Forum: Popotniški nasveti

Praktični nasveti za popotnike, da se potovanje ne bo sprevrglo v nočno moro. Kaj je pametno vedeti preden odrinemo novim dogodivščinam naproti? Za več vsebin obiščite portal Potovanja.Over.Net

Irska - Nasveti

Odgovori Nova tema
Default avatar Lizzee 20 Nov 2008 20:11

Zivjo!:)

S prijateljico se pogovarjava o potovanju na (v republiko) irsko naslednje leto nekje maja ali junija. Šli bi sami, brez agencije, s svojo organizacijo...
Če ima kdo kaj nasvetov in izkušenj, bi prosila, če lahko deli z nami/mano:)

Šle bi v Dublin za prib. teden dni, ter se nato odpravili iz Dublina z avtobusom na ogled kakšnega mesteca in tako..

Kakršne koli izkušnje in nasveti bi bili dobrodošli.

Zanima pa me, če je kdo potoval na irsko z vlakom s karto interrail..Če je kdo, naj pove kaj o tem...

Upam, da nisem prezahtvena;)

Lep pozdrav in veliko užitkov v vaših potovanjih vam želimČ:)

lizzee

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zaljubljena v Irsko 22 Nov 2008 18:07

Evo mene, že moj nik pove vse:-)

Bila na Irskem pred desetimi leti, zato informacije niso najnovejše.
Midva (s fantom) sva šla na Irsko v lastni režiji, vendar sva rentala avto, tako da ne vem kako je z avtobusi in vlaki. Moraš pa vedeti, da na Irskem, razen Dublina, ni velikih mest. Malo večja sta še Cork (ne tako grozno daleč od Dublina)in Galway na zahodu. Midva sva spala v BB-jih, teh imaš na Irskem res ogromno in če ne greš ravno v vrhuncu sezone, ti ni treba nič rezervirati. Midva sva šla sicer konec septembra.

V Dublinu sva bila 3 dni. Spala sva v BB malo ven iz Dublina, tako da sva se vsak dan vozila v Dublin. Mesto je zelo luštno in se ga da pregledati peš.
V ostalih 10-ih dneh pa sva prekrižarila Irsko. Šla sva tudi na S.Irsko.
Meni je bila všeč celotna Irska, tiste njihove vasice, pa gradovi, pokrajina, obala, ....
Ko se voziš po Irski vidiš ogromno gradov, ostankov gradov, samostanov, ostankov samostanov... Da ne plačuješ vstopnine vsakič posebej si lahko nabaviš kartico Irish Heritage (vsaj mislim, da se imenuje tako).

Še posebno pa mi je bila všeč zahodna Irska: Galway in okolica, to bi ti res priporočila. Tam poleg angleščine govorijo tudi keltščino in so res zavedni Irci. Dublin je le ogromno mesto z veliko priseljenci.

Če te še kaj zanima, kar vprašaj.

Uživaj na Irskem!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lizzee 23 Nov 2008 16:19

Zivjo! Najprej, hvala za vse informacije, prepričana sem da mi bodo prišle zelooo prav :)

Galway bi tudi rada obiskala, sem veliko slišala o njem in res mora biti pravi irskih pridih prav v tistem koncu.

Mogoče veš, kje v okolici Dublina je se da ogledati njihovo pokrajino, vasice ipd.? To bi si vsekakor rada ogledala, saj se mi zdi da je na irskem to najlepše.

Zaenkrat bi si ogledala le Dublin in okolico, za več verjetno ne bo niti časa predvsem zaradi službe. Sem pa prepričana, da se bom po tem izletu želela čimprej vrniti na Irsko, v druge kraje :)

Veš morda, kakšne so kaj cene nasploh? Recimo v lokalih in trgovinah? V mislih imam Dublin. Pravijo, da so podobne cene Londonu?

Še enkrat najlepša hvala za vse informacije ;)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar hihi hihi 24 Nov 2008 12:43

Pozdravljena!
Jaz sem bila na Irskem par let nazaj, tudi s fantom. Šla sva z letalom, gor pa sva se vozila z javnimi sredstvi (beri: bus), parkrat sva tudi štopala. Midva sva bila gor 2 tedna.
Moje mnenje: meni se zdi za Dublin en cel teden absolutno preveč. Dva, tri dni mi je bilo več kot dovolj.
Potem sva šla pa na zahodni del, pa v eno mesto tam pod Galway-em (se ne spomnim imena, so pa blizu Clifs of Moher, pa ladjo sva šla na enega od Aranskih otokov - ful lepo in malo drugače).
Potem pa na jug, Dingle, pa Cork pa še nekaj vmes (madonca, mi danes spomin za imena ne deluje!!). Veliko sva se prevozila tudi s kolesom - lahko rentaš in si potem svoboden kot ptička :)
Aja, pa na en grič sva šla, Mt. Brandon, bojda drugi najvišji vrh (celih 950 metrov; ampak štartaš pa skoraj od morja).
Bilo je zelo lepo, edino kar je zoprno, če si vezan na bus, je to, da se ne moreš svobodno odločati, kam bi šel in kaj bi si ogledal - oz. je to povezano z veliko več logistike, kot če si z avtom.
Tako da sem si obljubila, da če grem še kdaj, obvezno z lastnim prevozom.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zaljubljena v Irsko 24 Nov 2008 17:20

v Dublinu živi več kot milijon ljudi, zato v okolici Dublina ne boš našla tipičnih irskih vasic. Treba bo ven iz Dublina, na podeželje. Ne vem kakšne so avtobusne povezave. Midva sva se preprosto vozila po Irski, kjer nama je bilo všeč ali če sva videla kaj zanimivega sva se ustavila.

V Dublinu pa si moraš ogledati:
-Kilmainham Gaol- nekdanji zapor, kjer so bili zaprti tudi nekateri najslavnjejši irski borci za neodvisnost
- pivovarno Guiness
- Trinity Collega in Book of Kells - midva je nisva mogla videti, ker so takrat ravno prenavljali knjižnico
- destilarno viskija npr. The old Jameson distelliry (midva sva si ogledala eno drugo izven Dublina)
- Dublinia - v njej izveš vse o zgodovini Dublina
- Dublinski grad
- in seveda njihove pube, uličice, parke, ....

Veliko informacij boš našla tukaj: http://www.dublintourist.com/

Uživaj.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar zaljubljena v Irsko 24 Nov 2008 17:23

Aja, še to sem pozabila.
Jaz sem bila na Irskem v času irskega funta, ne evra. Takrat je bilo drago. Predvidevam, da je zdaj tudi. V trgovinah so bile cene še nakako primerljive z našimi, pubi, gostilne, restavracije pa niti slučajno. Takrat so bile še najbolj ugodne italijanske restavracije.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar t678 25 Nov 2008 04:27

Oj,

Sem se ravno vrnila iz pardnevnega potepa po Irski....
Midva sva z možem prvič bola 3 leta nazaj in pa sedaj jeseni. Vsakokrat sva rentala avto in prvič naredila krog, Dublin, Galway, Cork, Dublin. Seveda s postanki v Connemari, Burren, Dingle, Kerry, Glendaloch. Za Dublin je absolutno preveč 1 teden, midva sva prvič naredila to napako. Kar se mene tiče bi Dublin lahko tudi izpustila, predvsem zato, ker ima Irska za ponudit toliko lepe narave, da se za mesta skoraj ne splača zgubljat časa... sicer so nekatera mesta simpatična a Dublin definitivno po mojem mnenju ne paše med njih.
Letos sva predelala še severni del republike, Donegal, Sligo, Mayo... ta del je definitivno bolj divji in manj popularen s turisti. V Donegalu je čudovita obala, klifi, da se Cliffs of Moher, ki so by the way čista turistična zanka, lahko le skrijejo... Achil Island, en najlepših kotičkov tega sveta...
Kot sem že rekla, sem se ravno vrnila iz irske v sredo... imam kolegico, ki je trenutno na nekajmesečnem delu tam tako da sva s prijateljico spokale za par dni, v Dublinu rentale avto in pičile na sever. V Galwayu smo šle lepo ven v enega od simpatičnih pubov, ki jih tam ni težko najti, podnevi pa smo ne glede na vreme kruzale naokrog... uživancija! Dež ali ne! Zdaj se prijateljica nič več ne čudi zakaj se vedno vračam na Irsko... po novem pravi, da greva spomladi spet, pa še možički bodo lahko šli zraven! :)
Razen tokrat, ko sva s prijateljico spale v toplem stanovanjčku od kolegice, sva z možem vedno spala v hostlih. Ali An Oige (youth hosteling international) ali pa independent hostels... načeloma vseeno, le da so independent večkrat družinski mali in prijetni (seveda obstajajo tudi taki ogromni in neosebni). V vseh hostlih imaš možnost hrano skuhat tako, da je to kar v redu varijanta, vsaj nama je vedno funkcionirala.
Kar se pa tiče hrane... hrana v trgovinah je tam 30% dražja kot pri nas, odvisno kaj kupuješ. Imajo tudi Lidla ampak je hrana tudi tam dražja kot pri nas.

