Forum: Prehrana in kulinarika

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Moderatorji:

Recepti: testo za pico

Nova tema
Default avatar povejte kako ga delate prosim 30 Mar 2012 11:19

prosim, ne mi rečt, da naj grem pogledat na kulinariko - sem že gledala, stestirala testo, ki je bilo odločno ocenjeno pa testo ni ratalo.

ma testo mi nikoli ne rata.

prosim, povejte, kako ga pa ve delate?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 322 30 Mar 2012 11:22

V kruhomatu

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar hsssdd 30 Mar 2012 11:26

Mogoče na pustiš dovolj dolgo zhajati namočenega kvasa. Ko potem testo zamesiš, pusti kakšnih 15 minut, da se napihne, potem šele razvaljaj.
Jaz delam skoraj vedno enako, pa navadno lepo uspe. Občasno pa je kvas zanič in se ne dvigne.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kakšno pa 30 Mar 2012 11:26

Kako pa naj mi vemo, kakšno ti je všeč? Tako tanko kot v picerijah, krušno testo, krhko?

Nam je všeč krušno, bolj debelo, pečemo v krušni peči.

500 g moke, žlička soli, cca 4 dcl vode, pol kocke kvasa.
Kvas raztopim v vodi in z gnetilkami zamesim testo, vzhajam 2x, potem naredim pice, če med tem preostanek testa še enkrat vzhaja, nič narobe, vsakič pač zgnetem.

Tisto testo iz picerij se pa naredi vsaj dan prej z zelo malo kvasa in na hladnem vzhaja do naslednjega dne.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar maščoba 30 Mar 2012 11:26

Dodaš maščobo maslo ali olivno olje, tudi del vode lahko zamenjaš za mleko. Pa občutek moraš imeti, ko se testo več ne lepi in nastane lepa krogla takrat je ok. drugače dodaj moko ali vodo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar frekvenca 30 Mar 2012 11:27

Fino je, če ga narediš en dan prej in čez noč počiva v hladilniku, zavit v folijo. Drgač pa lahko osnovnemu receptu dodaš malo pirčka ali pa radenske, bo testo bolj rahlo. Lahko tud olje ali maslo za boljši okus...po želji.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kimzi 30 Mar 2012 11:28

322 napisal:V kruhomatu


tudi jaz....

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Neja04 30 Mar 2012 11:28

http://www.kulinarika.net/recepti/6549/ ... -za-pizzo/

Jaz ga delam po tem receptu, edino sladkorja ne dam in vedno uspe, pa še zelo dobro je. Ne razumem, kaj tebi ne rata.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Barca 30 Mar 2012 11:31

Ne kompliciram :)
Iz malo (cca 1 dcl) mlačnega mleka, ščepca sladkorja in dobre 1/2 kocke kvasa naredim kvasec. V multipraktik dam cca 60-70 dag moke, dolijem 3-4 žlice olivnega olja in kvasec. Po potrebi dolivam malo olivnega olja ali pa tople vode. In to je to.
Ko vzhaja, ga raztegnem (ne valjam) na 2 pekača ... naše pice pač niso okrogle.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar povejte kako ga delate prosim 30 Mar 2012 11:32

no, po temlem linku mi ni ratal! nikakor. nimam pojma zakaj.

kakšno mi je všeč? neka vmesna varianta.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kklopa 30 Mar 2012 11:34

Pa razloži, kaj ni ratalo:

ni ti bil všeč okus
ni ti bila všeč struktura, debelina,
ni ti vzhajal
kaj je še lahko narobe s s testom?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar AnaBai 30 Mar 2012 11:39

300 g moke,
1 kvas v prahu,
1/2 žličke soli,
olivno olje,
1,5 dcl mlačne vode.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Ena Gorenjka 30 Mar 2012 11:42

Bistvo kvašenega testa je praksa. Ko ga boš naredila 20tič boš zagotovo vedela kateri recept je pravi. Jaz ga sedaj naredim na pamet in mi vedno odlično uspe.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ta recept 30 Mar 2012 11:46

povejte kako ga delate prosim napisal:no, po temlem linku mi ni ratal! nikakor. nimam pojma zakaj.

kakšno mi je všeč? neka vmesna varianta.


