Potovanja.Over.Net

Kam in kako na počitnice

Smučišče Trbiž

Default avatar

Ccghbvchj

Naj mi prosim kdo, ki je ze bil tam pove, ce je to smucisce primerno tudi za otroke - zacetnike? Kaksne so tam proge?

Ce imate predlog za kaksno drugo manjse smucisce - ali Slo ali tujina, pa prosim za predloge. Hvala
Default avatar

Kikach-mb

Trbiz po moje ni majbolj primeren. Za ostala smucisca pa odvisno od tvoje lokacije.
Default avatar

Ccbjjjk

Moja lokacija - primorska. Sli bi za par dni... hvala za vsako idejo.
Default avatar

Kikach-mb

Flachau, Kreichberg...
Default avatar

Jonc

Trbiž JE primeren. Skrajno desno, če gledaš proti hribu, je tekoči trak, zraven je krajša sedežnica, kjer se začnejo vsi začetniki učiti. Potem je za tiste malenkost boljše ta stara sedežnica skrajno levo. No, nato pa vse ostale žičnice.
Imajo veliko parkirišče, brezplačno, z WC-ji, včasih je bilo tudi za kemperje zastonj, zdaj ne vem, če je še. Karta za odrasle je 37 eur (veš Promotur ima enako ceno), otroci do 10 let se smučajo zastonj. Kaj češ se več?
Default avatar

Karfiola

Ma tiste proge pri avionu so ok tudi za otroke, kak florjanca al pa višarji pa niti pod razno razen če res dobro smučajo
Default avatar

Iskrena

Višarji niso primerni za začetnike, smučišče Trbiž pa ja. Če gledaš v smeri hriba je to skrajno levo. Vendar, da bi šli smučat za nekaj dni in drsali se samo na tistem delu kaj pa vem, če bi vam priporočala to smučišče. Bistveno bolj primerno bi bilo smučišče Nassfled, ki je tudi tam blizu v kolikor si res želite v tujino.
Glede na to, da ste s Primorskega konca pa bi bilo za začetnike idealno smučišče v Cerknem zgornji del, kjer potem, ko osvojijo jih lahko peljete tudi na malo bolj zahtevne proge.
Default avatar

Jonc

Iskrena je napisal/a:
Nassfeld ni glih tam blizu, če imaš začetnika, se ne plača zapravljat denarja za veliko smučišče, ki ga itak ne izkoristiš. Na Promoturjevih smučiščih je za otroke do desetega leta zastonj. Trbiž ima v redu smučišče, začetniki se učijo tam na desno, če gledaš proti hribu (v smeri proti Višarjam), je eno zraven drugega: "karpet" oz. po naše tepih (tekoči trak), sedežnica in vlečnica (na mapah je označeno sci scuola). Skrajno levo je seggovia duca d'aosta oz. tista ob avionu, ta je malenkost težja tj. 3.dan za začetnika. Tudi na vrhu, na grebenu, sta dve progi lahki.
Višarje je rdeča (srednja). Najtežja proga (črna) je tista ta dolga sedežnica, desno od sci scuole, ki vodi na vrh.
V Trbižu je imel včasih smučarski klub iz Nove Gorice tečaje smučanja, po 4 ure na dan, tako da si sam pripeljal otroke in jih tam oddal. Zraven so dali gratis še 2 uri/dan tečaja carvinga za starše (za oba). Preverite, če koga zanima.
Imajo pa tudi tam na smučišču šolo smučanja, najameš po dogovoru učitelja, sigurno dobiš tudi slovensko govorečega.
Glede Cerknega je pa moje mnenje, da so sicer pridni in se trudijo, a smučišče je v bistvu dolgcaj in preveč je gužve (žičnice imajo veliko kapaciteto, na smučišču je pa potem gužva in zato nevarno).
Default avatar

