Forum: Prehrana in kulinarika

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

beli zganci

Odgovori Nova tema
Default avatar ab 27 Nov 2006 09:21

zakaj se pri belem zgancu naredijo grudice od moke

jaz delam tako v vodo dam najprej kuhat krompir malo solim ko je krompir skoraj kuhano dam presejeno moko ter na pol pokrijem in kuham priblizno 30-40 minut nato odcedim vodo malo dam masobe od ocvirkov ter mesam
ampak delajo se grudice
zakaj
ali je moka kriva al kaj ali je premalo kuhan

hvala in lp:))))

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar LoniM 27 Nov 2006 11:05

Krompir jaz skuham do konca, odlijem nekaj vode, dodajam moko in mešam, po potrebi dolijem nazaj nekaj vode, v kateri se je kuhal krompir. Lahko si pomagaš tudi z metlicami od mikserja. Je res treba fajn mešat.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar goca 27 Nov 2006 18:50

Jaz krompir skuham do konca, odlijem malo vode (jo ne zavržem), potem krompir zdrobim - stisnem (kot pri pire krompirju), ko je stisnjen po potrebi dolijem malo odlite vode nato pa počasi vsipavam moko (ponavadi dam 1/2 koruznega zdroba + 1/2 bele navadne moke-imamo takšne raje) in neprestano mešam, če mi manjka tekočine dolijem še odlito vodo. Ko je dovolj gosto na nizki temperaturi kuham še cca 20 min - večkrat premešam da se ne zažge. Potem v posebno posodo dam maščobo (lahko z ocvirki) in z žlico nadevam pripravljene-skuhane žgance v njo in rahlo zapečem.
To ponavadi pripravim zraven kislega zelja s fižolom. Njami!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Julya 28 Nov 2006 10:32

No, jaz jih delam brez krompirja. V višjo teflonsko ponev stresem moko in jo med mešanjem segrejem. Mora postati vroča in sipka, ne sme pa spremeniti barve. Potem jo počasi zalivam s slanim kropom in neprestano mešam, da se naredijo žganci. Za drobne dolijem manj vode, za bolj debele več. Je pa treba biti res previden pri vodi, saj jo je kaj hitro lahko preveč. Tako dobljene žgance lahko po želji zabelim z oljem ali stopljenim maslom in še enkrat dobro premešam. Posodo pokrijem in jo postavim na električno ploščo (steklokeramika) na 1. Počasi jih dušim še kake pol ure, da se moka skuha. Vmes občasno premešam in spustim paro iz posode. Na koncu pustim še odkrite na minimalni toploti, da izhlapi odvečna vlaga. Vmes večkrat premešam. Tako pripravljene žgance nato po okusu še zabelim po želji jedcev. Enako pripravim tudi ajdove ali ječmenovo-ajdove žgance, dobri pa so tudi koruzni, ki pa jih jaz še nisem delala.

Poskusite.

lp

Julija

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar špelca.marelca 29 Nov 2006 08:51

Moj način prprave:
krompir olupim, narežem na oblate, dam kuhat v visoko posodo, Vode dam toliko, da je krompir pokrit. Solim
Ko zavre, nanj vsujem moko, da se naredi kup, piramida. Potem z ročajem kuhalnice naredim luknjo v sredino moke - tolikšno, da potem skoznjo voda vre. Pustim, da se kuha 20 minut. (Če pozabim, pa tudi pol ure)
Potem odlijem večino vode in jo shranim. S široko kuhalnico mešam ... in še mešam ... po potrebi dolijem vodo, ki sem jo prej shranila. Dodam tudi ali vroče olje ali vročo mast, pa ne preveč.
Ko so dovolj zmešani, jih narežem in zabelim z ocvirki. (Ali pa ne - odvisno od jedcev in trenutnih želja.)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Mimi N. 29 Nov 2006 21:28

Pri nas sta jih delali mama in prababica. Spomnim se, da je bilo to eno divje mešanje in stiskanje s kuhalnico, da je teklo po čelu dol, smatralo se je za eno od težjih opravil v kuhinji. Poleg klofanja testa za potico seveda. Mislim si, da je bilo to ravno zaradi tega, da ni bilo grudic v žgancih.

Danes to mimogrede in brez muk opravi mikser s tistimi spiralnimi nastavki.

Pozdrav, Mimi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar POLONA 30 Nov 2006 14:31

Moj recept je pa takšen:

(za približno pet dobrih jedcev)

Olupim tri srednje krompirje - jih naribam na "rezance" in dam kuhat v slano vodo, ko zavre jim dosipljem zvrhan globok krožnik OSTRE MOKE tip 400. To kepo moke pustim vreti še 20 minut - nakar odlijem večino vode, ki jo med mešanjem po potrebi dolivam. Žgance nadrobim v posodo in jih zabelim - pri nas imajo njraje domače ocvirke.

Upam, da bodo uspeli tudi vam.

Pozdrav, Polona

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jožee 30 Nov 2006 16:20

ja ženske ne morte krompir zmečkat in pol kar surovo moko notri stresat, to ne gre.Moko je treba ali segrevat tako kot je ena že napisala, ali pa kuhat kot je tudi že bilo povedano.
Me pa zanima kje ste dobile ta recept brez kuhanja moke, dajte prosim zaupajte ta vir...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ma-vi 30 Nov 2006 18:34

žganci,pa naj bodo beli s krompirjem,ajdovi ali koruzni lepo vas prosim pustite vaše električne pripomočke v omarah!Žganci se mešajo z vilicami za žgance.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar karla2 13 Dec 2006 14:36

Delam jih tako kot je napisala špelca marelca in tako jih je kuhala tudi stara mama in ni nobenih grudic so ravno pravšnji in vsi jih pohvalijo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar blablablablabla 8 Okt 2012 14:03

recept na tej strani:
http://www.kulinarika.net/recepti/6371/ ... jevi-beli/

V visok lonec nalijemo vodo, v katero damo olupljen in na kocke narezan krompir ter kar obilno solimo. Ko je krompir kuhan, vsujemo v vodo moko - tako, da se naredi kupček, ki gleda iz vode (nekakšna plavajoča piramida). Kupček na sredini in še na parih mestih predremo z ročajem kuhalnice. Tako pustimo, da se na majhnem ognju kuha 20 minut. Moka gleda iz vode, a naj vas to ne skbi. Ko je kuhano, prelijemo del vode v skodelico (shranimo jo in če so žganci presuhi, jo kasneje dodamo). Sestavine v loncu zdaj temeljito premešamo s kuhalnico, da nastane "pacasta" masa (ne sme pa biti čisto gladka) in po potrebi dolivamo vodo, ki smo jo prej odlili. Mešanje je kar fizično zahtevno:) Potem vzamemo ploščato leseno kuhalnico in zajamemo malo mase ter jo z vilico nastrgamo v skledo in tako naprej, dokler ne zmanjka mase. Prelijemo z ocvirki.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh