Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Seznam vegansko/vegetarijanskih prehrambenih obratov v Sloveniji

Default avatar

sun999

Na spletni strani HappyCowSlovenia so navedeni prehrambeni obrati kot tudi trgovine z restavracijo in ostali obrati, ki ponujajo vegansko/vegetarijanski meni.

Loving Hut Moste


V Ljubljani se je nedavno odprla franšizna veganska restavracija z bogato izbiro ne samo predjedi in glavnih jedi ter slaščič itd.., ampak tudi hitro prehrano. Trudijo, da so skoraj vse sestavine biološkega izvora. Tako ne zmanjka burgejev, hot dogov, toplih sendvičev, vegbabov, falaflov.... Kmalu bodo tudi dostavljali. Meni s slikami in ostala obvestila si lahko ogledate preko facebook profila Loving Hut Moste.

Njihov burger je velikanski in odličnega okusa. Med glavnimi jedmi pa prevladuje Kung Pao.

Nahajajo se v prvem nadstropju pokrite tržnice v Mostah. Odprti so vsak dan od 10:00 do 18.00. Po 17.uri je vhod iz zadnje strani pokrite tržnice. Tako se lahko v miru vsedemo in na toplem uživamo v okusih mesnih in mlečnih ponaredkov ter specialitet. Če pa smo z družbo pa v miru poklepetamo.


Loving Hut Vič


Zraven fitnesa Sokol ter končne postaje 1 - Mestni Log stoji prikolica istoimenske franšize veganskih restavracij po vsem svetu, kjer ponujajo kosila in hitro prehrano. Hrano se lahko predhodno naroči. Imajo pa odlične sendviče z vegi salamo in ostalim nadevom ter čudovite vegbabe. Vse informacije so na voljo preko spletne strani in facebook profila.


Loving Planet

Prav tako na tržnici a tokrat v BTC- ju stoji prikolica, kjer lahko izbirate med dnevno ponudbo kosil, glavnih jedi, hitre prehrane, sladic, presnih jedi ter pijač. Prav tako se trudijo, da so jedi iz bioloških sestavin. Hrano je možno naročiti vnaprej. Posodobljene informacije so na voljo preko facebook strani.


Ajdovo zrno


Prijetno urejen lokal z letnim vrtom ponuja presne, veganske in vegetarijanske jedi. Ponujajo dnevno sveži solatni bar, ki ima zares veliko ponudbo. Vsak dan je na voljo drug vegetarijanski meni z juho, glavno jedjo, solato in sladico. Na voljo so tudi smutiji in presne jedi. Nahajajo se na Trubarjevi 7. Vse ostale informacije so na voljo preko facebook strani.


Govinda's


V indijskem stilu lično urejena samopostrežna restavracija ponuja širok izbor jedi, kjer pridejo na svoj račun tako vegani kot vegetarijanci ter vsi ostali, ki si zaželijo spremembe. Prav tako dostavljajo na dom in delovna mesta. Široka ponudba in ostale informacije so na voljo preko njihove spletne strani.


Hollyfood


Hollyfood, ki se nahaja v strogem centru Ljubljane na Igriški 5 sedaj poskrbi tako za vegane kot vegetarijance in seveda vse, ki želijo vsaj za en dan jesti nekaj drugačnega. Sprejemajo študentske bone. Ponujajo kosila, pizze, sladice in hitro prehrano.


Kam v Celju?


Tudi v Celju se na tržnici nahaja majhna restavracija franšize Loving Hut. Poleti se je zelo lepo vsesti tudi zunaj, a tudi pozimi je možno ostati na toplem. Vsak dan ponujajo jedi na žlico in ostale obroke z mesnimi alternativami ter hitro prehrano. Ponujajo študentske bone. Podrobnejše informacije in meniji so na voljo preko spletne strani.


Kam v Mariboru?


Loving Hut, kiosk, ki je prvi izmed vseh začel delovati v Sloveniji se nahaja tudi v Mariboru. Poleti in v lepem vremenu se je možno vsesti, saj imajo na trgu mize s stoli. Hrano je možno predhodno naročiti. Tako kot pri ostalih dveh imate na voljo glavne jedi, vsak dan drugačna kosila in vegi hitro prehrano. Na svoj račun pridejo tudi študentje, saj imajo zanj posebno, cenejšo ponudbo. O tem vege obratu so pisali tudi v Večeru.


Gostinski lokali po Sloveniji, ki med drugimi ponujajo tudi alternative


Seveda obstajajo tudi ostali lokali in restavracije, kjer so poleg običajnega menija na voljo še vegansko/vegetarijanski. Seznam teh je na voljo na HappyCow Slovenia. Tu so navedeni samo tisti s stoprocentno vegi ponudbo vegi alternativ mesnih in mlečnih jedi.
»Ljubi živali, ljubi vsakršno rastlinje in vsak predmet! Če boš vse to ljubil, se ti bo v teh stvareh razodela Božja skrivnost; na koncu boš s svojo ljubeznijo zaobjel ves svet!«
Dostojevski, Fjodor M. (1821–1881) – ruski pisatelj (»Zločin in kazen«)