Prehrana in kulinarika

Ali je veganska prehrana primerna za otroke?

Default avatar
Kaj menite?

salad-2756467_1280.jpg
(109.89 KiB)

Default avatar
Če je uravnotežena, potem da. Kot kakršnakoli druga. Če so starši dovolj ozaveščeni, da s tovrstno prehrano zagotovijo vnos vseh potrebnih hranil, je takšna prehrana zelo zdrava, v nasprotju s prevladujočo prehrano današnjih otrok, ki povzroča debelost, sladkorno, povišan holesterol pri 5-letnikih itd. Najhuje se mi zdi, ko vidim v trgovini mlade starše s polnimi vozički hrenovk, salam, napolitank in ostalih cenenih živil. Mislim, da bi morali starše bolj ozaveščati o zdravi prehrani. Aja, pa še to. Nepojmljivo se mi zdi, da v vrtcih in šolah 4x na teden otrokom za malico IN kosilo ponudijo mesni obrok, ko pa dandanes že tudi uradna nutricionistika opozarja, da je prehrana z več kot 200 g mesa tedensko tvegana, saj povzroča več vrst raka. To velja za odraslo osebo, kaj šele za otroka.
Default avatar
DEFINITIVNO NE! Otroci, v obdobju rasti in razvoja potrebujejo raznoliko hrano. Predvsem pa vitamin B12, ki ga drugace kot z mesom, ne mores dobiti.
Default avatar
Potrebno se je izobraziti. Osnovna otrokova hrana je matetino mleko, veganke dolgo časa dojijo (18 do 24 mesecev).
Otrok rabi več maščob, zato je dobro da je veliko avokada, recimo pol do enega dnevno. Imaš veliko zdravih veganskim mater na netu, ki dobro in pravilno hranijo sebe in otroke. Oboje je pomembno. Tam najdeš dobre napotke. Predvsem se ne osredotočiti na samo nekaj živil, ampak počasi razširiti nabor od sadja, zelenjave,na stročnice in žitarice.
Za otroka tudi ni primerna hrana iz pločevink, ampak doma skuhano. Drugače pa veliko sadja na začetku, avokado, kasneje uvajaš kuhano hrano, krompir vseh sort, korenček, cvetačo, brokoli, grah, potem ostalo.
Izogibaj se predelani hrani, procesiranemu sladkorju, konzervam, presladki otroški hrani v kozarčkih in podobnim stvarem.
Default avatar
Tartuf je napisal/a:
Mislim da ne, da otrok mora vse jesti.
Default avatar
B12 je napisal/a:
Prosim vas no, pa kje pobirate take? Veš kako pride B12 v meso? Živali ga dobijo z inekcijami, ker ne vidijo ne sonca ne zelene paše. B12 v naravi proizvajajo bakterije, dobijo pa se odlična prehranska dopolnila, ki bi jih moralo jema 50 % ljudi, ne glede na prehrano.
Default avatar
B12 je napisal/a:
Ne drži, da je B12 samo v mesu, je tudi v mleku. Vegani pa jemljejo B12 dodatek, prav tako je dodan že sojinemu in mandljevemu mleku.
Default avatar
Tartuf je napisal/a:
Je primerna za vse, samo moraš jo dobro naštudirat in dodajat B12, kar je pač dodatno delo.
Default avatar
Veganstvo je odrekanje določeni hrani zaradi osebnega prepričanja! Ne eksperimentirajte na otroku, razen če ste fajn naštudirali veganstvo. Je bilo že veliko primerov otrok s slabimi izvidi, zaradi takšnih staršev, ki vsiljujejo svoj način prehranjevanja. Obstajajo tudi taki, ki pravijo, da živijo od zraka, da jim daje življensko energijo...
Default avatar
Tole o mesu in raku je totalna neumnost in zavajanje.
Default avatar
O kok starih je govora?
Default avatar
Dve sošolki od hčere sta na oreščkih. Obe sta kripljasti, na višino 153cm ima naša 38kg in je zelo presuha. Punci veganov imata na podobni višini vsaj 10kg manj, težko določim, ker vedno nosita ohlapna oblačila a punci se mi smilita iz dna duše, še svojih torb ne moreta nositi. Kakšen kg še izgubita in bosta isti kot kot Lizzie Velasquez (poguglajte če ne veste kdo je to). Njuna mama je zagovornica veganov, s svojimi morda 40kg na 170cm. Vsaj enkrat letno vidim nekoga izmed njih hoditi z berglami, živ polom in če bi bila na mestu centra za socialno delo, bi otroke rešila veganije, mamo pa za zapahe.
Default avatar
jesuperbaje je napisal/a:
Ta je tud vegan:

Slika

Je torej problem v prehrani ali kaj drugega?
Default avatar
Biti na oreščkih ni pravo veganstvo. Veganska ali plant based prehrana je uravnotežena, zdrava, prinaša ogromno koristi.
Oreščki so za občasno, osnova je zelenjava, sadje, stročnice, žitarice, gomolji.
Žal se veliko sodobnih "veganov" nepravilno prehranjuje in namesto da bi samo prečrtali medo, jajca in mlečno, jedli pa vse ostalo, začnejo ekspetimente z oreščki.
Žal pa je danes v porastu tudi anoreksija, še na monu berem zagovarjanje 50 kg na 170 cm, tako da je lahko razlog prenizki teži tudi kaj drugega in ne veganstvo. Pravilno hranjeni vegani imajo primerno težo in tudi jedo dovolj.
Default avatar
Veganstvo je za moje pojme ene vrste fanatizem. Še sto let nazaj ni bilo veganov, tudi 40 let nazaj skoraj ni bilo slišati za vegane. Posebej na vasi so ljudje živeli od tistega, kar so pridelali. Imeli so govedo, prašiče, kokoši, zajce. To je bil način življenja in način preživetja.
Otrokom je treba ponuditi raznovrstno prehrano. Po možnosti je treba čim več hrane pridelati doma in doma hrano kuhati in pripravljati.
Otroci veganov so shirani in mnogi si strašno želijo pojesti tudi kaj "nezdravega" npr. kakšno slaščico, kos pohanega mesa ipd.
Default avatar
jesuperbaje je napisal/a:
No, jaz bi isto storila z mamami, ki otroke vsakodnevno hranijo s sladkarijami, mesom, hrenovkami, paštetami in ostalo nesnago. Je po moje veganska hrana mnogo bolj zdrava.
Default avatar
Kaj pa filanje fantkov s sojinimi izdelki? Estrogeni in bodoči geji...
Default avatar
Mali otrok ne more pojesti toliko oreščkov in podobnega, da bi nadomestil vse potrebno. To so maščobe, beljakovine itd za rast. Če že vegetarijanstvo kakšna jajca in mleko in mlečni izdelki.