Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

juha z zdrobovimi zlicniki

Default avatar

juhicamuhica

zivjo, zanima me, če katera dela zdrobove zlicnike takšne kot so v maggijini juhi z zdrobovimi zlicniki. naša mala jih obozuje pa bi jih raje naslednjic ponudlila domače. prosila bi za kak preverjen recept in opisan postopek.

Najlepša hvala!
Default avatar

nimm pojma

juhicamuhica je napisal/a:
zivjo, zanima me, če katera dela zdrobove zlicnike takšne kot so v maggijini juhi z zdrobovimi zlicniki. naša mala jih obozuje pa bi jih raje naslednjic ponudlila domače. prosila bi za kak preverjen recept in opisan postopek.

Najlepša hvala!
Nimam pojma, kakšni so v Maggi juhi. Tega nikoli ne kupujem.
Če je otrok navajen na tisti okus, je najbolje, da ji kar tisto kuhaš. Pravi cmoki ji potem ne bodo všeč.
Default avatar

tina t

Zdrobove žličnike je čisto enostavno naredit. Umešaš eno jajce in dodaš pšenični zdrob. Masa naj ne bo pregosta, ker bodo potem pretrdi. Žlico najprej daš v juho in nato z njo režeš cmočke in jih vkuhavaš v juho.
Default avatar

dodaš še

1 jajce, 2 žlici olja zmešaš, dodaš zdrob, ne instant, ampak navadni zdrob, dodaš nasekljan pateršilj in zmešaš. Če želiš, da bodo cmočki mehki, mora bit masa mehka, tako da ko zajameš z žlico je ravno tok trda, da se ne razleze, da lepo ostane kupček na žlici. Potopiš v juho in naslednjega in naslednjega. Vzami majhno žličko, drugače bodo cočki preveliki, se fino nakuhajo. Tako da delaj majhne. V juhi iz vrečke so majčkeni, če hočeš to velikost vzami malo kavno žličko in mase polovico žličke. Kuhaj v POKRITI posodi 15 minut. Če želiš da so cmočki trši (to majo moji rajše) naredi maso precej bolj gosto. Lahko pa prvi cmoček zakuhaš (če ne veš ali je masa dovolj gosta) naj se kuha par minut, če se ne razkuha je ok, zakuhaj vse naprej. .če se razpade dodaj gres, da bodo malce bolj skup držali.
Default avatar

takole-

Daš toliko zdroba, kolikor je teža jajca (jajce samo razžvkljaš, ne stepaš), posoliš, pustiš, da zdrob nabrekne in skuhaš v juhi. Pridejo zelo rahli...
Default avatar

Oh ja

dodaš še je napisal/a:
1 jajce, 2 žlici olja zmešaš, dodaš zdrob, ne instant, ampak navadni zdrob, dodaš nasekljan pateršilj in zmešaš. Če želiš, da bodo cmočki mehki, mora bit masa mehka, tako da ko zajameš z žlico je ravno tok trda, da se ne razleze, da lepo ostane kupček na žlici. Potopiš v juho in naslednjega in naslednjega. Vzami majhno žličko, drugače bodo cočki preveliki, se fino nakuhajo. Tako da delaj majhne. V juhi iz vrečke so majčkeni, če hočeš to velikost vzami malo kavno žličko in mase polovico žličke. Kuhaj v POKRITI posodi 15 minut. Če želiš da so cmočki trši (to majo moji rajše) naredi maso precej bolj gosto. Lahko pa prvi cmoček zakuhaš (če ne veš ali je masa dovolj gosta) naj se kuha par minut, če se ne razkuha je ok, zakuhaj vse naprej. .če se razpade dodaj gres, da bodo malce bolj skup držali.
Ja, tako smo jih delali, jaz sem imela najrajsi trde, ampak res trde ( ko jih zelis prelomit na krozniku, pa odskočijo 😀...)
Default avatar

namesto olja

dodaš še je napisal/a:
1 jajce, 2 žlici olja zmešaš, dodaš zdrob, ne instant, ampak navadni zdrob, dodaš nasekljan pateršilj in zmešaš. Če želiš, da bodo cmočki mehki, mora bit masa mehka, tako da ko zajameš z žlico je ravno tok trda, da se ne razleze, da lepo ostane kupček na žlici. Potopiš v juho in naslednjega in naslednjega. Vzami majhno žličko, drugače bodo cočki preveliki, se fino nakuhajo. Tako da delaj majhne. V juhi iz vrečke so majčkeni, če hočeš to velikost vzami malo kavno žličko in mase polovico žličke. Kuhaj v POKRITI posodi 15 minut. Če želiš da so cmočki trši (to majo moji rajše) naredi maso precej bolj gosto. Lahko pa prvi cmoček zakuhaš (če ne veš ali je masa dovolj gosta) naj se kuha par minut, če se ne razkuha je ok, zakuhaj vse naprej. .če se razpade dodaj gres, da bodo malce bolj skup držali.

Jaz dam namesto olja maslo. Oboje je o.k.
Default avatar

žebabi

1 jajce 3-4 velike žlice zdroba zmešaš. Daj za pol ure v hladilnik. Brez olja ali masla.
Zakuhaš v juho. Vre naj 5-10 minut. Pusti, da juha še pokrita stoji 10 minut.
Default avatar

Umiri konje

Bistvo mehkih žličnikom je, da mora masa en čas " počivati".
Zatem žličniki niso več tako trdi in poskočni.
Default avatar

not true

Umiri konje je napisal/a:
Bistvo mehkih žličnikom je, da mora masa en čas " počivati".
Zatem žličniki niso več tako trdi in poskočni.
Ni res.
Meni se zdi, da vse ful komplicirate.

Stepem eno jajce L veliosti z malo soli, dodam 2 čajnih žličk inastant pšeničnega zdroba in zmešam, potem pa vidim, kakšna je gostota, ponavadi dodam še 1 ali 2 žlički, če pa slučajno kaj delam vmes, da ne uspem takoj zakuhat in masa stoji 5-10 minut, se tudi že malo zgosti in ni treba nič dodajat. Masa mora bit mehka, da se ne cedi z žličke, a da ni gosta, taka rahla. Ko to zakuhaš, so cmočki mehki. Ne dodajam nobene maščobe in drugih začimb razen soli.
Očitno mi kar dobro uspe, ker ko imamo koga na kosilu, vsi glasujejo za juho s knedlicami.
Default avatar

luna med temnimi oblaki

Za našo večjo družino naredim tako:
V skodelico dam dva koščka masla in počakam, da se raztopi. Dodam dve jajci, malo soli in dobro zmešam. Nato dodam zdrob, toliko žlic, da se lepo napoji. Če je zdroba preveč, postanejo žličniki trdi. Sama na oko vidim, koliko zdroba gre. Tako pripravljeno maso dobro premešam in pustim stati eno uro.
Žličnike z majhno žlico zakuham v vrelo juho. Žličniki so skuhani, ko lepo narastejo, prav je, da se kuhajo počasi, pokriti.
Če ste v gospodinjstvu samo trije, daš samo eno jajce in manj zdroba. Meni vedno uspejo.