Prehrana in kulinarika

Doma narejena "Vegeta"

Default avatar

LaraK

Pozdravljeni!

Ker je bilo že veliko povedanega o škodljivih primeseh v Vegeti, sem nekje slišala, da se da narediti domačo Vegeto. Zmešalo naj bi se: svež petršilj, svež korenček, gomoljna zelena, sol in sicer v multipraktiku precej na drobno. To potem baje zapreš v neprodušen kozarec in uporabljaš namesto Vegete. Zveni praktično, kajne?! Ali ima kdo izmed vas kakšno izkušnjo s tem ali pa mogoče nasvet, kaj bi se vse lahko dodalo v takšno domačo Vegeto?

Lara
Default avatar

karolina

Si mi brala misli?

Ko sem brala tisto o Argo kockah sem si rekla, no sedaj pa se moram pripraviti k pisanju in jim poslati ta recept.

Pa se nisem dokler nisem prebrala tvojega posta.

Tu je recept za domačo Vegeto. Jaz sem jo že večkrat naredila, jo pride precej, tako da sem jo tudi razdala. Uporabljam je pa ne preveč pogosto, da nebi imela vsa hrana enakega okusa.

30 dag soli na 1 kg mase

1,5 kg korenja
pest peteršilja
pest pora
pest zelene
manjša koleraba
pol glave cvetače
pol glave ohrovta
2 čebuli
glavica česna
poper v zrnju
2 lista lovora
pest bazilike

Vse očisti in operi, vsako posebej zmelji z multipraktikom (ali čim drugim), zmešaj in posoli. Popwr daj cel. Pusti stati par ur ali čez noč. Stlači v manjše kozarčke in zapri. Uporabno je celo leto.

Ko uporabljaš pazi, ker je precej slano!

nona Karolina
Default avatar

Babi

Draga nona Karolina,spomnila si me na mojo mamo,ki je tudi vsako jesen
naredila nekaj takega zase in za naju s sestro.Sicer ne vem,ce je dala vse ,kar si ti nastela.Uporabljale smo predvsem za juho. Bilo je naravno konzerviranje.Ko so prisli zamrzovalniki,sem nakako na to pozabila,ker
zamrznem mesanico v majhnih vreckah brez soli.

Verjetno je mamici zelo vroce v teh dneh.

Hvala tudi za dodatek k postu Kako...Res je,mozje opazijo,ce kaj ni v redu,jemljejo pa za samoumevno,ce je dobro.Sicer je moj moz strokovnjak za prave ajdove zgance.Mame,tasce,none so pa itak najbolje kuhale in pekle...ali je to spet spomin na nekaj zelo lepega iz nase mladosti?!

Lep pozdrav tebi in Vipavi Babi
Default avatar

karolina

Babi pozdravljena

Jaz pa to vegeto uporabljam predvsem za včasih k zrezkom in za golaž. Dodatek soli me ne moti, ker potem jed manj solim. Po moje ni nič narobe, če se kakšno vrtnino izpusti. če ti ne paše ali če je nimaš.
Toplo nam je res, tudi naši mamici, na srečo so že spomladi montirali klimo, kot da bi vedeli, da bo dolgo, vroče poletje. Sedaj pa čakamo dan na dan... Včeraj je imela rojstni dan, klub vsemu se je potrudila, da smo se imeli lepo (pekla...), danes ga ima moja hčerka, ki je na lepšem v Dubrovniku, no upam, da ga bo imel ali imela kmalu še .....

Pozdrav nona Karolina
Default avatar

LaraK

Karolina hvala!