Upam, da sem ti podala kako uporabno zadevo.

LP

T

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ena fajna 26 Nov 2008 21:29

Zdravo!

Na Irski sva bili s prijateljico letos avgusta za 14 dni. Šli sva v lastni režiji, vse hostle in letalsko karto sva si rezervirali in plačali že aprila. Po Irski sva potovali z avtom, ki sva ga tudi rezervirali pred potovanjem po internetu. Malo naju je skrbelo, kako bova vozili, ker vozijo po levi strani, pa sva se hitro navadili na to. Irsko sva prevozili okoli - od Dublina, na jugu do Corka, šli sva tudi na otok Cobh, na zahodu do Killarneya, Limericka, Galwaya, Westporta, Sliga, Derryja in končali v Belfastu.
Irska ima čudovito! pokrajino. Če bi si rada ogledala kakšno tipično vasico, ti lahko predlagam Wicklowsko hribovje, južno (ampak blizu) od Dublina, recimo Rathdrum, Ballinderry... Če potuješ z avtom, imaš to prednost, da si lahko ogledaš tudi kraje, ki so malo bolj odročni - in tudi zelo lepi. Posebej všeč so mi njihove cerkve, ki jih je tam zelo veliko. Temno sive barve pročelij v kombinaciji z lepo zeleno barvo trave pričarajo pravljično pokrajino.
Za Dublin ti tudi jaz priporočam največ tri dni. Mesto mi je bilo všeč in ne potrebuješ prevoza, razen do zaporov se pelješ z avtobusom. Mesta so mi bila na splošno zelo všeč, zdela so se mi prijazna. Pročelja hiš so pobarvana z raznimi barvami, kar še bolj poudari domačnost, brezskrbnost. Še posebej lepa so manjša mesteca, recimo Dingle, Doolin, Clifden, Westport... Zelo všeč mi je bila tudi Antrimska obala na S Irske.
Cene so malo višje kot pri nas, še posebej sadje. Spomnim se, da sva za 2 jabolki dali 1,50 EUR. Prehranjujejo se zelo nezdravo, pri vsaki jedi jedo zraven pomfri. Prevzela me je tudi vesela, poskočna irska glasba, ki jo zvečer slišiš iz pubov, ko se sprehajaš po ulicah. Ljudje so vljudni in prijazni - vsaj na prvi pogled.
Priporočam ti, da si v knjižnici sposodiš knjigo Dežela na dlani ali LP, tam je vse razloženo in lepo opisano. Na podlagi tega si potem izdelaj načrt in veselo na pot. Ničesar se ne rabiš bat, to je civilizirana dežela, midve sva jo "obdelali" brez enega samega zapleta.
V 14 dneh sva imeli samo 3 dni lepo vreme, ostale dneve je bil dež. Ampak kljub temu lahko rečem, da je Irska prečudovita dežela in ti sigurno ne bo žal, če jo boš obiskala.

Če te še kaj zanima, vprašaj.

Lepo se imej!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sbon 27 Nov 2008 15:30

Vsi zgoraj, ki ste bili na Irskem, kje so najbolj ugodne letalske karte? Imam v mislih za prihodnje leto.
Hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ena fajna 27 Nov 2008 20:39

Zdravo!

Za najbolj ugodne letalske karte ne vem. Jaz sem letela z Ryanairom iz Gradca v London, tam prestopila za Dublin, nazaj pa iz Belfasta v London in spet prestopila za Graz. Karto sem rezervirala aprila in plačala 250 EUR (povratno).

Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lizzee 27 Nov 2008 21:44

Najbolj ugodne karte se mi zdi da boš našla na ryanairovi spletni strani, letiš iz benetk v dublin. Pride zelo ugodbno, mislim da okol 145€ povratna in vključena je notri tud pristojbina.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lizzee 27 Nov 2008 21:44

Hvala vsem za informacije! Upoštevala bom vse, ker se mi zdi, da je iz prve roke še najboljše in najkoristnješe! Lep pozdrav vsem;)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sbon 28 Nov 2008 15:40

Prikaži citatLizzee napisal:
Najbolj ugodne karte se mi zdi da boš našla na ryanairovi spletni strani, letiš iz benetk v dublin. Pride zelo ugodbno, mislim da okol 145€ povratna in vključena je notri tud pristojbina.
Ja, to varianto poznam, me je zanimalo, če je še kakšna ugodnejša. Hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar lizzee 28 Nov 2008 15:48

Hm, pomoje da boš ugodnejšo težko našel/la, ker že tako se mi zdi zelo zelo poceni. Easyjet je še eden izmed nizkocenovnih,a ta ne leti v Dublin. 140€ ponavadi stane skorajda samo pristojbina, tako da se mi zdi to zelo ugodno.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar bosty 8 Dec 2008 23:33

Eno vprašanje. Pri kateri agenciji ste rezervirali avto in koliko je prišel ta strošek (ali je potrebno kakšno zavarovanje)?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ena fajna 18 Dec 2008 20:04

Zdravo!

Za 11 dni sva s prijateljico dali okoli 600 EUR pri Avtoeurope. Zavarovanja so bila tista obvezna, katera točno, se pa ne spomnim. Akontacijo sem plačala preko interneta, ostalo pa na letališču, ko sem prevzela avto. Zapletov ni bilo nobenih, dobili sva celo boljši avto, kot sva ga rezervirali. Pa še tank je bil poln, vrnili sva ga pa lahko s praznim.

Lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Aphrodita 19 Dec 2008 09:17

Najem avta se dobi tudi ceneje, tak da 600€ je za moje pojme blazno drago.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ena fajna 20 Dec 2008 09:59

Nisem rekla, da je to najcenejša varjanta, povedala sem samo, koliko sem plačala za najem. Pozabila sem pa povedat, da sem avto prevzela v Dublinu, oddala pa v Belfastu, za kar sem tudi morala nekaj doplačat za "prečkanje meje", ker sta to dve državi.

Pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar t325 31 Dec 2008 16:26

Oj,

Avto pri Irish car rentals je sigurno najcenejša izbira... preverjeno, ampak preveri sam.
Drugače, zavarovanje vzameš ali ne, če ne vzameš potem imej na kk dovolj kredita, ker ti bodo kartico bremenili za odbitno franšizo, če avto vrneš nepoškodovan, pa ti to spet sprostijo.


LP,

T

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar DIN 10 Jan 2009 22:57

Pozdrav, predlani sem z družino (cena 3 odralsi+otrok 10 let) za prvomajske bil na Irskem. Čisto vse v lastni režiji. Nekaj podatkov za občutek. Let iz Trevisa (130 km iz Nove Gorice) v Shannon JZ obala Irske, cena z Ryanair 286 eur. Rent a car 5 dni 200 eur, 4 nočitve v sobi za 4 osebe 268 eur. Limerick je zgodovinsko lepo mestece, je kaj videti. V okolici do 100 km je gradov, cerkva, zgodovinskih nahajališč na pretek. Dokaj blizu so tudi slavne pečine, ki jih ne gre zamuditi. Ceste na podeželju so malce ozke, je pa promet zelo redek.Vse je vzorno označeno in ni problemov z orientacijo in izbiro v križiščih.Prve pol ure je problem z vožnjo po levi, potem pa nekako gre, najlepše je, če ti sopotnik stalno aktivno pomaga in sugerira pri vožnji.
Čau

DIN

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh