Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Jooooojteljudje

Default avatar

Veganka

Lep pozdrav
satara sem 30 let.
Imam prijateljico ki ima 25 let jaz sem veganka in zadnič ko sva odšli skupaj na kosilu je kar iz lepega mi zacela pridigat o tem kako to ni dobr pa kako kaj vse mi manjka pa sm ji povedala da vegani čist vse potrebno dobimo iz hrane rastlinskega izvora in da je dokoazano da mleka človek sploh ne rabi(razen v zelo zgodnjem otroštvu ko pa tako ali tako pije mamino mleko) pa je res govorila kot da vse ve in sem ji povedala da sem brala na uradnih straneh različnih bolnišnic da je veganska prehrana veliko bolj udrava in je rekla da ni nujno da je uradna stran da je zihr lazna pa sm rekla da sigurno ni pa je rekla da je pa je sploh pogledala ni res NEUUUMNAA in sem ji še povedala da sem se posvetovala vse z zdravnikim in je rekla da tudi zdravniki ne vedo vsega
Res kt da ONA VSE VE DA JE SOLANA ZDRAVNICA V RESNICI IMA PA NAREJENO TRGOVSKO ŠOLO!!!
zanima me še vaše mnenje
Lp Nuša
Sorodne vsebine:
Default avatar

Lady Lola

Glede na slog pisanja močno dvomim, da si 'satara 30 let,' pač pa prej nekje med 12 in 15. Ne vem, kaj točno je vprašanje, vendar bom poskušala pokomentirati tole tvoje skrpucalo. Veganska prehrana NI zdrava, če ne veš, kaj počneš. Celo več, škodljiva je predvsem za otroke, saj ne dobijo AK, ki so bistvene za razvoj (zato tudi potreba po dodajanju vitaminov!). Poznam samo eno veganko, pri kateri se cela družina, vključno s 6- in 14-letnima otrokoma, prehranjuje vegansko. Recimo, da ve, kaj počne, saj je zaključila znanstveni magisterij iz živilske tehnologije. Obroke načrtuje tako, da stalno preračunava in usklajuje hranilne vrednosti in kot je rekla, bi, če ob zdravniških pregledih vrednosti kakih komponent karkoli odstopale, otroke začela hraniti nevegansko. Sama priznava, da je načrtovanje veganske prehrane izjemno težko celo zanjo. Veganska prehrana vključuje živila, katerih pridelava je ekološko dokaj sporna, celo bolj kot pridelava mesa; npr. soja! A konzumenti soje res verjamete, da je soja, ki jo jeste v tistih čudnih pripravkih, iz bio, eko in ne-GSO pridelave? Soja in koruza sta ena najbolj spornih pridelkov in vsaj glede soje ti lahko zagotovim, da je je 98 % GSO.
Dejstvo je, da je človeški organizem organizem vsejedca, dejstvo pa je tudi, da se je meso zaradi vsesplošne blaginje v 20. stoletju na jedilnike prebilo kot glavna jed. Včasih je bilo na meniju 1 x tedensko ali še redkeje, danes pa pri večini komaj mine dan, da ga ni na jedilniku. Temu v prid je verjetno tudi to, da večina ljudi nima pojma o pripravljanju hrane in kombiniranju živil, meso pa je relativno lahko pripraviti in tudi vključiti. Sama ga pripravljam 1 x do največ 3 x tedensko (sem so vključene tudi ribe). Imam pa srečo, da imam precej velik zelenjavni vrt in mami, ki se je imela med študijem možnost usposobiti tudi glede prehrane pri dr. Pokornu in je veliko znanja prenesla na naju z bratom.
Glede mleka ... Ne vem, zakaj ga ljudje ne bi pili? Vedno je bil vključen v prehrano kot predelan ali nepredelan produkt.
Sprašuješ, če je tvoja prijateljica neumna ... Ne, ni, ti si pa le še enkrat preberi svoj post. Pa še enkrat čez eno leto. Zmernost pri prehrani je tisto, kar naj bo vodilo, ne pa neki načini prehranjevanja, pri katerih se počutite superiorno ... Dejstvo je, da se imajo vegani za nekaj več, čeprav si, ko jih človek posluša, večkrat zaželi, da bi bil gluh. Tako kot sem si zaželela, da nikoli ne bi videla tega tvojega posta.
Default avatar

Lady Lola

Pa še vprašanje: lahko navedeš strani bolnišnic, kjer piše, da je veganska prehrana najbolj zdrava? Ne da moramo vključiti več zelenjave, pač pa to, da je veganska prehrana najbolj zdrava. Kot vem, za zdravo prehrano veljata sredozemska in japonska z Okinave ... Pa vendar je tudi to odvisno od okolja, kjer se nahajamo. Nek lovec na jelene z Grenlandije se bo izjemno težko prehranjeval kot Japonec z Okinave ali Giovanni s Sicilije, če pa že, vsekakor ne bo imel dovolj moči, da bo po ledenih brezpotjih sledil čredi severnih jelenov. Kajne?

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood