Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Kako vse uporabljate kislo repo?

Default avatar

prosim za ideje

Kislo repo skuham in zabelim, je kot prikuha. Ali pa v joti.

Potem mi pa že zmanjka idej. Zelo mi je všeč njen okus, kako vse jo še uporabljate?

Nekisano oz. svežo pa sploh ne vem, kako bi uporabila. Bom vesela vaših predlogov.
Default avatar

Kašnata repa

Preden je kuhana,vanjo streseš proseno kašo, skupaj se kuhata dokler ni oboje kuhano. Po želji,se zabeli s kislo smetano, nekateri zraven fižol in tisto fižolovko v kateri,se je fižol kuhal.Mesnimtipi poleg obvezno kakšen mesen kos, sicer je pa samo zabeljena s kislo smetano meni ena najboljših jedi na svetu. Star kmečki recept je to, ni nek high cousine in ne vem kakšna kreacija, ampak je vseeno mnjam.
Default avatar

ehhhhhh

Jaz jo jem tudi kot solato, neskuhano, s fižolom in zabeljeno z malo olja. Slana in kisla je ponavadi že dovolj sama.
Default avatar

PismoRosno

Duseno / kuhano kar tako, ponavadi skupaj s pire krompirjem in prazenim fizolom. Ali pa bujto repo ali variacijo na bujto repo brez mesa. Pa v joti vcasih.
Default avatar

Replika

Joto imamo najraje na svetu. Mislim, da je pozimi pojemo na hektolitre, zeljne skoraj nikoli ne skuham :)) Z kašo kuhano tudi, ampak to mi jemo z ocvirki, bomo probali tudi s kislo smetano, ne bi smelo biti slabo. Kot prilogo dušeno obvezno, kadar so pečenice ali krvavice. Vsi
pa radi kislo tudi kar nezabeljeno smukamo v usta.
Default avatar

ponavadi z zeljem

Replika je napisal/a:
Joto imamo najraje na svetu. Mislim, da je pozimi pojemo na hektolitre, zeljne skoraj nikoli ne skuham :)) Z kašo kuhano tudi, ampak to mi jemo z ocvirki, bomo probali tudi s kislo smetano, ne bi smelo biti slabo. Kot prilogo dušeno obvezno, kadar so pečenice ali krvavice. Vsi
pa radi kislo tudi kar nezabeljeno smukamo v usta.
Kako pa delaš joto z repo? Lepo prosim za recept.
Default avatar

Replika

ponavadi z zeljem je napisal/a:
Replika je napisal/a:
Joto imamo najraje na svetu. Mislim, da je pozimi pojemo na hektolitre, zeljne skoraj nikoli ne skuham :)) Z kašo kuhano tudi, ampak to mi jemo z ocvirki, bomo probali tudi s kislo smetano, ne bi smelo biti slabo. Kot prilogo dušeno obvezno, kadar so pečenice ali krvavice. Vsi
pa radi kislo tudi kar nezabeljeno smukamo v usta.
Kako pa delaš joto z repo? Lepo prosim za recept.
Po mojem enako, kot z zeljem. Čebulce mal popražim, česen, da zadiši, repo noter, kos prekajenih reberc (po želji klobasa, suho meso, suha slanina) , cel poper, mlet poper, dodatnih par celih strokov česna, lovor, če se spomnim še kaj od začimb. Potem imam ponavadi že kuhan fižol, tako, da ga dodam malo kasneje, pa posebej skuham tudi par krompirjev, ki jih malo pretlačim, preden jih butnem zraven. To je v glavnem to, eni dodajo še malo paprike ali paradajza, jaz ponavadi ne.
Imaš pa alternativen način brez čebule, ampak z prežgano moko, ampak tega jaz ne maram.
Default avatar

hmmmmmmmmm

Nameravam poskusiti v bližnji prihodnosti, ponarediti korejski kimči. Ponavadi sem ga delala sama, iz repe, zelja in ohrovta, a letos je malo izvisel. Zato nameravam kupit našo kislo repo, ji dodat sestavine za kimči, pustit da se kak teden pajca pa da vidimo kaj bo.
Default avatar

katalena

Iz nekisane repe sem delala tudi musako, skuhaš nekaj cele repe in nekaj krompirja (ločeno) in potem kot musako naprej.
Default avatar

Angie123

Replika je napisal/a:
ponavadi z zeljem je napisal/a:


Kako pa delaš joto z repo? Lepo prosim za recept.
Po mojem enako, kot z zeljem. Čebulce mal popražim, česen, da zadiši, repo noter, kos prekajenih reberc (po želji klobasa, suho meso, suha slanina) , cel poper, mlet poper, dodatnih par celih strokov česna, lovor, če se spomnim še kaj od začimb. Potem imam ponavadi že kuhan fižol, tako, da ga dodam malo kasneje, pa posebej skuham tudi par krompirjev, ki jih malo pretlačim, preden jih butnem zraven. To je v glavnem to, eni dodajo še malo paprike ali paradajza, jaz ponavadi ne.
Imaš pa alternativen način brez čebule, ampak z prežgano moko, ampak tega jaz ne maram.
Jaz delam podobno, ampak brez cebule in brez moke. Najprej na malo olja poprazim malo na drobno sesekljane slanine, dodam repo in naprej po enakem postopku, kot ti.