Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Sestra Vendelina

Default avatar

Mitka

Spoštovane obiskovalke foruma "Prehrana"!

"V srcu naše dežele, pri Mariji Pomagaj na Brezjah, je v torek, 5. avgusta, v 87. letu starosti prestopila prag večnosti sestra Vendelina Marija Ilc, poznana kot voditeljica številnih kuharskih tečajev, varuhinja dediščine Slovenske kuharice s. Felicite Kalinšek in avtorica samostojnih kuharskih knjig. V svojih receptih je do izjemnosti povezala preprostost in odličnost. Duhovna in intelektualna širina, povezana s prijazno dobrohotnostjo, jo uvršča med najbolj priljubljene sodobnike naše dežele.
Na rokah svoje sestre Ksenije je mirno zaspala v Gospodu."

Danes pišemo 12. september in kar malo sem razočarana, da v dobrem mesecu dni ni bila na tem forumu niti z besedico omenjena s. Vendelina.
Mislim, da so starejše Slovenke vsaj približno seznanjene kdo je bila sestra Vendelina. Za mlajše nisem tako prepričana. Zato si dovoljujem na tem mestu delno prepisati nekaj stavkov iz zapisa, ki je bil v njen spomin objavljen v verskem tedniku Družina.

"S. Vendelina (Marija) Ilc se je rodila 5. aprila 1916 v Dolenjih Lazah pri Ribnici na Dolenjskem v družini z devetimi otroki od katerih se jih je kar šest odločilo za službo Bogu: štiri dekleta so vstopila k šolskim sestram, ena sestra je postala karmeličanka, en brat pa redovnik cistercijan. Osemnajstletna Marija je po končani meščanski šoli vstopila v noviciat šolskih sester v Mariboru in l. 1934 postala redovnica. V Mariboru je naredila šolo za učiteljico gospodinjskih šol in tečajev. Takoj je začela poučevati najprej dve leti v Mariboru, od leta 1936 do 1947 pa na Krekovi gospodinjski šoli v Mariboru. Ko je bila po vojni šola nacionalizirana, je bila s. Vendelina gospodinja pri neki družini. Nato so jo poklicali v gospodinjsko šolo šolskih sester v Šentrupertu v Velikovcu v Avstriji. Tam je ostala 10 let
od l.1959 do 1969. Potem se je vrnila v Slovenijo. V samostanu šolskih sester v Repnjah je bila od l. 1969 do l. 1975 hišna predstojnica in začela prirejati šestmesečne gospodinjske tečaje za dekleta. Od l. 1987 je živela in delovala na Brezjah, pripravljala nove izdaje Slovenske kuharice s. Felicite Kalinšek in ob tem vodila tečaje za žene in dekleta. V teh letih je pripravila sama ali v sodelovanju z drugimi avtorji več knjig kuharskih receptov. - Sestra Vendelina ni skrivala dragocene luči svoje vere v Boga in veselja do življenja. Neutrudno in nesebično je to luč razdajala vsem, ki so bili ob njej v hiši in zunaj nje. Z vsem žarom ženskega genija je bila predana poklicu gospodinje. Ob njej so se bogatili mnogi, s katerimi je na različne načine sodelovala ali jim v šoli in na tečajih posredovala svoje znanje predvsem pa svojo veliko življenjsko modrost."

Nekaj njenih misli iz zadnjega pogovora s p. Karlom Gržanom:

"Lahko prebiraš recepte iz knjig in po njih kuhaš, toda če ne boš zaznal bistva vseh stvari, ki jih moraš v življenju uporabljati, ne boš nikoli dober."

"Naši predniki niso poznali kuharskih knjig, tudi niso vedeli, kakšna je kalorična vrednost posameznih jedi, pa vendar so znali po občutku zdravo kuhati. Potrebno je živeti v sozvočju, potrebna je medsebojna zaznava živila in človeka. Žal je naše zdravo čutenje otopelo. Toliko priročnikov o zeliščih imamo pa nam tako malo koristijo."

"Če želimo kuhati z ljubeznijo za tiste, ki jim jed pripravljamo, ne pa za svoje samoljubje, moramo biti usposobljeni za odkrivanje odnosov med živili in tistimi, ki jim je hrana namenjena. Vsako živilo ima svoj značaj in tudi vsak človek ga ima, ob določenih razpoloženjih potrebuje različno hrano. Kuharica je nekje na sredini med živili in tistimi, ki potrebujejo njihovo hranilno vrednost."

"Sposobnost zaznave, sposobnost uskladitve hrane in potrebe ljudi, to je umetnost dobre kuharice. Harmonija odnosov. Harmonije pa se učimo in vadimo v našem duhovnem življenju."

"Ko po revijah prebiram recepte vidim, da je njihova osnova še vedno Felicitina Slovenska kuharica z dodatki osebne domišljije. Naša kuhinja temelji na receptih Kalinškove Slovenske kuharice."

"Malo sem pregledala knjigo recptov Jamieja Olivierja. Nekaj receptov je tako dobrih, da me je kar dvigovalo, da bi jih šla preizkusit. Recepti za ribe in mesnine so odlični. Kar pa se tiče testa pa ni hvale vreden. Za jedi iz moke smo mojstri pa Slovenci..."

"Pet let sem bila stara ko sem stala na pručki in mešala prežganko..mami sem zelo rada pomagala v kuhinji. Mimo je prišla soseda in mama me je pohvalila, da sem vztrajna. In takrat sem postala vztrajna. Z otroki je treba delati in jim povedati za kaj vse so dobri in bodo laže dobri, predvsem pa bodo v življenju laže pogumni in samozavestni."

Nisem mogla prepisati vsega, da vam ne bom tratila vaš čas. Hotela sem samo to, da se spomnimo, tudi na tem mestu na s. Vendelino, ki je bila "izjemna žena, iz katere bogate zapuščine bomo zajemali marsikaj, ne samo za dobro kuhinjo pač pa tudi za bogatejše, pristnejše medsebojne odnose."

Lep pozdrav! Mitka

PS.:
Sestra Vendelina je uredila kar nekaj izdaj Slovenske kuharice, napisala je tudi tri samostojne knjige rceptov: Kuharica sestre Vendeline, Pecivo sestre Vendeline, Božič s sestro Vendelino in mojstrom Goljatom.
Default avatar

Babi

Draga Mitka!

Ko sem zvedela na porocilih,da se je poslovila,sem se se kako spomnila nje,kot cloveka in uciteljice. Hiso sem imela polno in kar nekaj obveznosti,pa se potovanje je bilo pred mano.To ni nobeno opravicilo.Toda res sem nekajkrat pomislila,da bi o tem napisala besedo ali dve,pa je slo mimo. Pricakovala sem tudi,da se bo le kdo oglasil.Potem sem v Angliji nekako pozabila.Tudi druge so bile v glavnem na dopustu.
Kar oprostiti si ne morem.
Na prvi solski dan sem pozdravila vse ucitelje in ucence in jim zazelela lep zacetek in uspesen konec solkega leta na dveh forumih.
Tega dogodka pa nisem.

Zelo lepo od tebe,da si nas spomnila na to in se poklonila njenemu spominu in njenim krasnim delom,ki je marsikateri dom napravil toplejsi
ob skrbno in ljubece pripravljeni mizi s slovenskimi dobrotami.

Zanimivo,tudi njena mnenja o Oliverjevi kuhariji so podobna mojim.

Rada bi se ti v imenu nas vseh toplo zahvalila Babi
Default avatar

pika*

Tudi moj poklon v njen spomin.

Vsekakor ženska, ki je vredna našega spomina.
Default avatar

Maja

Sama sem imela to srečo, da me je vzela k sebi na kuharski tečaj, ki pa je bil predvsem tečaj o lepoti življenja. Bila je resnično topla, marljiva in tako polna življenja. Predlani sem bila pri njej in še po omarah je plezala, ko je bilo treba z zgornje police kaj vzeti. Komaj mi je dovolila, da prinesem drva iz kleti. O tem, kako ji je deloval um, ne bi izgubljala besed - za vsako od nas, ki je kuhala po eno jed, je točno vedela kje in kaj in kako in to brez vseh receptov. Najlepše pa je bilo pre večerjo, ko smo se vsedle za mizo in jo poslušale, vsaj 10 minut...To so bile zlate besede, ki smo si jih vse za večno zapisale v srčka.
Izredna ženska, ki bo vedno živela v meni.
Bravo Mitka.
Maja
Default avatar

Babi

Dober vecer,Mitka!

Zdaj sem se enkrat prebrala tvoj prispevek in sem se se ob necem zamislila.Citiram:

"Mimo je prisla soseda in mama me je pohvalila,da sem vztrajna in takrat sem postala vztrajna.Z otroki je treba delati in jim povedati, za kaj vse so dobri in bodo laze dobri,predvsem bodo v zivljenju laze pogumni in samozavestni."

Kako zelo lepo povedano in resnicno.
Moj oce je bil tak.Veselje do kuhanja sem dobila prav zaradi njegovih pohval,ki so bile zame velika vzpodbuda.Pa se za drugo.S pohvalami ni skoparil.Otroci so vredni tega.

Maja,lahko si predstavljam te vase urice !Vsaj name,ki je nisem poznala, je delovala kot veder clovek, poln optimizma.

Lep pozdrav obema Babi
Default avatar

Medvedek Pu

V eni izmed njenih čudovitih kuharskih knjig je v tekstu ob strani zapisano:

"Nad nami vsemi in tudi nad jedilniki v tej knjigi bdijo angeli. Vsak izmed nas mora skrbeti za svojega angela varuha. Otroci do sedmega leta se glasno pogovarjajo sami s sabo. Takrat se pogovarjajo z angeli. Ko odrastemo se z angeli ne znamo več pogovarjati, zato jih nagovarjamo z molitvijo:

Sveti angel, varuh moj, bodi vedno ti z menoj;
stoj mi noč in dan ob strani,
vsega hudega me brani!
Prav prisrčno prosim te,
varuj me in vodi me.
Amen
Jutranja molitev"

S temi besedami se tudi jaz poklanjam spominu sestre Vendeline.

Tebi Mitka pa hvala, da si nam toliko napisala o njej. Vse dobro in lepo vam želi

Medvedek Pu
Default avatar

Mitka

Vsem dragim dopisovalkam na tem forumu!

Kaj naj še dodam k vašim prijaznim mislim in toplim besedam?

Pomagala si bom kar še z eno lepo mislijo sestre Vendeline:

" Danes človek ni lačen toliko telesno, kot je lačen čustveno in duhovno, zato tega vidika ne smemo pozabiti. Dobra gospodinja ne postreže samo z dobrim kosilom pač pa tudi s prijaznostjo, je usposobljena za harmonijo odnosov. Sama sem vedno poudarjala, da je treba kuhati s toplino, ki ne išče sebe ampak želi narediti dobro bližnjim. Če pravilno kuhamo, potem so zdravi otroci, domači; življenjsko so bolj odporni in sposobni za vsakršno delo. Ljudje, ki jim ponudimo hrano, pripravljeno brez ljubezni pa kažejo znamenja agresivnosti, jeze...Način priprave hrane zelo vpliva na človeka."

In besede s. Vendeline naj bi bile tudi nam amaterskih kuharicam nekakšna oporoka, kajne?

Lep dan vam vsem želim in vas lepo pozdravljam!
Default avatar

Babi

Mitka,res hvala s Primorske in lep dan Babi
Default avatar

Nyah

No,

jaz pa sem imela sreco in sem bila na dveh njenih tecajih kuharskih. In tega, kar si se lahko naucil tam, se ne da iz nobene knjige. Iz nje je vel neh duh, ki nas je vodil in bila je tako prijazno bitje, da bi jo kar poslusal in poslusal in poslusal ... nekatere malenkosti so mi ostale, kot da sem vceraj bila tam pri njej, se posebej gnetenje testa za potico. Ce das v pripravo le pol toliko ljubezni, kot je usila ona, 'ni vrag' , da ne rata!

Lep pozdrav,

Nyah
Default avatar

miša-dana

Joj oprostite prejšni post sem pomotoma poslala praznega-se opravičujem vsem forumcem:

Rada bi se pridružila poklonu na sestro Vandelino. Njenih receptov še nisem videla in ne pripravljala, vendar sem se odločila (ko sem prebrala njene modre) misli, da si bom kupila kakšno njeno knjigo.

Dosedaj imam knjige samo od s. Nikoline in sem zelo zadovoljna, zdaj pa bo prvi moj nakup kake knjige od pokojne s. Vandeline.

Počivajte v miru!

lp