Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

SLO nacionalna jed.

Default avatar

jedec13

Me zanima katera jed je slovenski ponos. Sem spraševal prijatelje, če vedo a so rekli, da ni nobene take jedi. Kaj pravite vi?????
Default avatar

Regionalo

Vsaka regija svoje
Default avatar

Jedi revežev

Močnik. Masovnek. Klocne kompot. Kaša s suhimi slivami.
Default avatar

Kak ponos

Jedi revežev je napisal/a:
Pa to ni slovenski ponos. O tem sprašuje
Default avatar

Ohohpoticka

Potica je ziher ponos,pa prekmurska gibanica,kranjska klobasa..o pa se kar kaj bi se naslo.
Default avatar

Jedi revežev

Kak ponos je napisal/a:
Masovnek skuhaj, če ga znaš. Vsakemu tujcu se bodo sline cedile. Zapisano je le vrh ledene gore. Slovenija ima toliko tega "ponosa", da še etn9grafi težko sledijo.
Misliš, da mi pice nimamo? Pa se motiš.

Samo z jedmi revećev lahko odpremo kadarkoli lokalne restavracije z mišelinkami.
Vsaka slovenska regija svoje. Brez heca.
Kje so potem še jedi za bogate!
Default avatar

Še to

Krvavice, kožn'ce, idrijski žlikrofi, kobariški štruklji, prekmurske krvavice z ajdovo kašo, bujta repa
Default avatar

Banda di Lupi

jedec13 je napisal/a:
Prekmurska gibanica
No. 1 Douché
Default avatar

SLO nacionalistična jed

burek
Default avatar

Tara_S

Verjetno res potica.

Potice nimamo samo v Sloveniji (drugod ji seveda rečejo drugače, a gre v principu za podobno ali celo enako zadevo), a zagotovo smo nanjo ponosni. :-)
Default avatar

Ne pretiravaj

Jedi revežev je napisal/a:
Ne sanjaj o mišelinkah in dobrih restavracijah. Če bi bilo to res, bi bile same take restavracije odprte.
Default avatar

jaka 31

jedec13 je napisal/a:
Res žalostno, ozoroma odraz našega časa,druga in tretja generacija priseljencev se štejeta za Slovence nimata pa osnovnega vedenja o slovenstvu,govorita sicer jezik okolice več ali manj brez naglasa, mentaliteta pa je povsem od dolje.
Default avatar

Ćevapi

na vseh slovenskih veselicah jih dobiš
Default avatar

Prebranac

Prebrabranac obvezno, zraven kaki čevapi/pleskavice v lepinji, pa kajmak kot priloga z ajvarom. Ni ga čez nedeljski ručak.
Default avatar

Prebranac

Prebranac obvezno, zraven kaki čevapi/pleskavice v lepinji, pa kajmak kot priloga z ajvarom. Ni ga čez nedeljski ručak
Default avatar

še sreča d od dole

jaka 31 je napisal/a:

Sori, no, ampak kako naj jaz, ki sem vzgajana s sarmami, baklavami, cicvarami in podobnim, gojim slovensko tradicionalno kulturo prehrane?
Kdo bi mne tega lahko naučil????

Za Slovence se "prekleta Čefurka"...

Jasno, da potem furam svoje in ko dobimo kdaj goste na kosilo, skuham tisto, kar znam dobro skuhat in se ne foliram z žganci, ki jih ne znam narediti!
Potica se pa peče tudi drugod in ji rečejo "štrudla", prekmurska gibanica je tudi po krajih bivše Juge znana kot "zagorska" in jo znajo tudi veliko južneje narediti zelo dobro.

Glede te kulinarike, vse je odvisno samo od tega, kaj rad ješ in koliko se sam potrudiš s kuharijo!
Moja lazanja je tako dobra, da se lahko Italijani skrijejo, a nisem I od Italijanke, sarme moje tašče so vrhunske, za M zvezdice, pa nima kapljice južne krvi, najboljšo potico sem jedla pri prijateljici Italijanki (mi je dala tudi recept, tako da zdaj naredim super potico)...
Od slovenskih, sem pa mojstrica za metvž, repo in pečenice, to se pozimi obiski kar sami naročajo na kosilo, a nimam kapljice slovenske krvi!
Default avatar

tatarska

Domača goveja juha, pohana piška, tenstan krompir, orehova potica, kvašeni flancati, lahki flancati, skutini štrudelj godla, krvavice, pečenice, bujta repa, v oblicah krompir, žganci... Sirovi štruklji, kruhov cmoki, krapi s skuto, nadevane sv. rebra, prosena kaša, polenta....
Default avatar

Jedi revežev

Ne pretiravaj je napisal/a:
Mišelin bi si prste polizal, če bi hodil po naših planšarijah. Bi se mu trebušček smejal.
V Tržiču imamo mojstre, ki delajo štruklje, preko 20 vrst. Te povabim, pridi na Detelco. Mogoče se z lastniki zmeniš še za masovnek.

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood