Potovanja.Over.Net

Kam in kako na počitnice

Airbnb, se vam splača?

Default avatar

beachcoma

koliko dela je napisal/a:
Na zacetku mogoce ja, ker so pomebni feedbacki in ti s tem raste rating... kasneje sploh ce imas zanesljivo osebo, ki pocisti in da kljuce imas lahko z gosti kontakt samo preko racunalnika oz. mobitela. Je pa fajn, da si profesionalen in jim das vedeti, da si jim zmeraj na voljo + da so v varnih rokah:)
Povprecno 3 -5 dni zadje case sploh poletna sezona 1 teden.
Ja za Lj. je polno celo sezono...
Default avatar

donsepo

Ampak je spet odvisno od lokacije, če imaš parking, koliko sob itd.
Če greš na polno v to, je dobro imet nekaj našparano, pol vzeti kredit (dober izračun narediš tukaj: https://www.nkbm.si/stanovanjski-kredit?tab=3#tabs), porihtati stanovanje v nulo (pomembne so predvsem svetle slike, ki gosta pritegnejo. Ampak še vedno mora biti vse na slikah tako kot je realno.
Če se gre za airbnb v Ljubljani, ti bo morda laufalo čez celo leto, če drugje še enkrat premisli.
Glede airbnb je dobro, če se potrudiš za super-host badge, kar pomeni, da si ful vredu do gostov, jim ponujaš velik za njihov dnar in hitro odgovarjaš na sporočila. Ko imaš ta badge lahko tudi mičkeno dvigneš cene in povišaš profit.
Default avatar

takole

če upaš na črno ddajati ni problema. Drugače pa , če hočeš oddajati airbnb stanovanje v večstanovanjski hiši, se morajo vsi stanovalci strinjati s tem, sicer dovoljenja ne dobiš. Si ne predstavljam, da se v 155 stanovanjski stolpnici vsi lastniki strinjajo... Je bil pred kratkim en članek o tem, kako je pri nas to zelo težko realizirati, ker moraš ustrezati nemogočim in številčnim pogojem.
Default avatar

leelee_nepr.

Zakaj bi se morali vsi sosednje v bloku strinjat? A se mora za običajno oddajo stanovanja v najem tudi cel blok uskladit?

Jaz sicer mislim, da je z AirBnb več dela, kot si mogoče misliš.

Večina ljudi stanovanje najame samo za par dni, vmes je treba vsakič vse pospravit in preverit, če štima. Poleg tega gre za spletno aplikacijo, kjer veliko pomeni feedback uporabnikov. Če hočeš imet pozitivne komentarje, pa ključi v nabiralniku in komunikacija po e-mailu ne bosta zadostovala, bo treba malo več vložit v odnos z gosti.

Saj se da zaslužit, ampak ni pa ravno tako, da s tem ne bi bilo nič dela.
Default avatar

hyperactive dreamer

takole je napisal/a:
donsepo je napisal/a:
Ljubljana - celo leto večinoma povsod v centru in bližini centra. Fotke dobiš zastonj ti fotografa plača airbnb, če sam nimaš opreme zato.
Bled - celo leto ( Januar in Februar so slabsi)
V gorah - poletna sezona
Obala - poletna sezona od Maj-a (Italijani) pa lahko do konca Oktobra ce je lepo vreme...
Default avatar

hyperactive dreamer

leelee_nepr. je napisal/a:
Ko imas 000 + feedbackov + superhost je dovolj komunikacija preko e-maila in ključi v nabiralniku...ali pa ,da ključe čistilka. V stanovanju jim pustiš vsa navodila + ( house ruls), ker večina si tega na strani ne prebere , prospekte , taxi tel. , urbano etc..To je itak druga vrsta gostov od hotelskih in so večinoma zelo iznajdljivi in samozadostni... Na začetku vsaj do ene 20- 30 review-ev pa je fajn če si sam/a prisoten/a.
Da se dobro zaslužit na prijeten način z minimalno stresa oz. je več vzemirjenja:)
Je pa vsako leto konkurenca hujša ...
Default avatar

dophits+fd

Mah, veste, kaj, briga mene prema. Tale stran je aktualna za turista, ki hoče prišparat. Če je zaradi opreme visoka cena, grem že raje v hotel. Tako da ne pretiravajte.
Default avatar

leelee_nepr.

hyperactive dreamer je napisal/a:
Feedbacke in naziv superhost si moraš zaslužit.

Saj sam/a priznavaš, da je na začetku 20 - 30x fajn, da si prisoten. Glede na to, da kot začetnik ne moreš računaš na polno zasedenost, to pomeni vsaj eno leto angažiranja in fleksibilnosti, ker nisi hotel in ne moreš določit check-ina od 12:00 do 14:00. No, lahko, ampak superhost na tak način ne boš postal.

Poleg tega pa ocene niso stalne. Če bodo pozitivna mnenja, da je gostitelj prijeten in te pričaka s kavo in polurnim klepetom o mestu, nove goste bodo pa ključ v nabiralniku in prospekt na mizi čakali, bodo tudi ocene padle.


Kar malo si poglej ljubljansko ponudbo. Malo morje je stanovanj na voljo. In vedno več jih bo. Se da uspet, ampak bo treba rokave zavihat.

Drugače pa pač lahko tako malo občasno oddajaš, če ravno na koga naletiš. Ampak ne računat, da boš s tem lahko kredit pokrival.
Default avatar

opravljanje dejavnosti.

leelee_nepr. je napisal/a:
ker gre po črki zakona za opravljanje dejavnosti, ne za najem.
Default avatar

Turizem

Žal je resnica malo drugačna - v bistvu bi naj po logiki to sodilo v kategorijo oddajanja stanovanja /sobe fizične osebe drugi fizični osebi - na kar se plača 25% davek.
Ne gre za pravo turistično dejavnost, saj lahko le začasno oddajaš svoje bivalne prostore, zato ne potrebuješ kategorizacije, zaželjeno je tudi druženje z gosti itd. Očitno pa Fursa ne zanima oziroma se niti malo ne potrudi, da bi prišel sodobnim oblikam nasproti, trmasto vztraja pri registraciji turistične dejavnosti. Marsikdo bi z veseljem plačal davek, zaradi ene sobe, ki jo začasno oddaja pač ne bo odprl dejavnosti ...
Default avatar

Vsi preveč pametni

Joj kako ste vsi pametni :)

AirBnB zaračuna 3% tistemu, ki oddaja (TO JE VSE). Mogoče vzame še kakšen procent, ko ti AirBnB nakaže denar.
Za njihovo storitev pa gost plača dodatno do 12%. Kar pomeni, da vi poatavite ceno, gost plača potem 12% več od cene, ki ste jo zastavili.

Kot fizična oseba lahko brez problema oddajate. Potrebno je samo pridobiti status sobodajalca na UE, ki pa ni velik problem. Potem gosta prijavite in občini plačate pobrano turistično takso (1,27eur/osebo/dan). Davek je 9,5% na ceno nočitve.

Seveda se splača.

Samo za primerjavo. Booking.com in ostali portali računajo za svoje storitve vsaj 15%, temu ki oddaja.
Default avatar

marjeticamarjetka

Airbnb je super, ko potujem, večinoma vzamem Airbnb stanovanja - ceneje, več imaš prostora in svobode kot v hotelu...
Default avatar

trille

jaz sem naredil ze preko 20 rezervacij preko http://booking.com in do sedaj ni bilo nobenega problema in vse je vedno stimalo.