Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Za eno vrsto zelenjave in dve vrsti sadja me zanima, za kaj jih uporabljate?

Default avatar

Kupim in uporabim

INGVER

AVOKADO

KOROMAČ
Default avatar

takojihjaz

Ingver- dodam čaju, za kakšno pecivo ( nismo preveliki ljubitelji)
Avokado- mešana solata, gvakamole, tudi namaz
Koromač- kuhan okisan, včasih smo ga tudi delali v pečici (popečen, gratiniran), sedaj samo še v solati
Default avatar

ingver avokado koromač

Ingver uporabim za čaj ali pa ga naribam, pomešam z medom, dam v kozarček in v hladilnik, potem pa vmešam v čaj. Sin ingver uporablja za kuhanje.

Avokado meni ni nekaj wow, sin dela iz njega kreme ali pa ga uporablja za kuhanje.

Koromač imam za juhe, dodam kakšni omaki, sladkemu zelju ali pa za rižoto.
Default avatar

mnjamnjam

Ingver za čaj, ga kandiramo, uporabljamo v azijskih receptih, tistega v prahu pa tudi za piškote in pecivo.

Avokado mažemo na kruh in jemo na žlico, včasih namaz ali guakamole, narežemo v solato ali dodamo v sendvič, se pa ta narediti tudi odlično čokoladno kremo ali torto iz njega, a meni ga je škoda za to.

Koromač je odličen v juhi ali v smetanovi omaki z lososom, popečen in gratiniran v pečici.
Default avatar

PismoRosno

Ingver, svez ali v prahu, kot zacimbo pri veliko azijskih jedeh. Svezega tudi kot dodatek limonadi in vcasih caju, suhega kot zacimbo v jabolcni in bucni piti. Vedno pa male kolicine, da ne povozi ostalih okusov.

Avokado redko, za solate, namaze in omake.

Koromac najraje v kombinaciji s krompirjem kot prilogo k ribam. Ali pa kot dodatek kaki solati, ce gre po okusu skupaj.
Default avatar

auri

Ingver najpogosteje za čaj ali v korenčkovi juhi. Občasno v kakšnem azijskem receptu.
Avokado polovico avokada na žlico za malico, v solati, narezanega zraven jajc na oko, kot namaz. Za sladice ga je tudi meni škoda
Koromača ne uporabljam, ker mi nima všečnega okusa.
Default avatar

itisme

Ingver naribam, zraven narežem celo limono in zalijem z medom. Dobim sirup in pijem kot topli napitek.
Avokado jem tak kot je.
Koromača ne uporabljam, se priporočam za kakšen kuharski nasvet;)
Default avatar

ne ga srat

Nič od tega ne uporabljamo.
Smo nabavili, preizkusili ... Ostanek je šel v bio odpadke.
Nam ni všeč.
Default avatar

Tisa_R

Ingver dodam azijskim jedem, naribam v sadni smoothi ali v bučno juho.

Avokado narežem in dodam v solato, zmečkam z vilicami in iz njega naredim gvakamole namaz, rezine dam na sendvič ali v wrap (super je v kombinaciji z lososom, paradižnikom, zeleno solato ali špinačo in smetanovim namazom).

Koromača ne uporabljam.
Default avatar

Nassi8

Ingver nariban v čaju.
Avokado mi ne gre po grlu..tak masten mi je.
Koronač mi ima premočan okus. Kak košček bi pasal ampak mi je škoda potem vse ostalo stran vreči.
Default avatar

Njanja

Ingverja skoraj nikoli ne uporabljam; ko sem prehlajena si delam napitek iz vročega ingverja. Rada imam ingverjeve piškote, ampak jih delam iz suhega ingverja, ne svežega.

Avokado jem predvsem na kruhu kot namaz (zmešam z raznimi stvarmi, od zelišč do drobno nasekljane zelenjave) ali pa narežem na kocke v solate.

Koromač je pa pri nas doma in sem ga vajena jest od vedno. Nisem ljubiteljica surovega koromača, čeprav ga marsikdo je. Najraje imam dušenega na olivnem olju in česnu, včasih ga pečemo na žaru ali v pečici (kar zraven krompirja in gomojne zelenjave), v zelenjavne juhe dam, včasih ga dušim z drobtinami, enkrat sem ga celo nadevala in pekla v pečici. Perje (pri domačem koromaču je perja ogromno, preveč, da bi ga vsega kuhala zraven, v trgovini je večina odrezanega) nasekljam v solate, namaze, skuham s krompirjem v kosu (predvsem ko gre za divji koromač), ali pa ga imam v šopku na okenski polici, ker mi je lepo in diši :)