Po tem linku ti ne more ratat pravo testo za pico;). Kulinarika;). Tam so recepti precej "prirejeni".

Maslo, margarina ne gre v pico, tudi mleko ne. Original pica ima kvas, moko,olivno olje, mlačno vodo in sol. Naj malo vzhaja (lahko 2x).

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Titi 30 Mar 2012 11:52

35 dag moke, 2 žlici olivnega olja, pol suhega kvasa, sol in voda po občutku. Zamesim na roke, da dobim gladko kepo. Zamesim zjutraj, prej ko grem v službo in dam v hladilnik. Popoldne testo razvaljam v velikosti original pekača iz pečice, poljubno obložim in pečem 10 - 15 minut na 300°C v vnaprej ogreti pečici. Prvih 7 minut vklopim samo spodnje grelo, da se skorja lepo zapeče, nato vklopim obe, zgornje in spodnje. Nam je taka pizza zelo všeč.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar RikiPikica 30 Mar 2012 12:18

jaz delam testo z toplim pivom, je res okusno kot v piceriji, ostalo vse isto..

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar BORCHY77 30 Mar 2012 12:24

Pri nas damo kocko kvasa za 40 pic...torej pol kocke kvasa za pico ne poslušaj teh buč.....
Ko narediš testo ga pisti malo zunaj natio čez noč v hladilnik in drug dan pol ure predennhočeš jest pico ga daj iz hladilnika ven....pečico pa čim bolj vročo.....

dober tek

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Yo_ 30 Mar 2012 12:39

Neja04 napisal:http://www.kulinarika.net/recepti/6549/kruh/odlicno-testo-za-pizzo/

Jaz ga delam po tem receptu, edino sladkorja ne dam in vedno uspe, pa še zelo dobro je. Ne razumem, kaj tebi ne rata.


Tudi jaz ga delam po tem receptu in je super.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar *Ena Barbara* 30 Mar 2012 12:57

ta recept napisal:
povejte kako ga delate prosim napisal:no, po temlem linku mi ni ratal! nikakor. nimam pojma zakaj.

kakšno mi je všeč? neka vmesna varianta.


Po tem linku ti ne more ratat pravo testo za pico;). Kulinarika;). Tam so recepti precej "prirejeni".

Maslo, margarina ne gre v pico, tudi mleko ne. Original pica ima kvas, moko,olivno olje, mlačno vodo in sol. Naj malo vzhaja (lahko 2x).


Podpišem. Namesto margarine dodaj dve žlički olivnega olja, pa bo takoj bolje :) Sicer pa se pridržujem mnenju, da se testo za pico dela po občutku, predvsem pa svoje naredi praksa. Jaz naredim testo, ga premažem z olivnem oljem in pustim na toplem, da lepo vzhaja. In še glede količine kvasa - pri nas je pol zavitka za tri cele "plehe". Je pa tako, da imamo radi ravno prav debelo testo, ne preveč in ne premalo :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar MalaMici 30 Mar 2012 12:59

Vaja dela mojstra. Moja prva testa so bila vedno trda. Sedaj pa mojih piz ne morejo prehvaliti.

V veliko skledo dam moko (ene 400g), v sredini naredim jamico in noter nadrobim kvas (jaz dam 1 celo kocko), in kvas zalijem s toplo vodo. Pustim 10min.

Nato ob robu po moki posipam sol (sol naj ne bi smela priti v stik s kvasom) in s prstom vmešam v moko. Nato začnem počasi mešati, dodajati vodo, in na koncu še olje (2,3 žlice). Ko je v kepi, si ga dam iz sklede na pult in ga tam do konca zamesim. Po potrebi dodajam moko/vodo. Testo je gotovo, ko se ne lepi več na roke.

Nato testo pokrijem s krpo, dam počivati in vzhajati za ene 20-30 min. Včasih dam tudi na ploščo na štedilniku ki jo čisto malo segrejem, lepše "kipne".

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh