Forum: Prehrana in kulinarika

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Hrana bogata z železom

Odgovori Nova tema
Default avatar Irena 21 Okt 2001 11:16

Zanima me katera hrana je bogata z železom? Prosim pomagajte!
LP
Irena

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jože 21 Okt 2001 19:47

o železu sem napisal prispevek na forumu otroci-starši.....kopijo ti prilagam..(Veliko železa je v polnomastnem siru 14 mg,jegulja 17 mg,sojina polnomastna moka 14 mg in soja v zrnju-celo zrnje (lahko skuhaš kakšno mineštro, namesto fižola pa uporabiš namočeno sojo...suhe slive 4mg, mandlji,lešniki tudi 4 mg....sicer pa se železo "tvori" tudi iz odmrlih celih v našem telesu.....stare celice neprestano izrabljajo in odmirajo....kopiči se v naših jetrih, zato ga je tudi v živalskih jetrih kar precej od 6 mg naprej.....odrasli potrebujemo okrog12 mg železa dnevno, torej če zaužiješ dnevno 100 g polnomastega sira, je to že dovolj.....ali pa 200 g krompirja, 80 g jegulje, ali pa 200 g kruha iz mešane moke (sojina-pšenična).......vmes pa še pohrustaš kakšen lešnik,mandelj ko gledaš TV, ali bereš knjigo.....(pozabil sem omeniti jajčni rumenjak je poln železa)......ker pa naše telo vsega železa ne more uporabiti-izrabiti, ga moramo dnevno zaužiti malo več, kot 12 mg....v nekaterih živilih pa je železo v takšni obliki, da ga telo izrabi skoraj vsega...to so npr. telečja jetra in mleko, samo da ga je v mleko premalo, bi morala popiti preveč mleka.....(v litru mleka je samo 1 mg železa)....
Zelo pomembno pa je, da poleg železa zaužijemo tudi dovolj bakra, saj le ta služi zato, da se železo porabi za nastanek hemoglobina....no narava je poskrbela, da kjer je dim je tudi ogenj, se pravi kjer je železo je tudi baker....ni pa vedno tako...)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Karmen M. 24 Okt 2001 20:43

Z železom so zelo bogate tudi suhe marelice, še najbolje nežveplane. Sama pijem tudi sirup Endovital. To je sirup iz soka rdeče pese in propolisa. Je odličnega okusa in izredno bogat za telo. Dobi se v lekarni.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar JureP 2 Jun 2013 23:34

Še nekaj o železu sem našel tu: Železo šport in prehrana.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh