Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.
Jaz kar olje malo čebule, popražim in dodam riž ter zalijem z vodo, dodam malo vegete...včasih kaj zelenjave, pa ni preveč OK..., je za jesti no, kako ga pripravljate ostale, da je res dober...
Kos čebule, najraje šalotko malo popražim, dodam riž...kocko za juho (kokošjo) zalijem z vodo, posolim. Ko je riž nekje na sredini kuhanja, še malo zalijem dodam željene dodatke (zelenjava, ....), meso pa prej popečem in naknadno primešam.
Moj pravi, da mu je full dobra, jaz pa nisem nek fen rižot in riža...
**********************************************************************************************************
If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.
Olivno olje+čebula, kasneje česen, riž še malo popražim + 0,5 konjaka ali ruma ali belega vina pokuham, da izpari, zalijem z vodo, dodam sol in začimbe po okusu (klasika: peteršilj, koper, origano, bazilika, poper ipd./ eksotika: čili, curry, ingver, kurkuma ipd.). Na koncu dodam 1 žlico masla in včasih malo parmezana. Pa vedno basmati riž, tistega navadnega imam samo za ribjo juho in rižev narastek:P
Jaz če delam riž kt prilogo, potem ga samo skuham v slani vodi, s pikico masla.
Ali pa na ol. olju prepražim e seseklan por, vžem gor riž, da postekli in zalijem, kuham do mehkega in na konc v njega vmešam nekaj naribaneha parmezana.
Zelo dobra pa man ne rižoa na belo - zgornji recept, samo da dodam še sl. smetano in malo mocarele.
Jaz če delam riž kt prilogo, potem ga samo skuham v slani vodi, s pikico masla.
Ali pa na ol. olju prepražim e seseklan por, vžem gor riž, da postekli in zalijem, kuham do mehkega in na konc v njega vmešam nekaj naribaneha parmezana.
Zelo dobra pa man ne rižoa na belo - zgornji recept, samo da dodam še sl. smetano in malo mocarele.
Riž sam ( riso bianco) skuham v slani vodi. Ko odcedim včasih dodam par koščkov masla.
Sicer pa na ol.olju popražim drobno narezano šalotko, malo česna. Ko posteklenita, dodam 1 dcl belega vina, pustim, da izpari , dodam riž, pražim dokler ne postekleni in zalijem z jušno osnovo. Nikoli ne dajem kock, vegete ! To mi je ogabno (tudi nezdravo? ). Po potrebi ga med kuhanjem še malo zalivam, dodam nekaj zelenjave, gobe...kar pač imam v mislih.Dosolim po okusu + popram. Včasih pa jemo kar takega. Tik pred koncem kuhanja vmešam še malo masla. Pred serviranjem ga potresem z drobno narezanim petršiljem.
jaz pa kupim s buget riž in ga najprej prepražim na žlički olja nato ga zalijem s primerno količino vode,dodam eno govejo kocko in po potrebi solim, ko zavre pa ga dam v pečico. Probala sem že vse vrste riža ampak ta v šparu nam je pa najbolj dober.
Rižoto delam iz basmati riža in to v pokriti posodi v pečici!!
Npr. v ponvi na hitro popečem meso (piščančje....), ga preložim v posodo za v pečico, nato v isti ponvi podušim tisto zelenjavo, ki jo je treba malce podušit (čebulo, por ...), dodam pelate ter vsujem riž ter zalijem z vročo vodo. Dodam začimbe in različno zelenjavo (bučke, korenje,papriko, grah...). Vse skupaj stresem na meso in dodam dovolj tekočine. Pečem v pečici v pokriti posodi (stekleni). Zalijem z juho, če jo imam (npr. kupim piščančje prsi, iz kosti skuham juho, meso pa dam v rižoto). Med peko je treba preverjati, da se vse skupaj ne izsuši!
Dodate lahko koščke klobase, rakove repke....
V bistu dobimo soparjen riž, ki je na tak način pripravljen zelo okusen. Pa še priprava je preprosta, pride prav, če se najavi veliko jedcev.
Na ol.olju popražim šalotko,česen in na trakce narezano stebeljno zeleno, zalijem z vinom, dodam riž, popražim, zalijem z jušno osnovo,sol, poper, 5 min pred koncem kuhanja dodam na koščke narezano jabolko (tisto zeleno, kislo). Na koncu potresem s petršiljem in parmezanom.
Mi je všeč, ker ima nek poseben , svež priokus.
Ravno danes delam rižoto, riž sem že včeraj namočila (mi imamo najrajši pirin riž), na olivnem olju sem prepražila čebulo in svinjino, dodala sem riž, še malo popražila in zalila z vodo, posolim z himalajsko soljo, dodam kurkumo, kajenski poper, paradižnikovo mezgo, peteršilj, zelenjavo (cvetača danes) in počasi na malem olju kuham.
Ravno danes delam rižoto, riž sem že včeraj namočila (mi imamo najrajši pirin riž), na olivnem olju sem prepražila čebulo in svinjino, dodala sem riž, še malo popražila in zalila z vodo, posolim z himalajsko soljo, dodam kurkumo, kajenski poper, paradižnikovo mezgo, peteršilj, zelenjavo (cvetača danes) in počasi na malem olju kuham.
Mi lahko prosim razložite kaj je to pirin riž?
Ali ni pira ena žitarica in riž druga? Res en vem, hvala za pojasnilo.
Pira je zelo zdrava žitarica, riž iz pire pa je unikaten, slovenski, ekološki, zelo okusen izdelek.
Pira je žitarica, ki je prednik današnje pšenice. Je ena iz med prvih gojenih žit. Od pšenice se razlikuje predvsem po tem da ima pleve ter veliko večjo vsebnost vlaknin, vitaminov in beljakovin. Je tudi veliko odpornejša na različne bolezni in škodljivce, zato je ekološka pridelava lažja in primernejša. Pirin riž je dodatno brušena pirina kaša.
Obnaša se zelo podobno kot navaden riž, zato ga lahko uporabljamo za priloge, rižote, v solati in tudi za sladice.
Meni je pirin riž da bolj poln okus kot pa navadni, je pa to stvar okusa.
Ravno danes delam rižoto, riž sem že včeraj namočila (mi imamo najrajši pirin riž), na olivnem olju sem prepražila čebulo in svinjino, dodala sem riž, še malo popražila in zalila z vodo, posolim z himalajsko soljo, dodam kurkumo, kajenski poper, paradižnikovo mezgo, peteršilj, zelenjavo (cvetača danes) in počasi na malem olju kuham.
Sama super živila. In kje si se naučila o teh super živilih?