Iskrena

Vem točno kak del smučišča v Trbižu misliš, sam težko je to nekomu povedat, ko ne veš kolk ga pozna.
Skrajno na vrhu je res lepa proga za se učit, ampak je tudi tam precej gužve, težava pa nastane spust v dolino v kolikor ne gredo s sedežnico dol, saj bi bil en del proge precej strm.
Glede na to, da avtorica ni navedla kakih finančnih omejitev se mi je zdel Nassfled dobra opcija. Sicer če greš preko prelaza v Italiji sploh ni daleč.
Cerkno pa je bilo mišljeno kot recimo za 2 dni, toliko da se otrok mal podrsa in dobi občutek na snegu.
Lahko bi bilo zanimivo če bi šli do Forni di Sopra ampak tisto malo smučišče ki ima kar nekaj takih prog za začetnike.
Sama sem pa sicer mnenja, da starš, ki ne obvlada dobro smučanje naj da otroke raje v šolo smučanja. V tujini bo to mal težko izpeljat zaradi sporazumevanja, no v kolikor otrok ne obvlada jezika.
Default avatar

Jonc

Jep.
Ugoden je Aronzo (malo naprej od Forni di sopra). Je malo prog, kar pa je za začetnika čisto zadosti. Karte je treba zrihtat preko HITa, 16 eur. V Aronzu je puhno Slovencev, pridejo za par dni. Pol po par letih ko že bolj znajo smučat, grejo pa drugam, na večje smučišče.
V Trbižu se čisto individualno dogovoriš za par ur šole smučanja. Tam itak govorijo precej slovensko, zato pravim, da se sigurno da dobit slovensko govorečega učitelja.
Za popolnega začetnika, takega, ki še ni stal na smučkah, se lahko gre pa tudi v Zoncolan. Tam je skrajno levo (mimo koče in malo navzdol) tekoči trak, kjer ni treba karte (vsaj lani še niso gledali in ni bilo avtomata). Pol če vidiš da gre, greš pa kupit karto za 2-3 ure.
Default avatar

Iskrena

Jonc je napisal/a:
Res imajo trak na Zoncolanu, ampak realno je tudi tam blo mravljišče. Tak princip pol je tudi Sella Nevea spodaj, sam pa ne morem trdit če je zastojn.
Aurozno pa ne vem kako je smučišče, ker nikoli nisem bila tam.
Default avatar

Mojcej2

Se strinjam z "Jonc" glede smučišča Trbiž. Zelo so primerne za učenje proge spodaj, tista na vrhu je zelo lepa, ni pa primerna za učenje. Je vseeno na določenih mestih prestrma. Trbiž je res zastonj do 10 leta.

Aronzo je v tem času mogoče premrzlo smučišče, saj je v celoti v senci.
Default avatar

cvbjkjč

Ma ne kje, v Mokrine nima smisla, da gremo. Midva z možem bova prosto smučala tiste dve urici, ko bosta tamali dve v tečaju. Tako, da ja, mora biti nekje, kjer so slovensko govoreči učitelji, pa kakšna proga ali dve, da se midva malo nasmučava.

Cerkno pa ne, hvala. Najprej zaradi obupne ceste, potem pa zaradi gneče, ki jo je tam vedno preveč. Se mi zdi nevarno smučišče.

Hvala za predloge. Če ima kdo še kakšnega, pa so dobrodošli.
Default avatar

Jonc

cvbjkjč je napisal/a:
Evo link na SC, en tečaj je že bil, en bo med počitnicami. Se da pa tudi pri njih vprašati za individualne ure.
Na linku so fotke s smučišča, pa si lahko pogledaš, kako zgleda:
https://skgorica.si/sk-gorica-vabi-k-vp ... a-2018-19/
Default avatar

Rok-1

Ja, tudi jaz se strinjam z Jonc - trbiško smučišče je sicer povezano z Višarskim in zato to nikakor ni več "majhno smučišče", a tiste položne proge spodaj (in ena na vrhu) so čisto primerne za učenje in začetniško smučanje.

Tudi ostalo omenjeno je OK, le Sella Nevea ni ravno položna na glavnem smučišču.

A z začetniškega stališča je še razmisliti o Kr. Gori in Rogli - samo ne priporočam med počitnicami, zaradi gneče.
Default avatar

Iskrena

Rok-1 je napisal/a:
Sella Nevea ima spodaj tudi položne proge za se učit smučat, ni bilo mišljena glavna proga.

Za vikend bodo pa vsa smučišča nabita, ker vemo kako zgleda za vikend, sploh pa Trbiž-Višarji, Zoncolan so smučišča kjer za vikend nabito.