Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

cel pečen puran za božično večerjo

Default avatar

sandalina

A mogoče kdo ve. kje prodajajo celega purana? No, mislim ali ga v raznih sparih, lidlih itd sploh prodajajo? Ne spomnim se, da bi ga že kje videla, bi ga rada imela za božično večerjo... Če ga je kdo kje zasledil, bi bila zelo vesela za podatek...
Ja, pa še nekaj sem se spomnila vprašati. Koliko težkega purana bi rabila za 7-8 ljudi? Spekla bi ga v pečici... Hvala v naprej....
Default avatar

Karolyyn

sandalina je napisal/a:
A mogoče kdo ve. kje prodajajo celega purana? No, mislim ali ga v raznih sparih, lidlih itd sploh prodajajo? Ne spomnim se, da bi ga že kje videla, bi ga rada imela za božično večerjo... Če ga je kdo kje zasledil, bi bila zelo vesela za podatek...
Ja, pa še nekaj sem se spomnila vprašati. Koliko težkega purana bi rabila za 7-8 ljudi? Spekla bi ga v pečici... Hvala v naprej....
Kar tako prodajajo? Mislim da nikjer. Moras prej narocit, potem pa se da.
Za 7-8 ljudi je odvisno koliko ti ljudje pojedo in kaj mislis imeti zraven. Naceloma racunaj prb. 200g mesa na osebo ce imas neko resno prilogo in so gosti neki povprecni jedci (in ne kaki starejsi ali otroci, ki pojejo tri zlice pa so siti). Potem pa se 30% plus za kosti in vse ostalo.
Default avatar

Leeleenepr

V kakšni privat mesarji ga naroči, v prosti prodaji ga še nisem videla.
Default avatar

raje kopun kot puran

Puran je izjemno suho meso specifičnega okusa, ki ne ustreza vsem. Je pač bolj tradicionalna ikona AMerike, kot res dober "ptič iz pečice" za Božič.

Jaz raje kopuna nabavim, kot purana. izjemn dobro, sočno, mehko in masleno meso ima.
Pa ne pečem celega. ker ga ne polnim z nadevom iz kruha in zelenjave), ampak ga lepo razkosam - se hitreje speče in ostane bolj sočen, ker ga je treba manj časa peči, kot če je v kosu, pa potem lepo zapečem pod grilom v pečici, da je kožica lepo hrustljava.

Ga pol naredim natur na pekaču, polovico pa z vinom in krompirjem v litoželezni posodi s pokrovom v pečici. Cel ima malo čez 3 kg. Zadostuje kot drugo meso za 8-10 ljudi pri nas.
Default avatar

da ne bo reklama

v času božiča so jih lani in leto nazaj prodajali pri najboljšem sosedu...lepo v alu podstavku, v 2 variantah, začinjenega, ali ne...cena se je gibala me 35- 45 evrčki če se prav spomnim.
Naš meni je bolj na izi...kakšen piščanec, zelenjava za prilogo in solata.. Še raje imam kislo zelje s krompirjem in pečenko zraven. vsak po svojem okusu... :)
Default avatar

tetamici

Lani so jih imeli notri na tržnici v Btc..ena mesnica na sredini, ne vem imena..imeli so domače piščance in purane.
Default avatar

Pura

Mesnica Petrin ce si iz LJ.
Default avatar

mama stiroporka

Če vam ga kaj ostane, sporočite pa pridem po ostanke.
Default avatar

Ena bralka

raje kopun kot puran je napisal/a:
Puran je izjemno suho meso specifičnega okusa, ki ne ustreza vsem. Je pač bolj tradicionalna ikona AMerike, kot res dober "ptič iz pečice" za Božič.

Jaz raje kopuna nabavim, kot purana. izjemn dobro, sočno, mehko in masleno meso ima.
Pa ne pečem celega. ker ga ne polnim z nadevom iz kruha in zelenjave), ampak ga lepo razkosam - se hitreje speče in ostane bolj sočen, ker ga je treba manj časa peči, kot če je v kosu, pa potem lepo zapečem pod grilom v pečici, da je kožica lepo hrustljava.

Ga pol naredim natur na pekaču, polovico pa z vinom in krompirjem v litoželezni posodi s pokrovom v pečici. Cel ima malo čez 3 kg. Zadostuje kot drugo meso za 8-10 ljudi pri nas.
Puran je po mojem mnenju ne primerljiv s kapunom pa še razkosan pečen. Pri nas smo pekli 3 - 4 kg teško purico, ki so jih včasih prinesle slavonke na trg. Peče se cela najprej pokrita na koncu pa se odkrije in zapeče. To je sočno okusno meso, za tiste ki jedo perutnino. Problem je da domače purice ne dobiš nikjer. Škoda.
Default avatar

raje kopun kot puran

Ena bralka je napisal/a:
raje kopun kot puran je napisal/a:
Puran je izjemno suho meso specifičnega okusa, ki ne ustreza vsem. Je pač bolj tradicionalna ikona AMerike, kot res dober "ptič iz pečice" za Božič.

Jaz raje kopuna nabavim, kot purana. izjemn dobro, sočno, mehko in masleno meso ima.
Pa ne pečem celega. ker ga ne polnim z nadevom iz kruha in zelenjave), ampak ga lepo razkosam - se hitreje speče in ostane bolj sočen, ker ga je treba manj časa peči, kot če je v kosu, pa potem lepo zapečem pod grilom v pečici, da je kožica lepo hrustljava.

Ga pol naredim natur na pekaču, polovico pa z vinom in krompirjem v litoželezni posodi s pokrovom v pečici. Cel ima malo čez 3 kg. Zadostuje kot drugo meso za 8-10 ljudi pri nas.
Puran je po mojem mnenju ne primerljiv s kapunom pa še razkosan pečen. Pri nas smo pekli 3 - 4 kg teško purico, ki so jih včasih prinesle slavonke na trg. Peče se cela najprej pokrita na koncu pa se odkrije in zapeče. To je sočno okusno meso, za tiste ki jedo perutnino. Problem je da domače purice ne dobiš nikjer. Škoda.
S kapunom? :)

Nikakor ni "sočnost" purice/purana primerljiva s sočnostjo kopuna - Ker je purica/puran odrasla ptica, spolno dozorjena ptica in ima popolnoma drugačno strukturo vlaken mesa kot kopun, ki pa ni odrasla in ni spolno dozorjena ptica ( ker je skopljen). Torej njunega mesa ne moreš kar primerjat :)

Najboljši slovenski kopuni so pa vedno bili in še vedno so s Kozjanskega.