Lara
Default avatar

Babi

Hej,ko bo vrocina popustila,se bom tudi jaz spravila na sekljanje.Ti imas vse to na vrtu,mi pa smo vrt v sadovnjaku opustili,ker je v teh vrocih poletjih brezup karkoli stran od doma gojiti.Dobro,da so drevesa ze velika,ker jiih zdaj se gor ne bi spravili.Najvec sadik smo kupili v vasem koncu,tudi mandljevce.
Vas ze vidim naslednje leto,kako boste vse tri RD veselo praznovali.
Pri nas sta dva julija;mozev in hcerkin.
Mlada gospodicna pa danes verjetno zura v Dubrovniku,ce jim ni prevroce.Jaz komaj cakam,da odpotujem na hladnejse.

Pred dnevi je bila v Supernovi v Sparu posebna ponudba nekih artiklov.
Dve prijetni deklici sta kupcem ponujali mini kruhke z raznimi namazi.
Zaslisim govorico v prijetnem dialektu,ki ga ne bom nikoli pozabila in povprasam,ce sta z Goriskega konca.
Ja,kku pa veste(z znacilnim ozkim ejem)?Sva z Renc(s podaljsanim ejem,ko se kar zlije iz ust).
Prijetno smo poklepetale,pojedla sem dva kruhka,kupila ponujeno in se imala lepo.Polepsali sta mi ze itak lep dan v druzbi vnuka.Sla sva pa v trgovino za zivali,kjer mlada prodajalka prodaja s krsno kacico,mladim udavom okrog zapestja.Se crklja,steguje glavico,sika z jezickom.Vnuk
je bil cisto iz sebe.Bala sem se ze,da si jo bo zelel,ker bi mami ponorela.
Dekle mu jo je ponudila in iste vragolije je pocela na njegovi roki.Vidis,
v kaj se spuscajo none!Roke si je umil,kljub temu sta doma mackona sumljivo vohala.

Lepo prezivite se te dneve in vse naj naj Babi
Default avatar

boni

Ta recept uporabljam ze leta. Je moj zvesti spremljevalec v kuhinji, res odlicna stvar, in nimam obcutka, da okus prevladuje. Dodajam ga po zlicko ali polovico, odvisno od kolicine hrane. Odkar ga uporabljam, pri nas v kuhinji ni Vegete, niti mesnih kock za juhe. Ostale zacimbe normalno dodajam-majaron, baziliko, origano, timijan, muskat...odvisno za kaj gre.


3 glavice cesna
3/4 kg cebule
1,5 kg rdecega paradajza
3/4 kg rdece-dolge paprike
3/4 kg korenja
1/2 kg zelene zelene z gomoljem
3/4 kg petersilja s koreninami

grobo narezi, cmari v lastnem soku 1 uro. Zmiksaj, daj nazaj v lonec,
dodaj
3/4 kg soli, premesaj, segrej , daj v kozarcke. dober dodatek omakam,
minestram, juham, mesu, krompirju...

Zmiksam v blenderju,ali multipraktiku, da je gosta kasasta masa, in s soljo se enkrat prevrem, vroce dam v vroce kozarcke, zaprem, da pokrovcke "potegne". Brez problema je v shrambi dve leti. Vsega skupaj pride kar precej, zato bi bila za poskus mogoce polovicna masa dovolj.
Lepo pozdravljeni vsi skupaj!
Default avatar

pizem

Jaz delam vegeto zase in prijatle pa rečejo da je super.Sestavine si prilagodim okusu delam suho in svežo slano.Sestavine,rdeč ,rumen koren in pastinak,čebula,peteršil z gomoljem,vmajnših količinah dodam,majaron,luštrek,por,zelena gomol in zeleni del,timijan,šatraj. Za so vegeto ki diši lepše kot kupljena pa vse zmiksam in posušim v sušilcu za sadje nato še suho snov zmiksam.V vegeti prevladuje petršil in korenje. na kg mase 2dk soli
Default avatar

Cebelica80

Pizem: letos se bom prvič lotila priprave domače vegete in me je nekako tvoj recept (je bolj "suh") prepričal. A samo 2 dkg soli na 1 kg mase daš?

Hvala
[cebelica06.moj-album.com]