Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

rdeči okun

Default avatar

martinaa

Namesto škarpene sem včeraj kupila zamznjenega RDEČEGa OKUNA. Ima kdo kakšen recept pri roki?
hvala
Default avatar

piff

Ma, riba kot riba.
Pripraviš kot škarpeno ali pa katerokoli drugo.
Default avatar

Darsan

No glede na to, da je tema stara, ampak vseeno, Rdeči okun je vrsta škarpene (družina bodik, imajo veliki rod).

LP
Default avatar

Gajba

Darsan, narobe.

Okun spada v družino ostrižev in je sladkovodna riba, škarpena pa v družino bodik in je morska riba.
Default avatar

špeglar

tudi sam sem kupil zamrznjenega rdečega okuna in mislim, da ne more soditi med sladkovodne ribe - razen morda tistega tipa kot losos, ki zdrži v obeh vrstah.
Po pozornem pregledu embalaže sem našel drobni tisk: uvoz iz Islandije; ulovljeno v morju. Torej, gre za tistega okuna, ki sodi med bodike in ne sladkovodnega okuna, ki ima isto ime, a gre za drugo ribo.

Hmm, recept. Okuni, tako kot škarpene so slastni pečeni na bio način - brez vseh dodatkov, le rahlo solimo, potem ko obrnemo in to le po že zapečeni strani. Jih je pa resda težko peči, ker imajo debele in glomazne glave, zato priporočam še bolje: brudet!

LP, Špeglar
Default avatar

Lara Arh

čeprav stara tema bom dejala, da je rdeči okun morska riba, tudi po okusu sorodna škarpeni. Sama jo dobro izluščinim in sčistim. Krompir olupim, zrežem na večje kose, razporedim po pekaču ter solim. Čez dam popoprane okune, katerim sem v trebuh dala vejico rožmarina. Na grobo narežem nekaj strokov česna in razporedim po pekaču. Kraško panceto zrežem po dolgem in kako rezino postavim čez ribo. Nekoliko pepperoncino mešanice. Pečem na 250 stopinj, dokler krompir ni skoraj pečen. Nato bogato naribam čez vse parmezan in zgratiniram v pečici (naredi skorjico). Poleg postrežem tržaško omako: olivno olje, nekaj sesekljanih oliv, bogato s česnom in peteršiljem