Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Feferoni in čiliji

Default avatar

mm

Mi lahko kdo pove kaksna je razlika med feferoni in čiliji?
Default avatar

proxima

V bistvu je ni. Oboje so razne sorte vrste Capsicum annuumm, v katero spada tudi navadna sladka paprika - sort je pa nebroj, med sabo se uspesno krizajo, pogoste so tudi mutacije. Navadno pravimo dolgim tankim feferoni, tistim majhim, zelo ostrim po okusu pa čili - ampak kolikor sem uspela ugotovit, spansko govorece dezele pravijo vsem paprikam chili, anglosasi pa peppers (da se tezje ugane, pepperoni na pizzi v USA niso feferoni, ampak vrsta zacinjene klobase).
Default avatar

mm

Hvala za to razlago. Sprasevala pa sem zato, ker so mi rekli, da so ciliji zelo zdravi in da pecejo samo v ustih in ni kasnejsih problemov, s feferoni pa imas lahko probleme v zelodcu in se potem na wc-ju.
Default avatar

proxima

Vse vrste pekoce paprike imajo isto sestavino, zaradi katere pecejo - alkaloid kapsaicin, ki je v glavnem zbran v osemenju (tista belkasta kozica, ki se je drzi seme), nekaj ga je pa tudi v samem plodu. Razlika je samo v kolicini kapsaicina.

Mimogrede se eno zanimivost: obstaja enota za "ostrost", imenovana po Scovilleju; ta kolicina je pogosto objavljena na embalazi razlicnih chili omak. Lestvico razlicno pekocih paprik si lahko ogledas na Wikipediji - . Kot vidis, so "pepperoncini", feferoni po nase, na blagem koncu lestvice.

lp, proxima
Default avatar

mm

Res hvala za ta pojasnila, spet vem nekaj novega:)
Default avatar

Bezo

sem vedno mislo da je peperoni pač njihova beseda za kulen