Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Pitje vode po sadju

Default avatar

Katarina

Baje naj bi se po določenem sadju (češnje, fige) ne smelo piti vode. Zanima me, če kdo ve, zakaj ne, kakšne so lahko posledice in če je še kakšna hrana taka, da se po njej ne sme piti.

Hvala in lp,
Katarina
Default avatar

KU-RA

jaz samo to vem, da se ne sme po figah in češnjah piti vode, ker te lahko boli želodec. To mi je povedala mama in sem se tega držala in to dalje govorim mojim otrokom. Je pa res, da sew še nikoli nisem vprašala zakaj ne? Če kdo ve zakaj ne, naj se razpiše.......
Default avatar

Tanja

to, da po figah ne bi smeli piti vode, ni res. Celo priporočljivo je, saj so fige odlične odvajalke in pomagajo tudi tistim, ki imajo velike težave s prebavo. Sama jih uživam v ta namen, čeprav imam vredu prebavo. Poleg tega p pijem tudi vodo in ni nič narobe. Po češnjah pa res ni dobro piti vode, saj tas kombinacija povzroči dodatne vetrove in napetost v trebuhu.

Tanja
Default avatar

starbak

Z Dravo!

Odgovor je fermentacija-vretje. Odtod napenjaje, vetrovi. Sadje vsebuje veliko sladkorja, na sami površini sadja in pa v želodcu in črevesju so vedno prisotne tudi bakterije in kvasovke. Če piješ vodo po sadju s tem samo izboljšaš pogoje za vretje. Zato tudi fige in suhe slive delujejo odvajalno. Dobiš "suho drisko".
Po nobeni hrani ti ne priporočam piti, ker s tem razredčiš prebavne sokove in poslabšaš, podaljšaš prebavo. Počakaj vsaj uro. Pij raje 10 min pred obrokom.
Ali si po večjem obroku (kosilo, večerja) zaspana? Večinoma je ta zaspanost zaradi dehidracije. Preiskušeno deluje tole:
spitj 5-3 dcl tople vode 30 do 15 min preden gres jest. Tako ima voda čas, da pride do debelega črevesa, se absorbira v kri in je navoljo ravno takrat, ko se začne prebava in mora telo izdelovati prebavne sokove.
Fige pa je najbolje oprati in jih čez noč pustiti namakat.
Default avatar

Tora

Ko sem bila majhna, so mi prepovedovali piti vodo tudi takoj po sladoledu. Zakaj? Vraža ali je kaj na tem?
Default avatar

redno pijem vodo

Že leta redno pijem vodo po češnjah in figah in sem še vedno živa.

Tudi moja mama je poskusila prenesti name take stare vraže, ampak se ni prijelo ;-)

Je pa res, da odsvetujejo jesti sadje pred obroki zaradi fermentacije in napenjanja, ni pa to smrtno nevarno. Razen za okolico seveda ;-)
Default avatar

turistkaa

Uf, že stara tema.

A tudi neme zanima, če katera ve koliko je resnice v (ne)pitju vode ali tekočine po sladoledu?
Default avatar

Figarica

Jaz ne smem piti po figah. Sem jih zadnjic jedla po 20 ih letih, a se m pozabila, da ne amem piti. Me je cez par ur tako zvojalo, kot bi bila spet pred porodom.
Default avatar

mogoče po češnjah

Po češnjah baje. Meni se nikoli ni nič zgodilo. Res pa je, d pojem malo češenj in popijem malo vod. Če je oboje v velikih količinah, zna biti kaj naribe.. Vetrovi, napihovanje, posledično trebušni krči.
Po sladoleu? ja , se je govorilo včasih. Sedaj dobiš v slaščičarni zraven sladoleda vodo in jo popiješ bp.
Default avatar

mateykkka

to je res. Jaz sem dva dni nazaj pojedla veliko češenj in potem pila vodo. Na smrt mi je bilo slabo, bruhanje, driska, huda slabost. Na bolniško sem morala iti. tako da to niso vraže, kar drži.