Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

SIROVA OMAKA ZA TORTELINE

Default avatar

MAJA

Pozimi ko smo bili na smučanju sem jedla čudovite torteline z nekaksno belo omako.Po mojem okusu je bila sirova. Sama se nisem poskušala delati take omake, pa me zanima če jo je katera ze.
Lepo bi prosila za recept.
Hvala in lep dan se naprej!
Default avatar

petra

verjetno je bil besamel z gorgonzolo !??

recept gre priblizno tako:

40g masla
30g ostre moke
6 dcl mleka
sveze mleti beli poper
nariban musk.orescek
80 g gorgonzole
sol


sestavine so zelo cca- pribl. za 4 osebe
sama delam ponavadi bolj "od oka"

na stopljenem maslu na hitro poprazimo moko /ne sme spremeniti barve/,pocasi dolivamo mleko -ves cas mesamo. ko dobro zavre,primesamo narezano gorgonzolo,dodamo sol,poper,muskat in na majhnem ognju kuhamo se cca 5 min.
v omako lahko damo se malo smetane, nariban parmezan...po zelji.
lp petra
Default avatar

jzst

Pa še moj način:
Stopim maslo in smetano za kuhanje, na to vržem kuhane, odcejene torteline in še malo pomešam, ter dodam še riban parmezan. Ponavadi zraven postrežem zrezke v česnovi omaki, čeprav je že samo po sebi dovolj dobro.
Drugi način: V kozico vržem malo skute, ostanke sirov iz hladilnika ali kak topljiv sir, zaželjena je tudi gorgonzola, po potrebi malo kisle ali pa tudi sladke smetane, da dobim pravo gostoto in to je sirova omaka za kakršnekoli testenine ( največkrat jo jemo z njoki, pa tudi s tortelini).
Default avatar

PIPI

Tako pa jaz naredim krasno sirovo omako:

na žličko masla dam 2 stroka sesekljanega česna, da zadiši, prelijem z 2 dcl sladke smetane ( najraje modro za stepanje od Pom. mlekarn, ker je fino gosta - seveda nestepeno ) in 1 dcl žvrkljane kisle smetane. Začinim z baziliko in muškatnim oreščkom. Na koncu dodam še sir, mi ga imamo radi, zato vsaj 15 dkg, sicer po okusu. Mešam, da se raztopi in prelijem po testeninah.

Navedeno je za 2 osebi + dva mala otročka.
Default avatar

HelenaK

Kaz dam v kozico smeatno za kavo (boljse je smetana za stepanje, ampak ima tudi več kalorij:-((), počakam da na srednjem ognju zavre in dam noter gorgonzolo in, ce imam doma, se mozzarelo (zelo izboljša okus) pa kaksen topljeni sircek. Lahko pa samo mozzarelo in topljeni sircek, brez gorgonzole. Potem mesam, da se sir stopi in zamesam notri torteline. Parmezan si posuje vsak sam, ko ima jed ze na krozniku.

Je pa okus omake zelo odvisen od gorgonzole, ki jo uporabis. Za moje pojme je Vindija premila.

Helena
Helena
Default avatar

sir je ogaben

skuhej tuno