaj vrnitev v Slovenijo in jamranje.

Ogromno ima Slovenija za ponuditi, kdor tega ne vidi, je ali zgoraj omenjen turist ali slep.

Iz tujine pridejo ljudje v Slovenijo za 14 dni in vsi pravijo, da jim je zmanjkalo časa, da bi videli vse, da je Slovenija tako lepa in raznolika.

Ja, za nekatere (kajne avtor), je trava zmeraj bolj zelena pri sosedu in je potrebno domače kritizirati, tuje pa hvaliti, potem pa jokati, zakaj je kriza in zakaj se domači turizem ne razvija.
Default avatar

Samo lega nas rešuje

Slovenija ima še srečo, da je tranzitna država, ki jo tuji turisti prečkajo na poti v bolj zanimive države, da se za kakšen dan še tukaj ustavijo. Če ne bi bili obkroženi s turistično močnimi državami, ne bi bilo pri nas nikoli nič več turizma, kot ga bo letos.
Default avatar

MI2 in Slovenija

Midva pa se naše male Slovenije nikoli ne naveličava. Odlične kolesarske poti, težje in lažje ture po hribovju, mirni kotički v vintgarjih, sprehodi okoli jezer, prekrasni izviri rek, ma ni da ni. Varna država smo, ogromno je kampov, koč. Pa ne samo za enodnevne izlete, za več dni se splača iti ob Soči, peš čez Vršič, ob južni meji je prekrasno in poceni, kolesarjenje po ravnem Prekmurju je užitek, hrana dobra, poceni, domače vino za normalno ceno ...
Sploh ne razumem, da v Sloveniji nimate kaj početi. Trume rinejo v Toskano, pa je naš Kras v tednih ko cveti sivka veliko lepši, lepše diši, hrana je boljša, za kolesarjenje je kot v nebesih.
Default avatar

Rok-1

Dobronameren nasvet oz. pojasnilo zakaj grem tako redko turistično na vzhodni konec;
Zato, ker si želim čez dan kaj zanimivega početi, na samo biti (kjerkoli že). Ogledovanje nečesa še ni dovolj. Sprehod po lepi poti brez izzivov ali vsaj malo občutka pustolovščine... ni dovolj.
Kolesarjenje po ravnem, brez možnosti kakšnega bolj tehničnega ali adrenalinskega dela poti (in obvoza za najmlajše in najstarejše)... ni dovolj.
Ipd.

Če bi se našlo več takšnih izzivov - pa ne pretirano umetnih (skrb za naravo!) - bi bili najbrž več tam.
Default avatar

Ane ane

Rok-1 je napisal/a:
Pa tudi, če rečeš da si kolesaril v Italiji ali Avstriji je veliko bolj fensi, kot če rečeš da si prekolesaril Goričko ali Slovenske gorice, k'nede ...
Default avatar

Rok-1

Ane ane je napisal/a:
Ne.
V Avstrijo grem smučat, kolesarim pa večinoma doma. Izjemoma v Dolomitih kjer so prelazi hud izziv in okolje čudovito. Gre samo za raznolikost in izzive.
V zgornjem tekstu imam v mislih zadeve primerne za obisk z družino - a med nami ni nikogar, ki bi bil voljan porabiti cel dan za npr. kopanje v toplicah. To nam je morebiti OK za dve uri, več ne.

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net